Sunday, 30 December 2012

Mood Exams & Last Entry 2012

Assalamualaikum semua.. Alhamdulillah bersyukur ke hadrat Illahi dengan limpah-Nya masih mampu mencoretkan entry untuk kali yang terakhir bagi tahun 2012  =) malam ni terus tangan ni gatal-gatal nak taip entry. konon ada la kan yang nak membacanya?? ~~ heee :D  tak kisah la kan ada orang baca ke tak yang penting sea_lavender gembira dan bahagia =)  kali ni just nak kongsi gambar-gambar yang sea_lavender ambik apabila dah bosan dan tak de kerja sangat hehe :D  kat sini juga sea_lavender nak wish selamat menduduki peperiksaan buat teman2 yang akan ambk exams ~~ haaa jom kita tengok gambar-gambar sepanjang minggu "Study Week" ni~~ huhu


 Sebahagian status fb ; Saya Syazwani Mohamad memohon kemaafan kepada teman-teman sepanjang ukhuwah terbina. Halalkan segalanya :) Best of luck for final exams bagi teman-teman yang akan ambil exams ye.. Moga Allah permudahkan dan berikan kejayaan buat kita. In Shaa Allah. Ikhlas diri dalam mengulangkaji pelajaran kerana Allah. Pasang niat baik2 :)

sea_lavender akan deactived fb seperti zaman2 study dulu apabila final exams ~~
 2 Jan 2012 tepat jam 1800
teman2 usah lupa pada restu ibu bapa, pensyarah2 kita  ye~~



 Haa nampak tak punya semangat ambik kertas A4 tulis tips ulangkaji  dengan 
warna-warni nak kasi semangat sikit diri ni heee :D sebelum nak exams. 
hari-hari pandang sedarlah, sikit dan sebagai ingatan diri~~ muhasabah2x !!


taaaa daaa ni jadual final exams sea_lavender yang highlight kuning tu paper akan ambk~
3 Jan -OSM455, 13 Jan- OSM404, 15 Jan- MGT 532, 17 Jan- OSM402, 19 Jan- OEM401
jadi hari yang lain2 sea_lavender susun jugak untuk study2 ~~ merancang2x 
Alhamdulillah dah berlalu seminggu terlaksana juga =)



ok ni slip peperiksaan siap sign lagi~~ semangat2. fighting!!! nanti nak masuk dewan peperiksaan kena bawa
no pelajar, no ic,kos dan alamat dipadamkan~ nanti ada nak masuk meminang plak hehehe :D 
Merepek sudah =_='


mood setiap pagi katil mesti kena kemas baru semangat nak belajar hehe :D


Ok sebab paper yang pertama berkaitan dengan komputer jadi lappy ni sentiasa tak bertutup heee :D
desktop background semangatkan diri dan yakin Hanya Allah segalanya... =')  dengan suasana exams tertekan semua, cara yang terbaik adalah mendekatkan diri kepada Allah.. namun bukan tika susah sahaja namun pastikan la tatkala gembira juga sentiasa bersyukur kepada-Nya...


nampak tak kat situ cahaya  matahari masuk bilik ~~ 
suka3x coz duk kat kampus ni tak bersukan pn~



meja belajar yang serabut ~~ hee milo panas untuk sarapan setiap pagi sebelum belajar...
gambar family akan ditenung setiap kali belajar.. serius rindu family :'(


ni jumpa dalam mr. google~~ dah macam tulisan sendiri pun ada hehe :D
sentiasa semat setiap kali niat nak mula belajar. Pesan seorang teman juga
 " ingat belajar tujuan kita belajar, nak mencari kerredhaan Allah dan menghilangkan kejahilan dalam diri " suka kata-kata ni~~ terima kasih Cik Haslina  atas ingatan(n_n)


p/s 

  • Alhamdulillah dapat berkongsi bagi entry terakhir di tahun 2012~~
  • Best of luck bagi teman2 yang akan ambk final exams =)  niat segalanya kerana Allah.. pesanan penaja ; Cik Syazwani Mohamad a.k.a ~ sea_lavender 
  • kamu~ Moga dipermudahkan dalam segala urusan dan Allah redha atas perjuanganmu. Mungkin ni adalah kali terakhir berbicara tentang kamu. Tutup cerita mulakan lembaran baru. Semoga Allah berikan bahagia buat kamu =)
  • esok dah 31 Jan 2012, lusa dah tahun baru 2013, hari berikutnya usia meningkat. Jika Allah panjangkan usia. 3 Jan 2013 berperang di medan perang heee :D dah macam serikandi yang nak berjuang plak >_<
  • Ok malam ni study2x ~fokus!!! sepanjang tak balik rumah ni dan minggu exams akan telefon parents hari2 la~~




Thursday, 27 December 2012

Tips Hijrah Diri

Assalamualaikum semua.. Subhanaallah petang yang damai. Alhamdulillah setelah usai menunaikan solat asar sea_lavender terdetik hati nak berkongsi dengan teman2 tips hijrah diri apabila terbaca di facebook~ lagi2 hari ni dapat plak panggilan seorang teman semasa diploma yang sama-sama bertugas dalam sekretariat mahasiswa fakulti pengurusan perniagaan =) serius memang tak sangka. sekarang dia menyambung pengajian degree di UiTM Dungun dalam jurusan Finance ~

erm, boleh plak dia kuar statement dan tanya ;
  • " wani dah berubah la haha",
  • blh  tanya?apa yang buat berubah?
  •  blh kongsi~ eleh2 inbox kena la berkongsi pengalaman
  • "lorw nampak sangat dah berubah.
  • mesti dah pakai tdung labuh kan~~ 
dalam lama berbual -bual itu sea_lavender kongsikan lah pengalaman apa yang dilalui dalam mendekatkan diri kepada Allah.. Alhamdulillah segalanya pemberiaan-Nya yang tidak ternilai =')  ni sekadar berkongsi tips hijrah diri yang juga sea_lavender amalkan sebahagiaannya sebelum terbaca gambar ni atas kekuatan dari-Nya =') inilah tipsnya ~~


  • niat kerana Allah bukan atas sebab kerana manusia
  • letak target kita dalam apa-apa jua tindakan
  • mencari suasana dan rakan yang baik
  • bersabar dengan cemuhan orang sekeliling kita
  • berdoa kepada Allah sebagai kekuatan untuk penghijrahan ini




moga bermanfaat buat teman-teman =)




semat dalam hati  kita. Allah sentiasa bersama kita tatkala susah dan senang =')


p/s :

  • Alhamdulillah puas dapat kongsikan dengan teman-teman yang sudi membaca :)
  • kamu~ seringkali berbicara tentang kamu pada teman-teman sebagai ikutan yang baik dalam berdakwah =)
  • ok sea_lavender dah kongsikan tips hijrah kat sini jadi nak kongsikan link  TIPS ISTIQAMAH  dalam amalan-amalan kita daripada cik fara sayang sea_lavender  (n_n) heee mekaseh cik fara ;)
  • usah menilai diri sudah cukup baik, diri ni juga dalam proses penghijrahan dalam terus mendekatkan diri pada yang Maha Kuasa demi menggapai redha-Nya dunia akhirat...
  • ok2 semangat sambung study nie.. hee dah dapat kongsikan~  

Wednesday, 26 December 2012

6 Perkara Allah Sembunyikan Pada Kita


Assalamualaikum semua.. Alhamdulillah.. hari ni kita masih bernafas untuk meneruskan kehidupan.. segalanya kuasa Allah SWT :') ok. entry pagi ini sekadar berkongsi apa yang sea_lavender terbaca semalam.. Jom kita hayati kisah ini dan ketahui apa yang Allah sembunyikan pada kita. Agar kita terus mendekatkan diri kepada-Nya.. entry ni kira salin dan kongsi heee =D

Allah SWT selesai menciptakan Jibrail as dengan bentuk yang cantik, dan Allah menciptakan pula baginya 600 sayap yang panjang , sayap itu antara timur dan barat (ada pendapat lain menyatakan 124, 000 sayap). Setelah itu Jibrail as memandang dirinya sendiri dan berkata:

"Wahai Tuhanku, adakah Engkau menciptakan makhluk yang lebih baik daripada aku?"

