Wednesday, 6 November 2013

Muharam 1435 Hijrah

Assalamualaikum semua.. setelah sekian lama hampir 3 bulan 9 hari tidak mengupdate blog kesayangan.Alhamdulillah, Allah panjangkan usia bertemu tahun baru dalam kalender Islam. Akhirnya sea_lavender berjaya mencuri ruang dan masa untuk coretkan secebis walaupun mungkin tidak mampu berjela-jela..Kerinduan mengarang sesuatu untuk berkongsi hanya Allah Maha Mengetahui. Namun, dek kerana masa yang terlalu padat dengan perkara-perkara yang perlu lebih diutamakan.. Sea_lavender tidak mahu berkongsi panjang hanya sekadar ingin sampaikan Salam Maal Hijrah dan kongsikan kata-kata hijrah yang memberi inspirasi bagi tahun baru Islam tahun ini dengan beberapa gambar yang mungkin 
mencelikkan mata hati kita pada penghijrahan.In Shaa Allah.Hijrah..

                           
            Salam Maal Hijrah 1435 buat teman-teman yang mengenali diri ini. Mohon maaf sepanjang ukhuwah terbina. Moga Allah redha atas segalanya apa yang kita lakukan. Kehadiran tahun baru ini, moga kita terus diberi sinar dalam menuju kebaikan dan kebenaran =)



sematkan dalam diri dengan kata-kata ini, yakinlah janji Allah itu pasti dan indah apa yang bakal kita miliki. In Shaa Allah..Allah sentiasa sayangkan hamba-hamba-Nya..


Teruslah berhijrah ke arah kebaikan dengan kuat dan kental. Checklist kembali segala amalan kita selama ini.. Sudah cukupkah  bekalan untuk bertemu Sang Pencipta??  kita masih belum terlambat :'(


credit kepada Ikim f.m atas slogan baru bagi tahun baru Islam =)
ini matlamat hidup kita dalam mengejar syurga Allah.
Hijrah itu indah =')


be strong everybody, Allah is the best planner for us =)



Setakat ini, entry kali ini. Ada kesempatan sea_lavender akan terus berkongsi buat teman-teman. Moga ianya bermanfaat bersama. Setelah sekian lama... Salam Maal Hijrah sayang dan kerinduan kepada semua =)

Monday, 29 July 2013

HARAPAN

Assalamualaikum teman2 blogger ~~ Selamat pagi, Alhamdulillah Allah beri peluang kita masih bernafas hari ini dalam fasa ketiga Ramadhan.. Setelah kian lama menyepikan diri hampir 1 bulan 5 hari akhirnya hati terdetik mencoret sesuatu dan berkongsi. Tidak selembar mana pun tapi nak share jugak hehe =D sea_lavender pun lama tak update dan ucapkan Selamat Berpuasa, Salam Nuzul Al-Quran  dan selamat menjalani ibadah puasa sepanjang Ramadhan penuh berkat dan rahmat ini buat teman2 pembaca  =) eh, ada ke?? ngeee.. ok2, coretan kali ini sekadar bicara tentang HARAPAN ~ renungkan bersama ..


Bicara soal harapan. Hidup ini penuh dengan harapan. Harapan pada diri sendiri dan harapan pada mereka sekeliling kita. Namun, bukan semua harapan tepat dan mantap. Meletakkan sepenuhnya pada perancangan kita melalui harapan itu, sebenarnya salah sama sekali. Kebergantungan sepenuhnya hanya pada Allah. Itulah harapan yang terbaik. Kegagalan menunaikan harapan pada orang lain akan memberi kesan yang mendalam sama sedih mahupun kekecewaan. Berfikir sebelum kita mahu bertindak. Harapan pada diri sendiri adalah kekuatan untuk terus memacu ke arah yang terbaik, gagal pada diri sendiri sekurangnya kita berpuas hati atas tindakan kita sendiri dan akhirnya meletakkan kebergantungan pada Allah.


Tiba-tiba dalam Ramadhan teringat lagu kumpulan Raihan - Harapan Ramadhan. Jom kita selongkar liriknya penuh makna juga dan videonya sekali... kena jugalah entry sea_lavender kali ini.. "Harapan" definisinya juga terlalu luas malah tidak mampu terungkap sepenuhnya ~tengah mengarang kat Nasyid fm pun tengah keudara lagu ni heee :D

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula 

Puasa satu amalan 
Sebagaimana yang diperintah-Nya
Moga dapat kulenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti

Tak ingin kubiarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Ku memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan

Selangkah demi selangkah
Dengan rahmat-Mu oh Tuhanku..
Ku tempuh jua..


video

p/s :

  • Alhamdulillah akhirnya dapat juga coretkan sedikit sempena Ramadhan kali ini.. walaupun dah masuk 20 Ramadhan 1434 Hijrah. Sea_lavender lebih aktifkan diri dalam fb heee... setiap hari pasti coretan cuma blog je la tak menyempat nak mengarang..nanti nak kongsikan setiap apa yang di kongsikan di fb mengikut fasa-fasa Ramadhan =) apa2 pun moga ini bermanfaat ~~
  • Sekarang sea_lavender ada di kampus tengah buat short sem.. Puasa di kampus hampir separuh Ramadhan.. tunggu cuti nak balik raya je ~~yahooooo... menanti 2/8/13 
  • Sepanjang short sem ni stress, jangan kata la.. 1 bulan 1 minggu abiskan 2 courses yang setiap satu, 10 chapters. abis je terus test ~~ pening2.. tapi kerana bulan Ramadhan keletihan dan tekanan tu masih tertanggung.. Alhamdulillah... =')
  • Minggu ni sea_lavender ada 1 test dan 2 presentations group dan individu.. Doakan sea_lavender dipermudahkan segalanya =)
  • 10 Ramadhan terakhir ini,sama2 la kita giatkan ibadah dan mohon keampunan Allah.. speed memacu tu kasi laju sikit. tak nak malas2.. Ramadhan akan meninggalkan kita, Ramadhan akan datang belum pasti buat kita  ='(  segalanya masih dalam Harapan... 


Monday, 24 June 2013

Rezeki Susah Masuk??