Lalu Allah SWT berfirman yang bermaksud.. 'Tidak'

Kemudian Jibrail as berdiri serta solat dua rakaat kerana syukur kepada Allah swt. dan tiap-tiap rakaat itu lamanya 20,000 tahun.

Setelah selesai Jibrail as solat, maka Allah SWT berfirman yang bermaksud. "Wahai Jibrail, kamu telah menyembah aku dengan ibadah yang bersungguh- sungguh, dan tidak ada seorang pun yang menyembah kepadaku seperti ibadat kamu, akan tetapi di akhir zaman nanti akan datang seorang nabi yang mulia yang paling aku cintai, namanya Muhammad.' Dia mempunyai umat yang lemah dan sentiasa berdosa, sekiranya mereka itu mengerjakan solat dua rakaat yang hanya sebentar sahaja, dan mereka dalam keadaan lupa serta serba kurang, fikiran mereka melayang bermacam-macam dan dosa mereka pun besar juga. Maka demi kemuliaan-Ku dan ketinggian-Ku, sesungguhnya solat mereka itu aku lebih sukai daripada solatmu itu. Kerana mereka mengerjakan solat atas perintah-Ku, sedangkan kamu mengerjakan solat bukan atas perintah-Ku.

Kemudian Jibrail as berkata: 'Ya Tuhanku, apakah yang Engkau hadiahkan kepada mereka sebagai imbalan ibadat mereka?'

Lalu Allah berfirman yang bermaksud. 'Ya Jibrail, akan Aku berikan Syurga Ma'waa sebagai tempat tinggal...'

Kemudian Jibrail as meminta izin kepada Allah untuk melihat Syurga Ma'waa.Setelah Jibrail as mendapat izin dari Allah SWT maka pergilah Jibrail as dengan mengembangkan sayapnya dan terbang, setiap dia mengembangkan dua sayapnya dia boleh menempuh jarak perjalanan 3000 tahun, terbanglah malaikat jibrail as selama 300 tahun sehingga ia merasa letih dan lemah dan akhirnya dia turun singgah berteduh di bawah bayangan sebuah pohon dan dia sujud kepada Allah SWT lalu ia berkata dalam sujud:

'Ya Tuhanku apakah sudah aku menempuh jarak perjalanan setengahnya, atau sepertiganya, atau seperempatnya? '

Kemudian Allah SWT berfirman yang bermaksud. 'Wahai Jibrail, kalau kamu dapat terbang selama 3000 tahun dan meskipun aku memberikan kekuatan kepadamu seperti kekuatan yang engkau miliki, lalu kamu terbang seperti yang telah kamu lakukan, nescaya kamu tidak akan sampai kepada sepersepuluh dari beberapa perpuluhan yang telah kuberikan kepada umat Muhammad terhadap imbalan solat dua rakaat yang mereka kerjakan'

Marilah sama-sama kita fikirkan dan berusaha lakukan... Sesungguhnya Allah S.W.T telah menyembunyikan 6 perkara iaitu :

1- Allah S.W.T telah menyembunyikan Redha-Nya dalam taat.
2- Allah S.W.T telah menyembunyikan Murka-Nya di dalam maksiat.
3- Allah S.W.T telah menyembunyikan Nama-Nya yang Maha Agung di dalam Al-Quran.
4- Allah S.W.T telah menyembunyikan Lailatul Qadar di dalam bulan Ramadhan.
5- Allah S.W.T telah menyembunyikan Solat yang paling utama di dalam solat (yang lima waktu).
6- Allah S.W.T telah menyembunyikan (tarikh terjadinya) hari kiamat di dalam semua hari.

Subhanaallah lihatlah Allah benar sayangkan kita sebagai hamba-hamba-Nya =') 6 perkara sembunyikan pada kita bukan secara halus, namun segalanya ada depan mata kita. Amalan kita dapat tentukan segalanya. Yakinlah segalanya pada Allah SWT. Apa yang sembunyi itu Keredhaan-Nya, Kemurkaan-Nya, Indah Nama-Nya, Lailatul Qadar, Ibadah iaitu solat kita, dan tarikh kiamat. Ingatan bersama, Allah sentiasa sayangkan kita  =') 


# Sekarang sea_lavender tengah dengar ikim fm sesi bersama Prof Dr. Muhaya pesannya ~


Fokus kita kepada Allah. Jadikan Allah sahaja tempat bergantung. Usaha sentiasa berada di zon Allah. Yakin dengan doa kita :')



  • Alhamdulillah dapat kongsi dengan teman-teman.. mood tengah nak study2 rasa nak share :) moga ianya bermanfaat
  • kamu~ semoga berjaya dalam apa yang diceburi dan dalam lindungan Allah di mana jua 
  • tinggal beberapa hari dah nak mula exam~~ chaiyok2x buat teman2 yang nak exam best of luck =)

Tuesday, 25 December 2012

Konvokesyen UiTM Ke-77


Assalamualaikum semua.. Alhamdulillah bertemu kembali dalam dunia maya ni bersama sea_lavender.. wah dah ingat segmen apa je ntah tadi kan~~ yela dah 24 hari tak update entry ni... huhu kesibukan melanda diri. Post kali ni sekadar berkongsi kegembiraan diri ini setelah 3 tahun dalam menjejak ilmu dan akhirnya menggengam segulung ijazah di peringkat diploma. Walaupun cerita ni dah nak hampir sebulan tapi nak berkongsi kerana ucapan sejuta terima kasih buat yang telah memberi inspirasi dan bantu =)
 ~~ Alhamdulillah akhirnya Allah berikan ini. Gambar menceritakan keceriaan diri =') 



Bergambar setelah dapat jubah heee :D
testing2 wink >_<


Hadiah pengorbanan mak dan ayah selama ini =')
Dari jauh mak ayah datang - Penang ke UiTM Shah Alam
terima kasih mak ayah jasa dan pengorbanan selama ini tak terbalas
 namun segulung ijazah ni buat mak ayah.
doakan perjalanan anakmu di perjalanan menuntut ilmu kini.. =) 


Alhamdulillah selama 3 tahun kini sea_lavender bergelar graduan diploma, 
dan sebagai Alumni UiTM  =)
UiTM Di Hatiku 


keluarga pemberi inspirasi tatkala susah dan senang
 selama ini: terima kasih mak, ayah, kak long dan kak ngah =') 


2 jambak bunga segar  pemberian kakanda2 kesayangan
 sea_lavender
mekaseh sangat2 dapat datang dan bagi bunga heee :D


 ni pemberian daripada Cik Fara sayang~~
kata cik fara sye bagi bunga ni supaya tak layu heee :D 
sentiasa segar je kan? hehe =D
thankz a lot, datang jauh2 ke puncak alam
hulurkan sejambak bunga walaupun 2, 3 hari lepas konvo sye =')
sangat menghargai :

ucapan tahniah pada kertas kuning tu ; 
Congratz2.. Alhamdulillah.. Tahniah. Semoga terus suksess 
Thank Love ; CIK FARA =)

mekaseh cik fara, moga ukhuwah terbina dirahmati Allah.


 p/s


  • Alhamdulillah sea_lavender dapat update entry kali ini untuk mengucapkan jutaan terima kasih yang tak terkira pada mereka yang memberi inspirasi, semangat dan segalanya tatkala jatuh dan bangun dalam menyusuri kejayaan =) terima kasih atas doa kalian. Doakan kejayaan akan datang buat diri sea_lavender.. Hanya Allah mampu membalas, moga kalian juga berjaya dunia dan akhirat.
  • kamu~ Alhamdulillah..Bahagia milik kamu. Tersenyum tatkala bacaan doa dialunkan penuh penghayatan. Rindu alunan ayat-ayat Al-Quran dan nasyid yang indah daripada kamu. Moga Allah rahmati perjuangan dalam menyampaikan dakwah pada teman-teman =)
  • sekarang adalah minggu study week, jadi kalau keje mengupdate entry semakin aktif bermakna sea_lavender sedang melepaskan tekanan heee ;D study week bermula 22 dis 12 - 2 Jan 13~~ duk sorang2 dalam bilik lagi la kan~~ ngeee
  • beberapa hari lagi dah nak exam, usia pun bertambah. Ya Allah, jika usia dipanjangkan rahmati perjalanan hidupku dalam mendekatkan diri pada-Mu.
  • exam bermula 3 Jan 2013- 19 Jan 2013. Doakan sea_lavender agar dipermudahkan dalam menghadapi final exams (n_n)





Saturday, 1 December 2012

Pengalaman Menarik dan Manfaat =)


Assalamualaikum semua. Hari ini dah 1 Disember 2012.. Subhanaallah.. cepat benar masa berlalu untuk tahun nie..Sekadar nak kongsikan pengalaman hujung minggu yang lalu dengan gambar-gambar yang ada =) Bermula 23 Nov-25 Nov 2012 yang penuh manfaat dan menambah pengalaman hidup ini.. tengok2 gambar-gambar~~

23 November 2012- sea_lavender telah join program yang dianjurkan senior kos iaitu Night Run Puncak Alam 2012. Menarik pada waktu malam. Program ni ada 2 bahagian ; Pertandingan larian 10 km dan Larian 5 km. Dah pasti sea_lavender pilih yang sikit tu hee ;D


Tengok tengah lari pun sempat ambik gambar lagi.. sea_lavender tak join yang 10 km ni coz dah lama tinggal zaman lari2 nie~~


nampak tak orang dalam bulatan putih tu siap buat peace lagi ;p (da macam pesalah je hee) gembira sangat la tu..coz lepas sampai persimpangan yang cukup 2.5 km kot tak silap waktu tu hee ;D Alhamdulillah.. berjaya menamatkan larian 5 km malam tu dengan jayanya.. walaupun da lama tinggal zaman larian jauh2 ni.. dulu sekolah menengah merentas desa wajib join menang top 3 hee ;D coz ske ;)
program ni memupuk budaya hidup sihat dan santai di waktu malam hehe ;D


 24 November 2012- Ada kelapangan minggu ni terus isikan masa dengan join Program Penyembelihan Secara Halal. Menarik dan banyak input sesi teori disampaikan. Hari tu ada teori dan pratikal sea_lavender join je walaupun tak sempat bagi nama.. Selama ni tengok je orang sembelih2 ni kan, hari tu belajar sembelih bagi yang nak buat, sea_lavender pun ambik peluang walaupun sebenar takut ngeee ;D takut ayam nak disembelih patuk hehe..


haaa nampak sea_lavender tengah sembelih ayam tu ~
dengan lafaz "Bismilahiiramanirahim, Allahukhakbar '' 
putus urat marikh dan halkum  ayam tu  =)
mula2 takut juga tapi 2 ustaz tolong hee .. 
info: hukum wanita yg menyembelih makhruh, seelok2nya kawan Adam =)



Alhamdulillah.. ni ayam sea_lavender sembelih =)


ok ambik peluang untuk membuang bulu2 ayam.. heee


nampak tak di situ heee punya la susah~~

kaki ayam nak dibuang~


sempat jadi model tepung dengan kawan yang join- Sofia Nazriza~~ hee nak guna tepung basuh ayam bagi buang bau2 tu, sorang daripada ustazah kat situ la ajar.. haa katanya kat sini lah nak cari calon menantu kui2x gelak abis sea_lavender dengar coz jarang buat semua ni~


25 November 2012 - Pagi berikutnya plak join "Himpunan Wanita Muda Negara 2012" dekat PWTC. Menarik juga dan dapat dengar perkongsian ilmu dalam berbagai-bagai aspek daripada insan-insan yang berjaya seperti Che Wan, Ustaz Fakhrul dan Datuk Sheikh Muszaphar. sempat ambik peluang bergambar dengan artis yang ada, ni hanya sebahagian heee  =D


haaa sebenar tak kenal pun artis ni, tapi apabila ada orang sebut terus buat kenal hehe ;D
Alif dalam AF tu.. btw, sea_lavender dengan housemate -Hajar ni ada beli baju yang dipakai Alif ni sebagai sumbangan pada saudara Islam kita di Gaza. Dengar Gaza terus nak beli lagi-lagi apabila dikatakan duit akan disumbangkan ke sana =') kita di sini dengan aman dan harmoni. mereka di sana ='(  Moga Allah berikan kekuatan buat mereka. Doa kita tak pernah henti pada mereka. Doa senjata mukmin.. 




sempat juga bergambar dengan Imam Muda Naim. Beliau pembaca doa dalam majlis =)
orang yang rendah diri ~ boleh buat calon2 suami ni buat yang berkenan.. muda lagi 22 tahun..

p/s :

  • Alhamdulillah.. bersyukur diberi peluang untuk mengikuti program yang bermanfaat walaupun dalam kesibukan =)
  • Entry kali ni sekadar berkongsi pengalaman menarik dan bermanfaat. Moga teman-teman blogger juga dapat mengikuti program yang membawa manfaat dalam kehidupan dan memberi semangat dalam meneruskan kehidupan~ kumpulah ilmu dan pengalaman sebanyak mana, mungkin sebahagiaanya menjadi bekalan buat kita di sana kelak..
  • kamu ~ Tahniah atas konvo. Moga Allah permudahkan segalanya =) teruskan perjuangan ~
  • 3 Disember 2012 ni sea_lavender ni  akan konvo Diploma di DTAC UiTM Shah Alam .. Moga segalanya dipermudahkan..hari ni masih di kolej nak selesaikan tugasan2 yang perlu. balik je daripada konvo dah penuh Quizes, Tests dan kena submit assignments ~~

Tuesday, 20 November 2012

Cinta dan Kasih Sayang Itu Indah



Assalamualaikum semua. Alhamdulillah diberi peluang meneruskan hidup sehingga ke hari ini. Kali ini sea_lavender tak mahu berceloteh panjang sekadar kongsikan kata-kata yang indah dan menarik hati ini :)



Subhanaallah.. cinta dan kasih sayang Allah seumpama lautan yang terbentang luas.
Jadi mengapa kita masih menagih cinta dan kasih sayang manusia yang belum pasti bersama kita kelak??
renungan buat diri .. 


melihat dengan mata hati :')
itu yang terbaik dalam menyakin kan diri terhadap segala kurniaan Allah..
Allah sentiasa ada bersama.. :')

p/s :

  • sempat update entry walaupun kesibukan melanda diri dan dalam tertekan heee.. satu kepuasan bila dapat berkongsi.ni pun dalam bilik IT kat fakulti sambil buat2 assgments ;)
  • "Ya Allah mohon agar dipermudahkan segala urusan dalam minggu ni yang terlalu banyak dengan komitmen persatuan dan fakulti. Assignments individu dan berkumpulan, kuiz dan ujian bertubi-tubi.. Amin Ya Rabb" segalanya amanah dan tanggungjawab yang digalas.
  • kamu~ 5 Muharram 1434 Hijrah menceriakan diri ini kembali kerana kita seperti biasa kembali. Alhamdulillah. :) moga berjaya dengan apa sedang dijalankan. sentiasa mendoakan sebagai seorang teman.