Assalamualaikum semua, teman2 blogger. Apa khabar? moga2 semua dalam keadaan sihat hendak-Nya. sea_lavender faham sekarang masalah jerebu teruk melanda negara kita. Tempat sea_lavender UiTM Puncak Alam ni pun sama.. Jangan kata la nak buka tingkap pun fikir banyak kali, tebal jerebu tu buat sesak nafas. Apa2 pun kita memohonlah pada Allah agar musibah melanda negara kita ni akan beransur baik seperti sediakala.Ini juga sebahagiaan peringatan buat kita untuk kita kembali dan terus tingkatkan ibadah pada Allah sebagai bekalan kita di sana nanti. Alhamdulillah hari ni 15 Sya'aban 1434 Hijrah, buku amalan baru buat kita semua. Ayuh kita penuhkan buku amalan dengan perkara-perkara yang baik dan menjadi sebahagian saham akhirat kita.In Shaa Allah.Ok sea_lavender tak nak berbicara panjang, macam hari tu janjikan pasti nak kongsikan sesuatu yang bermanfaat buat semua sebagai peringatan bersama. Terbaca gambar ni jadi nak kongsi.


haaa ni sea_lavender kasi besarkan font yang ada dalam gambar tu dan hurai2kan sikit. Jadi, kita renung2 kan lah,kena pada diri  kita ke? atau kita terdetik atas perkara-perkara tu? Nauzubillahminzalik. Moga Allah lindungi kita untuk tidak sedemikian dan moga Allah jaga hati kita untuk lakukan sesuatu semuanya ikhlas kerana Allah SWT. Amin Ya Rabb..Ingat lah rezeki Allah ada di mana-mana, namun mengapa kita sukar peroleh? mungkin ini adalah sebahagian puncanya~

  • Berkira untuk membantu memudahkan hal yang baik
Dalam soal ni kita seharusnya ikhlas membantu lebih-lebih lagi dalam soal kebaikan, ingatlah janji Allah apabila kita  memudahkan urusan orang lain, pasti Allah mudahkan urusan kita juga =) In Shaa Allah.
  • Asyik mencanang perihal duit yang tidak cukup untuk urusan itu ini
Elaklah daripada selalu menceritakan pada orang yang kita tidak pernah cukup dengan duit yang ada. Sepatutnya kita kena bersyukur bahawa segala apa yang kita miliki hari ini adalah segala nikmat Allah yang tidak terhingga walaupun ianya bukan dalam bentuk wang ringgit. Rezeki Allah luas buat kita,ada di mana-mana jika kita usaha dengan ikhlas, In Shaa Allah kita peroleh ganjaran besar.Percaya Allah Maha Penyayang pada hamba-hamba-Nya =)

  • Berkira untuk sedekah walaupun seringgit
Jangan rasa berkira untuk sedekah walaupun seringgit. Semua Allah berikan pada kita atas dunia untuk berkongsi bersama. Mengapa harus ada rasa kedekut dan bakhil?? Nikmat itu buat semua. Berkongsilah walaupun sedikit. Pasti kelak kita akan mendapat pulangan kembali berlipat ganda atas perkongsian bersama itu. Allah Maha Pemurah. Tidak perlu kita ragu-ragu..
  • Banyak berbuat maksiat
Hentikanlah melakukan maksiat dalam kehidupan! Allah Maha Melihat segalanya. Tidak takut kita apa yang kita kerjakan di dunia ini akan ditayang semula?? Nauzubillahminzalik..Ingatan buat diri ini sendiri juga. Moga Allah melindungi kita daripada melakukan perkara-perkara mungkar. Peganglah, "Amar Makruf Nahi Mungkar"

  • Tidak bersyukur
Janganlah terdetik  tidak rasa bersyukur dengan apa kurniaan Allah buat kita.Ingatlah teman-teman apa yang kita ada hari ini, semua Allah yang berikan. Jika kita rasa usaha yang kita laksanakan adalah punca nikmat berlipat ganda itu, renungkanlah kembali bahawa nikmat yang hebat itu juga kurniaan Allah. Jika Allah tidak memberikan apa yang kita usaha, bermakna ianya masih belum rezeki kita. Allah Maha Berhak untuk kurniaakan buat sesiapa. Namun, terus titipkan rasa bersyukur dengan segalanya Allah kurniakan. Moga Allah terus kurniakan nikmat buat kita.

  • Riak bila bersedekah
Usah riak dengan apa yang kita hulurkan pada sesiapa. Sekelip mata sahaja Allah boleh tarik rezeki yang dikurniakan. Bersikap rendah diri dalam menghulurkan bantuan buat sesiapa. Sesungguhnya Allah Maha Melihat. Ganjaran pasti ada di akhirat sana.
  • Kurang beristighfar
Sentiasalah tingkatkan amalan beristighfar untuk memohon keampunan Allah yang kadangkala tidak sedar atas perilaku kita.Perbanyakkan zikir dan ibadah sunat.Moga ketaqwaan kepada Maha Pencipta terus meningkat.In Shaa Allah.

  • Gemar mengungkit pemberian
Elakkan mengungkit atas pemberian kita pada sesiapa.Sentiasa bersyukur kerana Allah jentikkan hati kita untuk memberi dan berkongsi bersama orang lain. Apa kita ada kongsikan, jika kita tiada sentiasa terus bersyukur kepada Allah dan mohon diperluaskan rezeki kita.In Shaa Allah.



p/s :
  • Alhamdulillah selesai perjuangan seminggu lepas yang penuh padat dengan jayanya. Allah mudahkan segalanya =)
  • Minggu ni dah mula study week bagi warga UiTM - 22/6-25/13 tapi sea_lavender baru nak mula semua hehe :D kerana paper  mula 30/6 ni..Doakan kejayaan sea_lavender bagi semester ni =)
  • Esok last presentation untuk semester ini Presentation Proposal bersama GroupTitanium Event. Moga Allah mudahkan segalanya.. In Shaa Allah..
  • Moga apa yang dikongsikan bermanfaat dapat memuhasabahkan diri kita ~~  Nauzubillahminzalik daripada perkara-perkara di atas ada pada diri kita.Moga Allah sentiasa memberikan hidayah kepada-Nya.
  • sea_lavender akan mulakan perjuagan final exams semester ini dari 26/6-14/7/13 . mohon teman-teman doakan yag terbaik. Best of lucks bagi teman-teman yang menduduki exams juga. bagi yang dah habis exams enjoy yur holidays =)
  • ok,jom kita tunaikan solat Dhuha teman-teman  =)

Sunday, 16 June 2013

Moga Allah Permudahkan

Assalamualaikum teman-teman blogger. Setelah sekian lama hampir 1 bulan lebih tak update kan entry.. Kesibukan yang amat-amat di alam degree ni.. Ni pun still curi masa sekadar kongsi dan mohon doa teman-teman ~~


Jadual sea_lavender untuk minggu kuliah terakhir ~ minggu ke-14


17/6 - Presentation PR + submit report PR + submit report staging
18/6 - Test Ethics, presentation web + submmit report 
19/6 - Test PR, Test BEL, Test ADMIN
20/6 - Test Event Concept
21/6- Presentation staging + quiz staging



Moga seminggu ni dipermudahkan segalanya dan berjalan lancar. Tingkatkan usaha, doa, dan tawakal.