Thursday, 8 November 2012

Istikharah Cinta The Movie

Assalamualaikum semua dan selamat pagi. Alhamdulillah Allah berikan peluang pada diri ini untuk bernafas meneruskan saki baki kehidupan yang tidak tahu bila ianya berakhir. Alhamdulillah peluang mencuri masa berkongsi dengan teman2 blogger sebuah filem pendek yang sea_lavender jumpa dalam You Tube baru-baru ni. Jujur pertama kali tengok memang sedih dan menangis :'(  huhu maybe kerana terjadi pada diri sea_lavender kot hee ;D Jom kita tengok dan kasi komen yang membina ;)



video ni daripada rakaman student maktab perguruan ~
terbaik la mereka ni ;)
pendekatan dakwah kepada remaja pada masa kini melalui filem pendek :)
sea_lavender bagi 9.5 /10 buat mereka hee ;D  daripada 10/10 sempurna tak boleh juga.. 
masih boleh dperbaiki :)

kongsikan juga lagu pernah ada dalam blog sea_lavender dan kesukaan juga~~
kena juga dengan entry ni ;p

ISTIKHRAH CINTA- stigma ~


Bersaksi cinta di atas cinta
Dalam alunan tasbihku ini
Menerka hati yang tersembunyi
Berteman di malam sunyi penuh doa...

Sebut nama-Mu terukir merdu
Tertulis dalam sajadah cinta
Tetapkan pilihan sebagai teman
Kekal abadi hingga akhir zaman

Istikharah cinta memanggilku
Memohon petunjukmu
satu nama teman setia
Naluriku berkata

Di penantian luahan rasa
Teguh satu pilihan
Pemenuh separuh nafasku
Dalam mahabbah rindu
diistikharah cinta..





p/s

  • akhirnya sea_lavender kembali sibuk dalam dunia belajar dan komitmen di kampus..setelah cuti mid sem.. serius kadangkala rasa jatuh sangat kerana letih dengan komitmen, namun kerana mendekatkan diri kepada-Nya sumber kekuatan hadir.. Alhamdulillah.. doakan sea_lavender moga segalanya ikhlas kerana Allah dan sentiasa dirahmati-Nya.. :)
  • kamu~ Alhamdulillah semakin berkembang dalam dunia dakwah melalui penulisan novel e-book. Teruskan perjuangan, sebagai seorang teman sentiasa mendoakan yang terbaik, Allah sentiasa bersama kamu. Yakinlah :)
  • sea_lavender pegang pada kata2 yang terlintas ini
" Apa yang kita mahukan belum tentu kita akan dapat, namun apa yang kita perlu telah pun sedia ada. Bersyukurlah atas segala nikmat Allah.. Allah Maha Pemberi :') Alhamdulillah "




Wednesday, 31 October 2012

ReSePi PaTah HaTi

Assalamualaikum semua.. Apa khabar? moga semua sihat2 hendak-Nya. Subhanaallah sudah cukup 2 bulan sea_lavender tak mengupdate entry blog ni, dari 31 Ogos sehingga hari ni 31 Oktober 2012.. wah dah berhabuk, bersawang bagai dah nie.. heee maaflah selalu je singgah blog ni tapi mood nak mengarang semua tak sampai, jadi tak berupdate lah... ngeee ;D Ape2 pun hari ini terdetik nak bergiat aktif kembali.. hehe ;D Tajuk entry pun "hot" jugak ni.. hehe tapi hanya sekadar berkongsi coz terbaca di sebuah group di facebook (fb) (bukan kerana sea_lavender dalam dilema patah hati ye ;p) Mudah dan ringkas je resepi pagi ni, nak kongsikan dengan teman2 semua.. Jom kita sama2 mencuba resepi ni apabila diduga masalah hati seperti PATAH HATI, ROBEK HATI & JIWA dan segalanya yang berkaitan HATI ;

Resipi2nya ~
  1. Jahit kembali hati kita dengan benang KEIMANAN - Segala-galanya kembali dalam mendekatkan diri kita kepada Allah SWT. Kukuhkan iman dalam mengabdikan diri pada-Nya. Waktu ni pintalkan benang dan sulam molek2 naa kasi hati tu, terkoyak dah..hehe ;D Walaupun, tatkala itu kita berduka mahupun sudah dalam kesenangan. Allah Maha Mengetahui rasa hati sama ada diungkap ataupun tidak :)
  2. Buka kembali jalan KETAQWAAN hanya kepada Allah SWT- Lalui hari-hari yang berikut dengan ketaqwaan kita pada Allah. Ianya sumber kekuatan pada kita saat ini  :) Allah sentiasa bersama kita setiap detik masa yang kita lalui :') 
  3. Warnai kembali hati dengan warna KESABARAN- Apabila kita patah hati kita selalu hilang kesabarankan?? yelah asyik nak beremo je~~ jadi waktu tu lah "sudah cukup-cukup sudah sampai di sini saja" (sempat nak nyanyi nie heee ;D ) berubah la jadi lebih bersabar. Warnakan kembali hati kita dengan nilai kesabaran yang tinggi. no more emo3x ;)
  4. Hias kembali rasa dengan KEIKHLASAN- Apabila keimanan, ketaqwaan, kesabaran kepada Allah, Insya-Allah ianya akan hadir nilai keikhlasan dalam jiwa itu secara semulajadi. Jadi, mungkin yang selama ni kita laksanakan kerana terpaksa hiasilah kembali dengan rasa keikhlasan semata-mata kerana Allah SWT untuk dapatkan ketenangan setelah patah hati itu :)
  5. Sirami hati kembali dengan SENYUMAN- Ukirkan senyuman sepanjang masa selepas ini, anggaplah segala yang dilalui ini tanda Allah terlalu sayangkan kita. Agar kita berusaha kembali mendekatkan diri kepada-Nya.. Sudah pasti bahagia dan tenang menghampiri kita jika sentiasa tersenyum..(tapi janganlah plak senyum sorang2 tanpa sebab, nanti orang ingat kita ni tak betul plak kan hehe ;D) senyumlah pada sesiapa yang kita jumpa pun dah cukup terbaik.. Senyum itukan sedekah. Jom kita senyum :)


haa tengok pesanan budak kecik nie ;)


p/s


  • Alhamdulillah akhirnya 2 bulan cukup baru hati ni nak mengupdate entry sendiri  hee ;D tapi blog teman2 rajin je dikunjungi sea_lavender ;)
  • kamu~ Semakin hari semakin menyepi, mungkin itu yang terbaik :) Moga Allah berikan yang terbaik dalam melalui hari-hari akan datang :)
  • sebenarnya sepanjang 2 bulan banyak juga perkongsian yang ingin dikongsikan sea_lavender namun dalam masa yang sama emosi menyampaikan  kurang jadi entry pun tiada :( huhu dan kesibukan belajar mula melanda diri . Sekarang sea_lavender sedang menyambung pengajian peringkat degree pula. Insya-Allah lepas ni akan cuba kongsikan pengalaman2 dan perkongsian yang dapat sepanjang 2 bulan.
  • Doakan sea_lavender :) bulan 12 ni konvo bagi Diploma. Alhamdulillah sekarang dapat menyambung pengajian dalam bidang yang diminati namun diri ini kena kuatlah.. ;)
  • Dah nak masuk 8 minggu dah dalam pengajian degree ni bermula 11/9/2012.. sekarang ni dah cuti mid sem bermula 24/10-4/11/2012 ni.. hee coz tu jugak merajinkan diri untuk update ;D

Friday, 31 August 2012

1st Reunion 3K1 2006 ( 250812)