" Ya Allah tiada perkara yang mudah melainkan apa yang Engkau jadikan mudah, Engkau berkuasa menukarkan perkara yang susah agar menjadi senang"


p/s :

  • doakan saya  untuk selesaikan minggu terakhir semester ini dengan jayanya. In Shaa Allah.
  • akan kongsikan perkongsian yang membina sebagai reward selepas minggu ini  =)
  • SELAMAT HARI BAPA bagi yang bergelar bapa terutama ayah kesayangan saya Haji Mohamad Bin Abd Rahman. Sayang ayah :)

Thursday, 9 May 2013

Ujian Allah ada hikmahnya

Assalamualaikum teman-teman blogger.. sihat? hee Alhamdulillah ada kesempatan sea_lavender nak coretkan something sebelum ke kelas jam 10.30pagi ni.. Tentang Ujian Allah.. Kadangkala jiwa sea_lavender meronta-ronta bertanya mengapa Allah banyak menduga itu dan ini..Allahukhakbar.. bukan menolak ujian Allah.. namun masih dalam  proses  memuhasabahkan diri atas segala ujian Allah dan yakin sudah pasti punya hikmah disebaliknya. Pagi ini sea_lavender temui jawapannya dalam Motivasi pagi ini~ 28 Jamadilakhir 1434 Hijrah ~

Hidup ini seperti lukisan yang akan kita corakkan. Kitalah pelukisnya. Cantik atau tidak lukisan kita yang hasilkannya. Jika persoalkan tiada bakat dalam melukis, asasnya kalau kita sentiasa melukis dan terus melukis untuk hasilnya yang terbaik pasti cantik kan lukisan kita?? Seperti itu corak kehidupan kita yang Allah dugakan dengan ujian. Hidup ini pasti akan mendapat ujian Allah SWT , kerana apa? kerana Allah sayangkan kita semua. Syukur lah atas kasih sayang Allah yang tidak ada bandingannya. Ujian itu juga sebahagian daripada lukisan sebuah kehidupan. Bukannya sentiasa hasilnya corak yang indah, namun kadangkala corak contengan yang kita hasilkan juga ada untuk kita perbaiki agar nampak lebih indah.

Mengapa ujian Allah pada kita??

  • Supaya kita terus dampingi dan hampir kepada Allah tatkala kita diduga mahupun dalam kesenangan
  • Allah nak buktikan kekuasaan-Nya dan bahawa hanya Allah akan menolong kita,ingatlah kerana Allah yang akan mengampunkan dosa kita kelak.
  • Allah ingin  berikan petunjuk, kerana kadangkala kita sering lalai dengan amanah kita sebagai hamba-Nya. Jadi, Allah ingin kita perbaiki diri agar terbaik pada pandangan-Nya.
Teman-teman pasti ada hikmah disebaliknya atas segala ujian Allah kurniakan buat kita. Yakinlah janji Allah itu pasti dan tidak pernah mungkir :') Kita terus bersabar atas ujian-Nya, tingkatkan usaha dalam memperbaiki diri, redha dengan apa jua ujian Allah dan akhir sekali tawakal kepada Allah. Setiap kesulitan pasti ada kemudahannya. 

Pesan pada diri kita~

'Hasbunallahu wa ni'mal wakiil, ni'mal maulaa  wa ni'man nashiir "

Cukuplah Allah menjadi penolong kami dan Allah adalah sebaik-baiknya pelindung. Dia adalah sebaik-baik pelindung dan sebaik-baik penolong

p/s:


  •  Alhamdulillah dapat berkongsi teman-teman yang membaca. moga segalanya bermanfaat dan dapat membawa kita ke jalan benar dalam mengingati Allah setiap masa.In Shaa Allah.
  • thanks buat keluarga, pensyarah2 dan teman2 yang sentiasa membantu tatkala memerlukan.Alhamdulillah Allah yang beri segalanya.
  • bulan 5 ni jadual sea_lavender terlalu padat.. fikir untuk my sis wedding jugak, jadi event manager tak bertauliah sekejap heee~ sapa2 ada no contact dj or mc area penang bagi tahu sea_lavender ye.. ;)
  • ok2 nak siap pergi kelas. banyak kerja kena uruskan.. Moga kita semua dipermudahkan urusan dari Allah.. Amin Ya Rabb...

Monday, 6 May 2013

“~1st GA by Hijab Valley~”

Assalamualaikum teman-teman blogger.. hee dapat jugak update entry lagi~~ padahal 3 mei 2013 lepas baru update ~ kali ini just nak join contest je.. da semua orang sibuk dengan politik kan, kita relaz2 dengan join contest la... hehe :D

http://hijab-valley.blogspot.com/2013/04/1st-ga-by-hv.html

Jom join contest ni~

Syarat-syarat penyertaan ;

  1. FEMALE blogger only (warganegara Malaysia)
  2. Wajib jadi HV follower 
  3. Buat satu entry tajuk "~ 1st GA by Hijab Valley~" & letakkan banner kat atas (backlink)
  4. Tag 2 orang sister blogger yang lain 
  5. Last, jangan lupa tinggalkan URL entry u all dekat komen entri tuan blog ini ; HV 

sea_lavender nak tag ;


entry kali ni tiada p/s ~ dah join contest hehe ;D Jom gurl2 join contest ni~~

Friday, 3 May 2013

Putih-putih melati versi Islamik



Assalamualaikum semua. Alhamdulillah akhirnya dapat juga mencoretkan sesuatu dan berkongsi =) rindu sea_lavender dengan teman-teman blogger~ haa ni just nak share lagu lagi.. hehe :D lagu tengah popular ni hee Putih-putih Melati versi Islamik  



p/s 

  • jadual sea_lavender sangat padat. Jadi just kongsikan~ semoga bermanfaat :)
  • bagi cik siti yang rajin singgah sini, maaflah lambat nak m'update.. Keizinanan masa tu hee.. ok just sharing for u and others. moga enjoy dan bermanfaat mana tersirat tu ;)
  • next entry kita celoteh panjang~ pilihan raya berapa hari je lagi..selamat mengundi (n_n)

Friday, 12 April 2013

Sayang versi Islamik

Assalamualaikum semua.Alhamdulillah sea_lavender berkesempatan juga mencoret sedikit entry ;) sekadar berkongsi lagu yang akak sea_lavender tag d fb ~ hee kata dia mesti ko suka kan ~~ jawapannya sangat2 suka menarik. lagi2 lagu ni tengah top juga.. jom kita layan teman2 ;)

SAYANG -versi Islamik

Sayang apa khabar denganmu

Di sini ku merisaukan kamu
Ku harap imanmu takkan berubah
Kerna di sana ada syurga untukmu

Sayang apa khabar denganmu
Cobalah kamu jaga imanmu
Ku rayu kalau keluar rumahmu
Tutuplah aurat untuk jaga dirimu

Sayang dengarlah permintaanku
Jangan ragukan Tuhanmu 
Sayang percayalah apa kataku
Tuhanmu hanya satu

Sayang dengarlah permintaanku
Jaga taqwa dan imanmu
Sayang hancurkan bisikan jahatmu
Itu pesan Tuhanmu




video


p/s

  • ok, entry kali ni just nak kongsikan apa yang menarik  ^__^
  • minggu depan penuh dengan Quizes semua courses. Doakan sea_lavender dapat jawab dan dipermudahkan segalanya =)
  • esok sabtu 12/4/13 join program anjuran MPP dan Peers UiTM Puncak Alam- "Istimewa Menjadi Gadis,Di mana Rahsia Lelaki Terbongkar "~ macam  menarik je ~~  tunggu esok, nanti kita berkongsi.



Monday, 25 March 2013

Perempuan dan Lelaki Kena TAHU

Assalamualaikum semua. Alhamdulillah dapat juga mencoretkan entry kedua dalam bulan Mac ni =)  Sekadar ingin berkongsi dengan teman-teman sea_lavender. Semua sihat?wah tanya da macam ramai sangat, kan yang membacanya ;p Alaa janji yang penting semua yang membaca bahagia. kan?? heee ~~Sea_lavender tak kacau orang pun hehe :D ok, entry umum yang simple ni untuk Kaum Adam dan Kaum Hawa. Cuba kita renung apa yang sea_lavender dapat daripada sekeping gambar yang menggambarkan apa yang perlu kita tahu antara seorang LELAKI & PEREMPUAN KENA  TAHU ~~apabila sea_lavender bicara dan fokus soal cinta hee :D



benar kah pernyataan ini??
ok, sea_lavender kasi jawab bagi pihak kaum Hawa melalui pandangan sendiri ~~ Benar apabila kita mencintai seseorang kita akan rasa selalu nak marah pada si jejaka apabila ada je tak kena daripadanya. Ini kerana apa? kerana sayang dan ingin yang terbaik daripada dia. Kita akan sentiasa menerima dengan seadanya serta hati terbuka tentang apa-apa jua tindakan baik mahupun tidak daripada si jejaka dek bukti nilai cinta dan kasih sayang. Bukti juga perempuan ini banyak bersabar =) bagi pernyataan daripada kaum Adam tu sea_lavender tak pasti hee. Kitalah perlu menilai sendiri ~~


Teman apa-apa jua lelaki dan perempuan saling melengkapi.Jadi kita harus saling tahu menahu ~ Telah Allah turunkan dalam Al-Quran Surah Ar-Rum ayat 21 :

"Dan di antara tanda-tanda (kebesaran-Nya) ialah Dia menciptakan pasangan-pasangan untukmu dari jenismu sendiri, agar kamu cenderung dan merasa  tenteram kepadanya, dan Dia menjadikan di antara kamu rasa kasih dan sayang.Sungguh, pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda (kebesaran Allah) bagi  kaum yang berfikir"

Indah ciptaan Allah SWT dalam kehidupan kita. Segalanya saling melengkapi dengan berpasangan. Bersyukurlah dan hargailah atas kurniaan-Nya. 



p/s:
  • Alhamdulillah sea_lavender dah baik demam cuma batuk2 je tak baik sepenuhnya =) moga Allah berikan kesihatan bertambah baik hari ke hari... In Shaa Allah..Alhamdulillah, dapat juga berkongsi entry walaupun kepadatan masa dengan program2 setiap minggu. sempat pagi2 ni menaip entry hee ;D Nak baca buku sempat berentry lagi.

  • Minggu ni sahaja macam2 program sea_lavender join, Alhamdulillah segalanya dipermudahkan Allah ; AWESOME =)
-Jumaat-Juniors Day untuk kos sea_lavender, terlibat dengan induksi untuk junior baru sebelah pagi dan pada malam ada makan2 steamboat- "EVENTGERS PAW WOW" tema tv show.. heee takdanya bershow bagai pun :p
-Sabtu join program fakulti mewakili smf fbm - Ekspo Selangkah ke UiTM. Promote abis fakulti sendiri di DATC, UiTM Shah Alam.
-Ahad - jadi volunteer untuk Program Ceria Bersama PM @ Putrajaya ~ hee pengalaman menjaga bahagian F&B.. melayan kerenah rakyat Malaysia hehe :D

  • Ok,moga perkongsian kali ini membuka mata hati  kita dan dijadikan renungan bersama kembali dalam melihat dan menghargai kebesaran Allah atas kurniaan-Nya, lelaki dan perempuan yang harus saling melengkapi dan ketahui sesama sendiri. 




Saturday, 16 March 2013

Kerja Menjadi Ibadah

Assalamualaikum semua =) Alhamdulillah akhirnya setelah sekian lama dapat juga mencoret sesuatu dalam blog kesayangan. Hampir cukup 1 bulan. Last entry lepas 16 Februari 2013. Berjaya akhirnya.. heee da macam apa je kan.Sibuk beberapa hari ini, buat sea_lavender jatuh demam, batuk dan selesema hampir  3 minggu.Semalam baru pergi unit kesihatan jumpa doktor dan ambik ubat antibiotik~~Non stop berprogram ~ Seminggu ikuti Kursus Pemimpin Mahasiswa di UiTM Segamat, seminggu bertugas sebagai Pemimpin Mahasiswa Minggu Destini Siswa Mac 2013 di UiTM Shah Alam dan minggu pertama kuliah hujung minggu lepas, ikuti Kursus Pengurusan Organisasi fakulti pula di Kem Nur Bukit Unggul,Sepang. Minggu ni, esok pula uruskan program Gateaway To Excellence bawah fakulti sendiri setiap semester baru, untuk pelajar-pelajar baru. Moga Allah permudahkan segalanya dan dalam redha-Nya. Ape2 pun entry kali ni perkongsian sea_lavender tentang "Kerja menjadi Ibadah " . Sea_lavender dengar pun dalam motivasi pagi Ikim fm 2 hari lepas tak silap. Pagi-pagi,suka dengar kasi semangatkan diri dalam melaksanakan tugas-tugas diamanahkan. Jom, kita selongkar bagaimana kerja kita dapat dijadikan ibadah pada kita.Kelak dapat dijadikan bekalan akhirat sana ;