Assalamuaalaikum semua... Salam Merdeka ke-55 .. Alhamdulillah kita masih diberi peluang Allah  untuk menikmati kehidupan dalam keadaan negara yang aman dan bebas daripada penjajah ;) Wah bersemangat pula sea_lavender ni kan hehe ;D ~ ok2 entry kali ni sekadar nak kongsikan pengalaman 1st reunion bersama kawan2 zaman sekolah menengah dulu..kawan2 tingkatan 3 Sekolah Menengah Kebangsaan Abdullah Munshi, Jalan P.Ramlee,Penang~ (sapa tahu sekolah tu angkat tangan ;p) hehe ~waktu tu,umur kami baru 15 tahun, sekarang dah 21 tahun~ dah berapa tahun tu?  6 tahun.. sekejap je masa berlalu.. ;D apabila dah berjumpa kawan2 abis semua story mory buka kan... lagi2 status masing2 sekarang jadi soalan yang paling hot ;p suma dah dewasa2 kan~~ dan komitmen masing2 sedang belajar..reunion ni, sea_lavender banyak kena uruskan jugak.. Alhamdulillah dapat kerjasama kawan2 yang rajin mengupdatekan diri di group fb ;) terima kasih semua ; kawan2 sebab join serta maaf segalanya atas serba kekurangan mahupun terlebih dalam perihal kewangan semua :)



KAWAN2 ingat cikgu kelas kita lagi tak??
haa lencana sekolah pun ade tu ;p
kenangan ~ salah seorang kawan kita yang buat ni ; Syamima Nasrin


senarai short name kawan2 3K1 ;
 semua 29 orang yang dapat join reunion 15 orang ~
ok la  kan ;) 
Insya-Allah akan datang kita plan semua agar semua orang dapat datang heee ;D




main bowling bersama ~ 
sedih kali ni main keje masuk longkang je ;p


editing ; Siti Akmal Izzati Abu Hassan ;
~ kaki awak dan geng kecik2 je kan ambik pic ;p
~ souvenior 1st Reunion sea_lavender uruskan maaf lah kawan2 sangat simple yg penting dapat jadikan 
kenangan ;D
~ makan pizza sama2 ;)


ok semua pun cun dan segak naaa  ;D


jelitawan2 buat cun kot ;p  hee 
cik syazwani, cik siti munirah, cik siti akmal Izzati, cik siti nor salwa
(ok nampak tak kat situ sea_lavender je tidak ber "siti" ) ~bangga nama sendiri heee ;D 
cik siti2 ni smua saiz kecik, dan sea_lavender je yg paling tinggi ;)



semua pakat duk cite u masing2 ; u kat egypt, uitm, umt, upnm, uniten, uum, umk 
kenangan 250812~ plan tahun depan jauh sikit destinasi ye..
ni dalam penang je hehe ;D 


 kek sempena 1st Reunion 3K1 2006 SMKAM
Sedap tapi tak abis serius membazir..
apabila kenyang sangat kan ;p

p/s 
  • entry sea_lavender sekadar berkongsi 1st reunion dengan kawan2 sekolah.. Alhamdulillah apa yang dirancang, dipermudahkan segalanya  ;) walaupun menjadi event manager yang tidak dirancang :D
  • kamu ~ moga Allah berikan hidayah agar terus mencari cinta hakiki sebagaimana mengingatkan diri ini.. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui..
  • tahun ni Merdeka Raya ; jadi sebagai rakyat Malaysia, kita harus bersyukur kerana tinggal  bumi Malaysia yang aman harmoni dengan berbilang bangsa.. Moga Allah sentiasa melindungi rakyat dan negara kita daripada anasir-anasir luar :) serta kehidupan kita dalam redha-Nya..

Wednesday, 22 August 2012

:: Syawal 1433 Hijrah ::


Assalamualaikum.. Salam Lebaran Aidilfitri daripada sea_lavender buat tahun ini..Kita telah melabuhkan tirai Ramadhan.. kini Syawal disambut sempena kemenangan buat kita..
Salam Lebaran Aidilfitri buat semua umat Islam :)
ucapan khas buat mengenali diri ini 



p/s 

  • entry ringkas buat teman2 sebagai tanda ingatan di Aidilfitri yang mulia ini..
  • raya kali ini, sea_lavender dan keluarga beraya di Penang.. pada 2 Syawal 1433 Hijrah, tok(nenek) sebelah ayah sea_lavender telah kembali ke rahmatullah kerana sakit tua.. Usia arwah 89 tahun.. Allah lebih sayangkan arwah.. Moga roh arwah tenang dan ditempatkan kalangan mereka yang beriman..
  • kamu ~ Moga Allah redha dalam segalanya..

Monday, 6 August 2012

Nuzul Quran

Assalamualaikum teman2 semua.. Apa khabar? Moga sihat hendak-Nya.. Alhamdulillah.. Hari ini kita terus meniti hari ke-17 Ramadhan 1433 Hijrah..Segalanya atas pemberian-Nya yang tidak ternilai untuk memberi peluang pada kita untuk mengumpul bekalan yang akan dibawa bertemu Dia, Allah Maha Pencipta,Yang Maha Agung :')  Kasih sayang Allah pada hamba-hamba-Nya sungguh indah dan tidak ternilai...


Salam Nuzul Quran 
17 Ramadhan 1433 Hijrah

Moga kehadiran Nuzul Quran kali ini terus mendekatkan diri dengan panduan hidup kita Al-Quran Nur Kareem .. Manfaatkan sebaiknya dengan baca, fahami dan amalkan.. Insya-Allah sudah pasti kehidupan ke jalan kebaikan dan kebenaran..Al-Quran penawar segalanya penyakit :')

~Ayuh tambahkan pengetahuan kita dengan klik tajuk tu :) ~



p/s

  • Alhamdulillah sea_lavender berasa sangat gembira dengan Ramadhan kali ini kerana dapat bersama keluarga; berbuka puasa, berjemaah solat dan pergi berterawih bersama mak dan ayah ;) walaupun kedua kakak tiada dengan komitmen kerja, mereka juga sempat pulang berbuka puasa bersama...
  • Kamu~ ukhuwah antara diri dan kamu penuh indah.. Terima kasih atas perkenalan ini.. Kamu usah membuatkan seperti kita tidak pernah mengenali ;)
  • Jom bersiap sedia mencari Malam Lailatul Qadar.. teruskan tingkatkan ibadah dan istiqamahkan diri ke jalan diredhai Allah..
  • Moga segalanya Allah berikan yang terbaik buat kita sepanjang bulan penuh rahmat dan barakah ini.. banyak2 kan berdoa setiap waktu.. kita tidak tahu mungkin doa kita akan naik ke langit dan dimakbulkan Allah..
  • entry ringkas kerja masa untuk pulang ke rumah di penang :D

Sunday, 22 July 2012

~Checklist ~

Assalamualaikum semua.. Alhamdulillah hari ni kita dah masuk 2 hari berpuasa di bulan Ramadhan yang penuh mulia =) Allah berikan kita nafas untuk meneruskan kehidupan yang tidak tahu bila noktahnya berakhirnya..Moga kita diberikan masa dengan kesihatan yang baik untuk terus meningkatkan ibadah sebagai bekalan di sana kelak.. Insya-Allah... Ok sea_lavender nak kongsikan pic yang terjumpa di fb yang menarik minat untuk berkongsi sempena bulan puasa ini.. Jom kita buat checklist dengan berusaha laksanakan ibadah2 di bawah.. 


ni iklan Universiti yang terbaik jom kita sertai ;

KEMASUKAN BARU KE UNIVERSITI



Tarikh : 21 Julai 2012
Name U : Universiti Ramadhan Al-Mubarak
C0urse wajib : Berpuasa
C0urse special : Terawih
C0urse tambahan : Bace quran, zikir, s0lat sunat, sedekah n etc
Kelulusan : Ijazah takwa
K0nvo : 1 Syawal
* Extra.. Tawaran melanjutkn pgajian ke peringkat master
c0urse : P0se 6 . . .
Jom join ! *Selamat Berpuasa ♥



dekat pic ni ada tentatif dapat kita ikuti, moga kita sentiasa dalam redha Allah.. =)




p/s 

  • sea_lavender harap apa yang dapat dikongsikan ni, sama2 kita dapat kerjakan..apabila kita baca Al-Quran cuba khatamkan.. Alhamdulillah semalam sea_lavender dapat abiskan Juzuk 1, hari ni sambung juzuk 2... moga dapat khatamkan.. =)
  • sebelah malam ayuh kita kerjakan ibadat tarawih pula, hari pertama sea_lavender dapat berjemaah buat 8 rakaat + 3 witir coz surau dekat Perumahan Polis, malam kedua puasa,balik kampung dapat buat 23 rakaat.. Alhamdulillah.. namun tak kisahlah berapa pun rakaat yang dapat kita kerjakan yang penting usaha nak laksanakan ibadat ikhlas kerana Allah.. Insya-Allah... moga Allah redha dengan segalanya..
  • "Kamu"- ini akan menjadi ingatan selamanya 'memiliki seseorang yang kita cintai tanpa ikatan yang sah dan halal itu bukan hak kita, jangan pernah takut melepaskan sesuatu yang belum berhak kita miliki' seharusnya kamu juga begitu..hanya kamu dan Allah Maha Mengetahui segalanya bukan untuk semua yang belum pasti.. Moga Allah berikan yang terbaik =)
  • Semoga amalan2 yang kita laksanakan ini dapat diistiqamahkan walaupun bukan di bulan Ramadhan.. Insya-Allah...Amin Ya Rabb... ayuh buat checklist!!

Friday, 20 July 2012

Ramadhan Al-Mubarak 1433 Hijrah




Assalamualaikum semua.. Alhamdulillah petang ni dapat sea_lavender menaip untuk sampaikan ucapan 

" Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak" beberapa jam sahaja lagi kita dah boleh menunaikan tarawih 
Insya-Allah moga Allah permudahkan segalanya~ entry ni jugak nak kongsikan fadilat berpuasa Ramadhan yang sea_lavender baca dalam surat khabar hari ni ^_^ sememangnya kita dah tahu namun ianya dapat menjadi panduan agar kita terus tingkatkan amalan ni seikhlas mungkin kerana Allah..

Fadilat berpuasa di bulan Ramadhan

  1. Dibukakan pintu langit
  2. Dibukakan pintu syurga
  3. Bulan yang penuh keberkatan
  4. Mempunyai satu daripada malamnya adalah lebih baik daripada 1000 bulan (Lailatul Qadar)
  5. Ganjaran berganda malam sunat sama ada dengan solat fardhu
  6. Solat fardu mendapat ganjaran 70 kali ganda
  7. Bulan kesabaran dan pahalanya adalah syurga
  8. Bulan menambah rezeki
  9. Bulan keampunan dan makbul berdoa ( Doa yang paling makbul iaitu ketika sebelum berbuka puasa dan doa pada sepertiga malam)








Di sini juga sea_lavender a.k.a Syazwani Binti Mohamad ingin mengucapkan selamat berpuasa buat teman2 blogger mahupun sesiapa yang mengenali diri ini dan tidak lupa bagi semua umat Islam di dunia.. Moga Ramadhan   kali ini memberi 1001 makna dalam kehidupan dalam meningkatkan ibadah serta pengabdian diri pada Maha Pencipta.. Moga juga segala yang bakal dilaksanakan kelak menjadi istiqamah pada diri kita semua.. 
Insya-Allah.. 
Segalanya biarlah penuh tulus ikhlas kerana Allah SWT. Memohon kemaafan kekhilafan diri sepanjang ukhuwah yang terbina.. :)  

p/s 

  • Moga segala amalan kita mendapat redha Allah dunia dan akhirat
  • Jom kita tingkatkan amalan pahala.. Kita ada pilihan nak masuk syurga mahupun neraka. Sumber mencari pahala banyak. Ayuh tambahkan pahala.. Kita memohon hidayah Allah..
  • "Kamu" - bisikan doa tidak putus agar kamu terus mencari Allah Yang Esa.. usah putus ukhuwah yang pernah terbina ; mereka yang memutuskan silaturrahim hatinya gelap.. Ingatan pada diri ini juga..
  • Mudah-mudahan kita mendapat cahaya Allah sepanjang bulan penuh keberkatan dan rahmat ni dan berterusan akan datang sehingga menghembuskan nafas terakhir..
  • Ayah sea_lavender demam 2 hari dah, Alhamdulillah hari ini dah beransur sihat, doakan agar terus sihat dan dapat mengerjakan ibadat dengan mudah.. Insya-Allah... :)
  • Jom imarahkan masjid mahupun surau malam ni kerjakan Tarawih ;) tak sabar2 nak pergi dengan mak,ayah malam ni heee ;D
  • Terima kasih teman2 yang mendoakan sea_lavender dapat peluang sambung belajar ke peringkat Ijazah.. Alhamdulillah dapat  .. ;)




Wednesday, 18 July 2012

Jejaka Jiwang VS Gadis Garang

Assalamualaikum semua.. Apa khabar? Sihat? Moga2 semua berada dalam keadaan sihat hendak-Nya,, Alhamdulillah, sea_lavender diberikan nafas untuk meneruskan kehidupan yang tidak tahu noktahnya... akhir2 ni dah lama tak mengupdate entry sampaikan 1 bulan 1 entry.. wah sampai macam tu sekali.. konon bz la, da macam artis plak kan~~~ heee padahal connection nak m'hubung tu tak de.. Alhamdulillah sekarang dah boleh on9 tapi mengikut tempat la plak.. huhu... apa2 pun moga Allah redha bagi sea_lavender nak kongsikan entry kali ini..haa kalau tengok tajuk nampak sweet + ganas kan?? heee sebenar terbaca satu artikel ini di fb seorang kawan.. nampak menarik.. jadi nak kongsi kan bersama tapi versi sea_lavender sendiri tentang "usaha kita dalam jodoh" .. sea_lavender yakin dan tahu jodoh itu rahsia Allah namun usaha kita harus ada dalam usaha ke arah yang baik dalam memiliki kebahagiaan.. Insya-Allah.. Jom kita hayati cerita ini versi sea_lavender ;)

Isnin (perkenalan di stesen ktm)


Jejaka : Assalamualaikum…hai awak,saya nak berkenalan dengan awak boleh tak???
Gadis : Waalaikumussalam…boleh, tapi kena jumpa mak bapak aku dulu..minta izin kalau mak bapak aku bagi..aku on je ko nak kawan dengan aku…

Jejaka  : Waaa..boleh tahan ek awak ni…ok saya nak jumpa mak ayah awak…bagi no contact mak ayah awak nanti saya hubungi dan minta alamat pergi rumah terus...
Gadis : Nah, ni no hp mak ayah aku dan no telefon rumah.. berani kol la...minta alamat rumah semua

Jejaka : Tangan menyalin sambil tersenyum2 (dalam hati :"amboi cabar aku ke apa dia ni??"..nampak je lembut je tapi perangai brutal dan garang plak tu)

Selasa (si jejaka bertemu mak ayah si gadis)



Jejaka  : Assalamulaikum pak cik, mak cik..sihat..?
Pakcik & Makcik : Waalaikumussalam..alhamdulillah kami sihat..tapi..anak ni siape ye?

Jejaka : Saya Muhammad Amir yang hubungi tempoh hari kata nak datang rumah..tujuan saya datang jumpa makcik dengan pak cik ni sebab nak mintak izin nak berkenalan dengan anak pak cik yang bernama Syazwana Amira tu.
Pak cik : Alhamdulillah..ada lagi pemuda yang gentlemen macam kamu ni lagi ye zaman sekarang..sebenar  kamu la pemuda yang pertama datang mintak izin sebelum nak berkenalan dengan anak pak cik Syazwana Amira tu..

Jejaka  : (dalam hati: waaa bangganya aku sebagai seorang lelaki sejati..)
Mak cik : Sebelum2 ni tak de siapa yang berani datang..katanya..si Syazwana Amira tu garang sangat org ye..sebenarnya tak..si Syazwana tu orangnya baik,manja,peramah,budi bahasa hormat orang tua, rajin dan agamanya pun baik..Alhamdulillah..