  • Niat Kerana Allah
apa-apa pun perkara yang kita laksanakan dalam kehidupan ni, sentiasalah niat kerana Allah. Mengapa? kerana segala apa yang kita usaha dan kerjakan adalah nikmat pinjaman yang Allah berikan pada kita.Segala-galanya kurniaan Allah..bertapa kerdil rasa diri ini dan malu pada-Nya :'( Hati kita yang terjentik atas sesuatu perkara pun, Allah yang laksanakan. Jadi, biarlah kerja mahupun amalan kita diniatkan semata-mata ikhlas kerana Allah yang Maha Pemberi .Ini juga menjadi bukti nilai penghambaan kita pada Allah dan tanda syukur pada kurniaan-Nya. Lepas ni, teman-teman buat apa-apa pun ayuh kita niat  kerana Allah.Moga Allah redha dengan apa yang kita kerjakan. Ingat, makan minum, mandi,tidur dan amalan mudah yang lain juga diniatkan kerana Allah akan menjadi ibadah kita pada Allah.

  •  Mengikut syariat
segala tindakan kita lakukan haruslah mengikut syariat Islam. Ingatkan diri kembali kepada konsep 'amar makruf nahi mungkar' In Shaa Allah, kita dilindungi Allah. Jangan bertindak atas perkara yang merosakkan diri dan tidak mendatangkan manfaat pada kita =) Syariat Islam itu mudah dan tidak ada paksaan. Kita jaga iman, Islam agama yang kita pegang terjaga.

  • Lakukan kerja-kerja yang halal
kita sedia maklum apabila kita kerjakan sesuatu dengan syariat Islam pasti ianya sesuatu yang baik dan halal di sisi Islam. In Shaa Allah.. Islam itu indah dan syumul. Keindahan agama Islam tiada tandingannya. Islam itu segala-galanya yang baik.SubhanaAllah..nikmat Islam dan iman Allah kurniakan pada kita =')

  • Beri kesan yang baik
tatkala kita ingin melaksanakan sesuatu, sentiasa renungkan kembali kesan atas tindakan yang kita kerjakan itu sama ada ianya mendatangkan kebaikan ataupun sekadar sia-sia.Usah kita kerjakan sesuatu tanpa memberi kesan dan menjadi perkara sia-sia. Namun kita berusaha untuk pastikan kerja kita laksanakan itu memberi kesan baik pada diri sendiri, teman-teman dan mereka sekeliling kita. Secara tidak langsung, kerja itu menjadi ibadah. Senang-senang kita dapat kumpul saham akhirat sana =) In Shaa Allah

  • Tidak meninggalkan perkara yang asas
apabila kita melaksanakan kerja mahupun amanah yang diberi, kita jangan terlepas pandang pada perkara asas yang harus dan wajib kita perlu lakukan.Misalnya apabila kita sedang berprogram mahupun apa-apa aktiviti yang bermanfaat pastikan kita tidak meninggalkan ibadah wajib iaitu solat. Walaupun kita kerjakan ianya terlewat, namun  pastikan kita tunaikan kewajipan kita.Pesanan dan ingatan pada diri ini juga.. =)


Kesimpulan bagi perkongsian kali ini, ayuh kita lakukan segala kerja dengan niat kerana Allah, mengikut syariat Islam, laksanakan kerja yang halal, memberi kesan yang baik, dan tidak meninggalkan perkara asas.
Jadikan segala kerja menjadi ibadah pada kehidupan kita.Moga Allah merahmati segala-galanya =')
Renungkan kata-kata ni 


Biar pun ribuan mata tidak melihatnya, namun Allah melihat segalanya =')
Tingkatkan diri dengan kerja yang baik2 dan dapat dijadikan ibadah~ saham akhirat kita di sana kelak..


p/s
  • Alhamdulillah, akhirnya dapat juga berkongsi entry pertama di bulan Mac 2013 =)
  • semester ini sea_lavender agak sibuk dengan program hampir setiap minggu.
  • banyak lagi perkongsian nak dikongsi,namun setakat ini sahaja mampu dicoretkan. Moga ianya bermanfaat.
  • dekat sini sea_lavender nak tanya pada teman-teman sekiranya ada event2 nak dijalankan boleh la jemput2 keranasea_lavender semester ni ada course gerak kerja luar sebagai sukarelawan ~~ Zzzz
  • keputusan exam sea_lavender semester lepas kurang memberangsangkan harap semester ni ada peningkatan. Apa-apa pun Alhamdulillah semua lulus dengan baik, berkat doa semua.










Saturday, 16 February 2013

Hati Milik Allah


Assalamualaikum semua =) Alhamdulillah.. Akhirnya dapat juga buat entry pendek kali ini.. Lama juga sea_lavender tak coret2 ni.. heee :D  Last 23 Januari lepas. Hari ni dah masuk 16 Februari p0n ~~ huhu maaf la sebenar jenguk je blog ni tapi entah nak update tu blur sangat apa nak tulis. Jadi hari ini nak kongsi sikit kata2 buat teman2 blog ;)  Tarik nafas dalam2, baca kuat-kuat kata2 ni ye teman2 ~~


haaaa terbaik sape dah buat cam tu ~~ ;)

sea_lavender bagi semangat pada diri ini setelah semalam dapat keputusan final exams kali pertama bagi  peringkat degree.. Alhamdulillah.. walaupun tidak mencapai apa yang disasarkan, sea_lavender bersyukur Allah masih memberi yang terbaik atas usaha yang telah dilakukan. In Shaa Allah, semester akan datang cuba tingkatkan usaha yang gigih dan perbaiki kelemahan dalam mencari ilmu ;) Allah Maha Melihat atas usaha yang kita lakukan =') terima kasih bagi yang memberi kata-kata semangat terutama mak dan ayah dan kakakanda2 sea_lavender. "Jangan salahkan takdir Allah atas apa yang diberikan, seperti kita tidak redha apa yang dikurniakan pada kita" Pasti segalanya berhikmah =') Pesan "kamu" tiba-tiba teringat..~~ 


p/s :

  • sebenar banyak je entry sea_lavender nak kongsi sepanjang cuti sem ni ~~ program OPKIM yang join hari tu, program Jilsah Mengenal Fizikal Rasulullah SAW dan reunion kawan2 sekolah rendah.. hehe ;D tunggu entry tu .. macam la ada orang baca blog ni ~ :p
  • hari ini ke gerak shah alam untuk penginapan pm mds. esok plak ke UiTM Segamat -Kursus PM MDS intake Mac (17-21/2) lepas tu jadi PM MDS (23/2-1/3)
  • 4/3 dah mula semester bagi sea_lavender =) doakan segalanya dipermudahkan ... Amin Ya Rabb
  • dengar playlist baru sea_lavender letak kat blog ni teman2... best2 ;)
  • thanks jugak pada cik fara pagi2 dah bagi semangat bila nak tahu result kita heee :D


Wednesday, 23 January 2013

Ingatan dan akhirnya ~~

Assalamualaikum semua. Alhamdulillah hari ni sea_lavender sekadar kongsikan satu ingatan dan satu pengakhiran hee : D apa tu?? tak nak coret banyak2 renungankan pic kata-kata yang bagi ingatan ni dan pic akhirnya tu :p  Zzzzz...



terbaca kata-kata ini memberi ingatan untuk diri untuk sentiasa yakin dan percaya atas apa kurniaan Allah yang kini miliki dan bakal miliki. In Shaa Allah.. Jika kita sematkan keyakinan pada Allah segalanya Allah berikan yang terbaik buat kita =) Allah Maha Penyayang =')
kata-kata ini bukan hanya sekadar persoalan tentang jodoh malah dengan siapa kita berkawan. bersahabat mahupun berteman dalam meneruskan kehidupan kita. =)



"akhirnya" Yahoooo.... haaa ni la pic jadual peperiksaan bila dah abis hari tu.. abis sume di pangkah tarikh-tarikhnya....Alhamdulillah 19 Januari 2013 sea_lavender dah selesai final exams bagi semester ini =)
sekarang masa untuk berdoa dan tawakal. Moga Allah berikan yang terbaik atas usaha yang dibuat.
 In Shaa Allah...


p/s :
  • sekadar coretan melalui gambar. moga ianya menjadi ingatan pada diri kita semua dan yakin kepada Allah =) manfaatkan ye teman2 ~~ haaa Salam Maulidur Rasul  awal2 daripada sea_lavender untuk esok. Teman2, banyakkan berselawat dan ayuh kita tingkatkan kehidupan kita dengan sunnah baginda =') Jadikan baginda idola kita, moga kita diberi syafaat di akhirat sana. In Shaa Allah..
  • hari ini sea_lavender akan bertolak ke Bagan Datoh pada jam 1345 ni untuk menyertai program OPKIM bawah anjuran UiTM (KEFAJAR) bermula 23-28 Januari 2013 ni. Doakan segalanya dipermudahkan segalanya. Semalam dah ada taklimat program. Semua peserta dan kena pasang niat "Ya Allah, kami mengikuti program ni untuk membantu masyarakat dan mempelajari sesuatu: In Shaa Allah..sambut Maulidur Rasul kat kampung sana. katanya ada rewang2 ni~ heee masak?? reti ke ni.. ngee  :D
  • ini OPKIM yang ke-2 bagi sea_lavender sepanjang zaman belajar di universiti. Wah dapat family angkat lagi hee :D bertambah la saudara mara dan kenalan ;)
  • ok2 dah nak siap gerak ke UiTM Shah Alam untuk pendaftran jam 1200 ni ~~ Zzzz

Monday, 14 January 2013

Kebahagiaan dan Semarakkan Cinta

Assalamualaikum semua. Alhamdulillah bertemu kembali sesi bersama sea_lavender hehe :D lawak plak pagi2 ni kan.. Saja buat ngade lepas baca subjek "Organizational Behavior" ni ~~ Esok paper.. Zzzz sempat lagi berentrykan.. hanya nak kongsi makna bahagia waktu terbaca 1 artikel dalam 1 buku hari tu kat library..konon nak tenangkan diri yang bakal  hadapi 3 papers lagi nie.. Heee :D




KEBAHAGIAAN ITU DI HATI 


"Bahagia itu bukan bermakna hidup kita tidak diuji, tetapi paling tidak kita memiliki seseorang untuk berkongsi dan bersama menghadapinya serta menyedari Allah sentiasa bersama kita di sepanjang ujian itu"

p/s :


  • entry ringkas sea_lavender Januari 2013 ni~~ hee :D sebab esok kan paper... Zzzz Doakan sea_lavender. semalam 1 paper berlalu. Alhamdulillah dapat jawab, tapi "tersemak" tau~ ada jugak salah, coz tertukar definisi =_='  moga yang lain dapat terima pensyarah dan papers akan datang lebih fokus dan ingat baik2 =)
  • jadi apa yang dikongsikan ini, kita ambik sebagai kekuatan dalam memiliki bahagia sebagai milik kita , Allah sentiasa ada bersama yakin lah teman-teman =') dah sama tema blog ni lagikan hee :D "Kebahagiaan Penuh Keharuman" =)
  • akan datang sea_lavender nak berkongsi soal matang, ukhuwah dan jadi professional dalam apa-apa jua keadaan, jangan cepat melatah~ tettt....
  • Hari ni dah 2 Rabiul Awal 1434 Hijrah, bulan kelahiran baginda jadi Maulidur Rasul pun beberapa hari je lagi, jujur rasa rindu dan sayang kepada kekasih Allah =') lebih2 lagi dalam ikim fm selalu mainkan lagu berkenaan baginda.. ayuh kita berselawat teman2...ikutlah video ni, sebak  sekali  ='( 


Mari kita berselawat teman2 pada Rasulullah SAW.
moga kita memperoleh syafaat daripada baginda di sana kelak.. In Shaa Allah..
Rasulullah sentiasa merindui umatnya.. bagaimana kita pula? kita tidak dapat bertemu baginda, namun kita dapat semarakkan cinta kepada baginda dengan berselawat dan berusaha mengamalkan sunnah baginda =)
Semarakkan Cinta Allah SWT dan Rasulullah SAW kekasih  Allah =')

"Demi sesungguhnya, adalah bagi kamu pada diri Rasulullah itu contoh ikutan yang baik, iaitu bagi orang yang sentiasa mengharapkan keredhaan Allah dan (balasan baik) hari akhirat, serta ia pula menyebut dan mengingati Allah banyak-banyak (dalam masa susah dan senang) ; Surah Al-Ahzab 21




Monday, 7 January 2013

Semangat !!!