Jejaka : Sambil angguk-angguk dan tersenyum-senyum mendengar cerita mak bapak gadis tu (dalam hati: ceh..manja ke??  peramah ke?? Budi bahasa ke?? Takde gaye langsung..tak pe2..wait and see~~)
Pak cik : Pak cik izinkan anak berkenalan dengan anak pak cik Syazwana Amira tu…
Jejaka  : Terima kasih pakcik,makcik..

Rabu (apabila dah dapat keizinan ibu bapa gadis)



Jejaka  : Awak, parents awak da izinkan saya berkenalan dengan awak..
Gadis : So what????ade aku kisah…..

Jejaka  : Tersenyum dalam kebengangan (dalam hati: eh2..sabar hati..sabar…)
Gadis : Wei, aku nak jumpa mak bapak ko plak…ni hp aku, ko taip alamat ko dan no telefon rumah ko dalam hp tu, bagi aku dapat hubungi mak ayah ko..pastu save message..
Jejaka  : Awak nak wat pe jumpa ibu ayah saya…?? (sambil tangan laju menaip alamat umah dan save message dalam hp gadis tu)
Gadis : Yang ko sibuk kenape?? ? macam mak nenek..banyak tanya..esok ko jangan ada dekat umah dari jam 11 pagi sampai jam 12  tengah hari, ko pergilah merayap la ke mane2 pun. kalau ko ade gak dekat umah  aku bakar ko hidup2 depan mak bapak ko ..faham tak????
Jejaka  : Ok2 ….awak,saya nak no.tepon awak…mana lah tau lau rindu2 nanti boleh calling2..
Gadis : Ooiiitt…geli aku dengar tu.rindu2 ingat aku ni, bini ko ke dah ke??…nak termuntah aku dengar.. ko call je 999 mintak no. tepon aku kt diaorang..confirm dapat..dapat pelempang..hahahahaha..

Jejaka  : Senyum jela (dalam hati : eieieiei…geram ye aku..tak pe2..sabar hati..sabar)

Khamis ( apabila jejaka pulang ke rumah selepas jam 12 tengah hari)


Ibu : Muhammad Amir..sampai hati senyap-senyap ye…tak nak kongsi langsung dekat ibu dengan ayah ..

Jejaka: Apa ibu cakap ni..Amir tak faham la..(dalam kepala sambil memikir apa yang sebenarnya telah terjadi ni)
Ayah : Muhammad Amir..jangan nak main sorok-soroklah dengan kami.. kami dah tau..tadi jam 11 pagi  GIRLFRIEND kamu datang..ayah berkenanlah kalau dia jadi menantu ayah..
Ibu : Ibu pun setuju..cantik,sopan, budi bahasa, peramah, pandai amik hati orang tua..seronok ibu kalau dapat menantu yang boleh jadi kawan ibu lagi2 yang rancak berkongsi itu ini…kalau kami masuk meminang minggu depan macam mana, Muhammad Amir..kamu setuju..?

Jejaka : Kalau ayah dengan ibu setuju dan suka..teruskan jela niat baik nak masuk minang Syazwana Amira tu… (dalam kebingungan : "sejak bile plak aku ni ada GF ni,. GIRLFRIEND yang ayah dan ibu katakan tu dah lah gadis garang tu a.k.a Syazwana Amira.. prrrrrr…memang gila la aku ni dah la tak kenal sapa gadis tu sangat..dengan garang pastu brutal plak tu tetiba je ibu ayah dah nak wat menantu..takpelah..jalan je…tentu ade sesuatu pada SYAZWANA AMIRA tu sampai ibu dengan ayah pun suka..hihihi ;D")

Jumaat ( bicara HALAL dan HARAM antara jejaka jiwang dan gadis garang)



Jejaka  : Awak..minggu depan ibu ayah saya nak masuk meminang awak..takpe ke awak??
Gadis  : Ko setuju ke mak bapak ko nak masuk minang aku tu???
Jejaka : Setuju..
Gadis : Dah ko setuju wat pe tanye aku lagi..ape la...huhu cuma aku nak kalau kita bertunang, aku cuma nak barang hantaran telekung,sejadah dan Al-Quran yang ko khatam kan je..duit hantaran ikut suka ko lah ko nak bagi berapa.Aku tak kisah..ikutlah berapa yang ko mampu nak bagi dan memadai..pastukan kita ni 6 bulan  je bertunang dan pastu kita terus kita kahwin..memang nampak lama,waktu tu...tapi waktu ni la ko nak kenal aku dan keluarga aku; keluarga tu lagi aku utamakan..aku tak naklah ko nak kahwin dengan aku sebab suka aku je..tapi keluarga aku buat tak endah je, kahwin dengan aku mesti kena kahwin dengan keluarga aku sekali~~lepas tu dah, kita tutup kes ni...
Jejaka : Amboi dahsyat betul awak ni….awak ni garang la tapi sweet.. ( sambil tangan jejaka nak pegang-pegang tangan gadis?

Gadis : 0oooiiittttttttt setan…kuar la ko dari badan jejaka  ni…ko tahu tak ni, HARAM sentuh orang yg bukan mahram…selagi ko tak  lafaz “AKU TERIMA NIKAHNYA” pada wali aku, selagi tu ko HARAM nak sentuh aku..ko ada wudu’ tak ni???
Jejaka : Takde…nak buat pe…?
Gadis: Ko pergi amik wudu'sekarang..cepat la….
Jejaka : Merungut dalam hati sambil kaki melangkah mencari paip untuk berwudu’ (ei budak ni cuba la cakap sopan sikit dengan aku..garang cam singa..singa pun tak macam dia.)

Sekembali jejaka setelah mengambil wudu



Jejaka : Awak, saya dah amik wudu’..awak nak saya buat apa???
Gadis : Diam la..banyak bunyi plak ko ni kan?…Nah amik AL-QURAN..ni HALAL untuk ko pegang 24 jam pun,cium, peluk pun boleh…pahala ko dapat pun berganda-ganda 1000x kalau ko baca lagi baik…haaa…aku nak ko hafaz juzu’ 30..nanti waktu kita tunang aku nak tahu ko dah dapat hafaz semua surah dalam juzu’ 30 tu…


Jumaat (seminggu selepas jejaka dan gadis bertunang)

Jejaka : awak apa kata kita tukar je panggilan kita sekarang ni..saya panggil awak SAYANG dan awak panggil saya ABANG..

Gadis  : 0oiiiittt..geli aku nak panggil ko abang..ABANG tu hanya SUAMI aku jela..ko tu bukan suami aku lagi..baru tunang nak gempak2 plak kan??..bla la wei…haa daripada ko tu duk mengarot-ngarot yang bukan2,..ko tu dah hafaz ke  belum juzu’ 30..????
Jejaka:..Emmmmmmm…da..da…nape???
Gadis : Ha..ha cuba baca kat aku apa yang ko hafaz tu..
Jejaka : (Dengan mulai dengan surah Al-Fatihah dan seterusnya membaca semua surah juzu’ 30 tu sampai habis…)
Gadis  : Alhamdulillah…lepas ni ko baca plak tafsiran surah dalam juzu’ Amma tu..minggu depan aku nak dengar ko bercerita depan aku…ok??
Jejaka : Dah macam peserta pertandingan hafazan dan bercerita plak saya ni kan (cakap dalam nada slow tak nak bagi si gadis dengar dalam erti kata mengeluh huuuuu dan menjaga hati si gadis)
Gadis  : Ooiitt ko kutuk aku ek…takpe2..
Jejaka : Mana ada…awak ni memang cantik dan comel la.mata yang hitam tu menarik ;)

Gadis  : Da..da..jangan nak cakap lagi aku dah tahu lama yang aku memang cantik dan comel.. sebab tu ko suruh mak bapak ko minang aku kan.. ;p
Jejaka  : Tersenyum (dalam hati: Eish, masuk lif tekan sendiri la plak dia bukan masuk bakul angkat sendiri dah nie.)