Assalamualaikum semua.. Alhamdulillah.. dapat berkongsi entry dengan teman2~~ hee jarang sea_lavender update entry malam2 ni. sepatutnya sekarang kena study la kan~~ lagi pun tengah minggu exams.. hehe :D tapi disebabkan paper exams jarak jauh sangat, tangan ni pun dah mula gatal2 nak mencoret sesuatu~~ nak kongsi2 kasi semangat bagi teman2 yang tengah dan nak ambk exams tu ~heee~apabila dalam minggu exams ni kan~~tatkala kemalasan study  or stress melanda diri waktu tengah2 study, cepat2 terus ambk hp sms or kol kawan2~tanya wat pa?saja kacau korang ;p~ tolong kasi semangat sikit ni, nak ambik exams~~padahal dieorang pun exams jugak hehe :D~~haaa dapat ni daripada kawan2 disayangi ~

Msg2 kepada Cik Wanie ;


IJTIHAD WALA TAKSAL FANNADAMAH'UQBA LIMAYYATAKASAL

"Bersungguh-sungguhlah dan janganlah malas kerana penyesalan adalah akibat bagi orang yang malas!"

RABBANA YASSIR WALA TUASSIR WAJAALNA MINANNA JIHIN
Mohon ketenangan~

ALLAHUMMA INNAKA TAQLAMULSIRRIY WAALA NIYYATI FAQBAL MAQZIRATI
In Shaa Allah apa yang diminta,dihajat, diniat, Allah Mendengar dan Dia Menunaikan~


LA TAKHAF WALA TAHZAN INNALLAH HAMAANA
Jangan gusar, gelisah dan bersedih, yakni Allah sentiasa bersama kita


sebelum akhiri entry nak share ni ; Pesan Pensyarah 
( untuk mahasiswa hehe :D)
berguna betul~ tapi lucu la~~semangat!!!


Pesan Pensyarah ;


    -kalau dapat saja kertas soalan, harus tenang


 -abaikan soalan yang susah, cari yang boleh dijawab di halaman sebelah


- ingat kembali formula-formula dan fakta-fakta penting 


-jika tiada jawapan yang boleh diselesaikan barulah kembali halaman pertama


-kalau tak boleh jugak lantak korang sebab pensyarah dah pesan dah!! hehe :D


p/s
  • thanks a lot buat kawan2 sea_lavender yang bagi semangat =')  sentiasa ada tatkala diperlukan 
  • jom teman2 kita amalkan ayat2 ni sebagai semangat dalam apa jua yang kita lakukan bukan sebab exams je k ;p
  • walaupun papers yang akan ambk 13 jan ni kena semangat la kan~~ heee c.marks da kuar bese2 je.. final kena skor la.. :D doakan sea_lavender.
  • Alhamdulillah bersyukur mempunyai teman2 mengingatkan diri sea_lavender kembali kepada Maha Pencipta sebagai sumber kekuatan =')

Friday, 4 January 2013

Indahnya Hidup ; Sedekah dan Infak :)

Assalamualaikum semua. Salam Jumaat Penghulu segala hari, di minggu pertama tahun 2013.Alhamdulillah, dah masuk 4 hari kita berada dalam tahun baru ini 2013 :') Allah berikan kita peluang untuk terus tingkatkan nilai kehambaan kita kepada-Nya..Bersyukur la atas segala setiap kurniaan Allah yang bernilai ~ ok2 topik hari ini yelaaa... haaa baca sendiri kat atas tu :p hehe ;D  topik ni dipilih pun apabila terdengar motivasi Ikim fm pagi ini dan tengok2 jadi topik pagi hari ini di ikim jugak.. eh2 macam ade keserasian tu.. Zzzzz I like to listening Ikim f.m so much, it can gain my knowledges and spirit to be success in my life :) In Shaa Allah.. wah ber 2nd language plak da sea_lavender pagi ni. Entah betul idaknya~ heee :D xpe2 da la kita kembali kepada topik dan perkongsian ni kita ye teman2~~

"Indahnya Hidup Kita Yang Rajin SEDEKAH & INFAK "

Ok ni tajuk kat atas dalam dalam Motivasi Pagi di Ikim FM pagi ni, saja kasi bold n warna merah bagi suma buka mata luas2~ jadi tajuk entry sea_lavender diringkaskan...hee :D Jom kita kongsi, kenapa dikatakan indahnya hidup jika kita rajin bersedekah dan menginfakkan harta?? tapi apabila kita sebut perkataan infak perkataan yang tak akan lari mesti perkataan zakatkan ? jadi meh kita sama2 selongkar maknanya yang mudah difahami~

Zakat-kewajipan harta yang spesifik, memiliki syarat tertentu, hak orang tertentu dan waktu tertentu.
Infak-pengeluaran sukarela yang dilakukan seseorang. 
Sedekah- satu pemberian ikhlas sama ada benda itu sesuatu yang kita sayang atau tidak.

Ok kita dah tahu makna, jadi kita kembali kepada topik yang dikatakan indahnya hidup tatkala melaksanakannya. Mengapakah?? ^_^ Ini kerana kita akan memperoleh kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat.

Kebaikan di dunia :

  • Menyucikan harta
  • Menyucikan badan
  • Menolak bala dan penyakit
  • Menggembirakan orang miskin dan orang mukmin
  • Diberi keberkatan ke atasnya dan Allah perluaskn rezekinya
Kebaikan di akhirat :

  • Dinaungkan Allah orang yang bersedekah di Hari Kiamat ketika sangat panas
  • Ringankan hisabnya
  • Berat timbangannya (amalan) di akhirat
  • Mudah melalui titian Siratul-Mustaqim
  • Bertambah darjatnya di dalam syurga Allah..
SubhanaaAllah indahnya kehidupan kita ni kan kalau hidup suka bersedekah dan menginfakkan sesuatu? bukan sahaja dapat dunia malah di akhirat kelak. In Shaa Allah.. Allah Maha Pemurah buat kita hamba-hamba-Nya :') Kita kena ingat " sebahagian apa yang kita milik kini juga adalah hak orang lain". Ingatlah hidup yang baik Allah perluaskan rezeki dan semakin bahagia dengan kehidupan :) itu pasti ! Janji Allah tidak pernah mungkir ;)

Ini plak, sea_lavender nak kongsikan apa yang terbaca dalam mr.google tentang sedekah iaitu : hadis Riwayat Muslim, Rasulullah SAW, memberi jawapan kepada orang-orang miskin yang cemburu terhadap orang kaya yang banyak bersedekah dengan hartanya, baginda bersabda ; 