Isnin (6 bulan selepas bertunang)




Jejaka : Awak..awak..awak tak rasa ke apa yang saya rasa..saya rasa macam ada sesuatu yang indah antara kita berdua la..setiap kali ingat awak mesti saya terasa yang awak dekat sangat2 dalam hati saya..
Gadis  : 0ooiitt yang ko nak berjiwang karat bagai sangat ni dengan aku kenapa ek?? Bengkak dah nak naik bernanah je telinga aku dengar..ko ingat ko berjiwang2 ni aku jadi cair abislah dengan ko ni..jangan harap la..da2 sekarang ko cerita kan pada aku kisah2 dalam juzu’ Amma tu..
Jejaka : (dalam hati : dia ni memang takde perasaan langsung..baru je nak jiwang2 sikit pun, dah tak boleh..takpe2..sabar wahai hati..sabar..)
Gadis : 0oiitt berangan plak ko kan…aku suruh dari tadi cerita bukan suruh ko berangan..cepat la cita aku dah tak sabar nak dengar..
Jejaka : Sabar la…saya tengah susun2 ayat ni…(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Yang Maha Penyayang..dia pun memulakan kisah dari 1 surah ke surah yang lain hingga khatam dalam juzu Amma tu)
Gadis : Alhamdulillah..Hujung minggu ni kita dah nak nikah…aku nak sehari sebelum kita nikah ko buat Qiamulllaill…Allah tu Maha Melihat..kalau ko tak buat..ko tunggu la mase ko lafaz "aku terima nikahnya" mesti ko tersangkut2 punya…
Jejaka  : Taknak la saya..malu la nanti tersangkut2 plak..ok2.Insya-Allah saya buat nanti…
Gadis : Hai, tahu plak malu kan??..ok..lagi 1..hari nikah tu aku nak ko sentiasa senyum je sepanjang majlis..tak kisah la waktu tu ko tengah sedih ke,kecewa ke, hilang mood ke..yang aku nak tengok daripada ko mesti senyum je..Faham???
Jejaka : Faham..awak..saya teringin nak tengok awak senyum..senyum la awak..mesti manis..selalu tengok muka garang awak je…senyum la sikit awak..
Gadis : Eh apa kena dengan ko nie...ade aku kisah..tak boleh..kalau ko nak tengok sangat aku senyum..tunggu hari kita nikah nanti..mesti ko tak boleh tidur punya lepas tengok senyuman aku yang menggoda sangat ni tau…lalalala 
Jejaka  : Emmmmmm..yelaaaaa….( perasan je dia ni ;p)

Jumaat (Hari penikahan jejaka jiwang dan si gadis garang)


Jejaka : Dengan sekali lafaz..“AKU TERIMA NIKAHNYA SYAZWANA AMIRA BINTI MOHAMAD DENGAN MAS KAWIN 80 RINGGIT TUNAI..”
Tok kadi : Sah..sah..sah..

Gadis : Alhamdulillah (si gadis garang akhirnya menitiskan airmata dengan menyapu tangan ke muka dengan tanda bersyukur, nampak je gadis ni brutal tapi hati lembut nangis setelah sah menjadi si jejaka jiwang)

(Ketika sesi membatalkan air sembahyang)


Gadis  : Terima kasih ABANG kerana sudi mengambil SYAZWANA AMIRA sebagai isteri abang. Bimbinglah SAYANG menjadi isteri yang solehah..(sambil tangan terketar-ketar untuk bersalaman dan cium tangan suci suaminya)
Jejaka : Subhanallah..terima kasih SAYANG sudi terima ABANG sebagai suamimu seadanya.. (sambil mengucup dahi isteri tercinta)

(Malam Pertama)


Jejaka  : Sayang ,abang tak sangka plak rasanya belum sampai setahun pun kita kenal..tetiba je dah kahwin..Ajaib betul..
Gadis  : Tu namanya jodoh..kuasa Allah abang..kita hanya merancang tapi Allah juga yang menentukan segalanya..kuasa Allah tiada siapa dapat menduga..
Jejaka  : Sayang boleh abang tanya sesuatu…?
Gadis  : Tanya la abang,.(dengan nada suara yang manja)
Jejaka  : Kenapa sayang dulu garang sangat dengan abang..? tapi bila dengan orang tua abang dan orang tua sayang cakap sopan je….?
Gadis  : Maafkan sayang abang..Sayang bukan sengaja berkasar dengan abang..sayang buat semua tu sebab nak uji tahap kesabaran abang tu, dengan kerenah sayang..Sayang nak abang terima sayang dengan seadanya..sebab sayang tak nak kita akan hilang kemanisan cinta selepas berkahwin gara2 abang dah sentuh sayang sebelum kita berkahwin..ni sekarang Alhamdulillah kita dah kahwin pun..sayang milik abang..abang boleh sentuh sayang tanpa kena tegur dengan kasar dan garang lagi dengan sayang..hihihi..abang, kenapa abang setuju nak berkahwin dengan sayang…??
Jejaka  : Subhanallah…terima kasih sayangku kerana menjaga batasan kita selama ini..abang pilih sayang kerana Allah…lepas abang buat Qiamullai yang sayang suruh buat sehari sebelum nikah baru la abang dapat jawapan bagi perasaan yang tersembunyi antara kita berdua iaitu perasaan cinta.. I LOVE U SAYANG..waktu tu juga abang baru sedar apa hikmah disebaliknya dengan apa yang sayang suruh abang laksanakan sebelum kita nikah dengan menghafal juzu Amma' dan membaca terjemahannya..semua nya indah sayang..terima kasih sayang…sekarang pun abang sedang berusaha menghafal juzu’2 yang lain…
Gadis: Alhamdulillah..Ya Allah kau kurniakan aku suami yang soleh (sambil tangan memohon doa serta beryukur pada-Nya). Abang, kenapa abang bagi sayang banyak sangat duit hantaran RM 15 ribu dengan kereta Honda City sebuah.. Kan sayang dah cakap kalau abang nak bagi, bagilah apa-apa yang mampu serta memadai,sayang terima dengan hati terbuka..tak perlu membazir..
Jejaka : Sayang..Ingat abang tak mampu ke? abang yang nampak jiwang bukan dengan madah berkata-kata sahaja, tunaikan tanggungjawab suami dalam memberi kebahagiaan pada penyeri hidup ..anggap jela tu hadiah daripada abang..berapa sangat la nilainya jika nak dibandingkan dengan nilai seorang isteri solehah macam sayang.." Abang cintakan sayang kerana Allah,moga kita bahagia ke akhir hayat dan Jannah bersama" Sayang bidadari abang di sana.. Insya-Allah..
Gadis : Sayang juga.."Sayangkan abang " Muhammad Amir b. Jamil" kerana Allah dan agama.. moga berakhir ke Jannah dan abang menjadi bidadara sayang di sana (si gadis mencuit hidung si jejaka penuh manja)  
 ♥  ('',)

kata- kata ni sea_lavender pegang kini ; Insya-Allah... 



p/s

  •  Alhamdulillah akhirnya dapat kongsikan heee. ;D  puas.. ni versi sea_lavender.. maaflah pada penulis artikel yang dibaca tu ye jika ada sebarang persamaan..banyak juga editing dan persamaan karakter diri sendiri...sea_lavender lepas ni  lagi garang la.. sebelum ni pun dah pernah kena cop zaman sekolah menengah cam singa tu huhu.. mmg garang pun sye ni ;p
  • "Kamu"- kata-kata ini akan sea_lavender ingat hingga ke akhir hayat, dan terima kasih segalanya ~  ‎"Allah lebih berhak ke atasmu..."  
  • moga ianya bermanfaat pada kita semua.. renung2 kan kata di atas ~~ ingatan buat diri ini ('',)