"Setiap tasbih adalah sedekah, setiap takbir sedekah, setiap tahmid sedekah, setiap tahlil sedekah, amar ma'aruf sedekah, nahi mungkar sedekah dan menyalurkan pada isteri juga sedekah"

Sedekah juga adalah ungkapan kejujuran iman seseorang. Allah SWT menggabungkan antara orang yang memberi harta di jalan Allah dengan orang yang membenarkan adalah pahala yang terbaik. Antara orang yang bakhil dengan orang yang mendustakan. Disebutkan dalam Surah Al-Lail ; 5-10 yang bermaksud 

"Adapun orang yang memberikan hartanya di jalan Allah dan bertakwa dan membenarkan adanya pahala yang terbaik (syurga) , maka kami kelak akan menyiapkan baginya (jalan) yang mudah. Dan adapun orang-orang yang bakhil dan merasa dirinya cukup serta mendustakan pahala yang terbaik, maka kelak Kami akan menyiapkan baginya (jalan) yang sukar.


teman2 kita selalu dengarkan sedekah ini sebenar banyak je dapat kita berikan ~~ ni tengok gambar dan buat aksi itu, itu juga satu sedekah. In Shaa Allah ganjaran pahala Allah berikan :)


SENYUM TAK PERLU KATA APA-APA =)
SENYUM IKHLAS tau~~~ 

p/s :

  • Alhamdulillah semalam selesai 1 paper final. ok la dapat jawab tapi jawapannya hee tunggu la ble result kuar la kan. Usaha, doa, istiqamah dan akhirnya tawakal =) tinggal lagi 4 akan berjuang hehe :D doakan kita. hari yang tinggal~ study2 untuk paper pada 13,15,17 dan 19 Jan 2013 ni~~
  • sekarang ni rajin nak update entry plak di tahun baru hehe :D azam ke ape nie?? jadi  macam nak berazam terus je pada blog ni, 1 bulan paling kurang 5 entry.. sekurangnya dapat berkongsi dengan teman2 dan moga ianya bermanfaat.. sharing is caring ;)
  • kalian jika sebarang komen sahaja bersama, mungkin kadang2 perkongsian sea_lavender kurang ketepatannya.
  • kebanyakan perkongsian melalui bacaan, pendengaran, dan pengalaman sendiri. ok yang baik kita ambik. Selamat beramal, moga Allah merahmati-Nya.
  • ustaz dalam motivasi pagi tadi ingat kan " Kita semuanya sama sahaja, apa yang ada ini hanya kehidupan" ~ mcm loading sikit nak fhm tapi sea_lavender rasa kita semua sama dalam melalui kehidupan yang beza amal kita untuk bertemu Maha Pencipta. Kita hidup bukan untuk dunia tetapi untuk melayari bahtera di akhirat sana. Namun seimbangkan lah kedua-dua. "Simpan dunia dalam poket, akhirat dalam hati dan jiwa" 


Wednesday, 2 January 2013

Alhamdulillah.. I'm 22 :')

Assalamualaikum semua. Alhamdulillah sea_lavender masih bernafas sehingga ke hari ini. Genap 22 tahun menjalani kehidupan seorang insan kerdil dan lemah di sisi-Nya. Kesyukuran kepada-Nya masih beri peluang terus meneruskan kehidupan bagi tahun 2013. Terima kasih mak dan ayah menjaga dari kecil hingga sekarang.. Sayang mak, ayah , kak long dan kak ngah  =) Serius rindu ='(


Alhamdulillah. Allah berikan peluang untuk bernafas hingga kini. Moga Allah merahmati segalanya..
terima kasih kalian yang mendoakan buat sea_lavender. Hanya Allah mampu membalasnya..=')
tengok tema pun purple edit sendiri ~~ lavender3x i like =)

Sekadar berkongsi daripada sebuah blog : "Wardatul Asfar"

Kita sering mendengar ungkapan "Semoga dipanjangkan usia"
Apakah makna disebaliknya?? sedarlah teman sebenarnya diri kita semakin hampir pada tarikh kematian.. cuba kita persoalan-persoalan ini ;

Seandainya umur tersebut tidak lain, hanya menambahkan dosa dan mengurangkan pahala seorang hamba? 
Seandainya umur tersebut hanya membuatkan kita lalai dan alpa dengan keduniaan?
Seandainya kita gagal memanfaatkannya dengan menambahkan amal ibadat untuk mencapai redha dan berkat pada usia tersebut?

Kalaulah umur yang panjang itu hanya membuatkan kita semakin jauh dari Allah SWT, hanya membuatkan kita menambah saham dosa berbanding pahala, lantas pendek umur itulah yang terbaik!

Tatkala membaca persoalan itu membuat sea_lavender terfikir sejenak, Ya Allah apakah sudah cukup amalku selama 22 tahun ini terhadap-Mu? :'( Hanya Allah Maha Mengetahui. Moga umur yang dipanjangkan Allah bukan sekadar dipanjangkan namun dalam berkat-Nya sertai disulami ketaatan diri ini pada-Nya. In Shaa Allah. Moga rasa syukur tak pernah putus dan nilai kehambaan pada Allah ditingkatkan :') Antara tips amalan dipanjangkan dalam entry tu~
  1. Amal Jariah- segalanya perkongsian yang dapat memanfaatkan orang lain 
  2. Lailatul Qadar- solat tahajud untuk bertemu malam tersebut
  3. Silaturrahim- bina ukhuwah antara satu sama lain, tidak mengenal kulit, agama dan bangsa
  4. Jiran tetangga- menghormati orang sekeliling kit, dengan usaha  menjaga hubungan kemasyarakatan antara kita
  5. Berbuat kebaikan- usaha untuk terus dan sentiasa niat untuk memanfaatkan orang lain dalam konsep perkongsian
  6. Doa- sentiasa berdoa pada Allah memohon kesejahteraan hidup dunia dan akhirat. Hidup yang kualiti dengan usia dipanjangkan Allah.

p/s :

  • Alhamdulillah dapat berkongsi hari lahir bersama teman2 blogger =) ringkasan drpd blog di baca~ Hadiah harapan yang nak sangat tahun ni; seutas tasbih kayu kokka tu ~~ heee sape nak bagi sila pos hehe pada sea_lavender  :D
  • esok 3 Januari 2013 bermula final exams untuk semester baru Degree ~ Doakan sea_lavender dipermudahkan dan dapat jawab sebaiknya.. In Shaa Allah :)
  • mak, ayah dan ahli keluarga kak long dan kak ngah terima kasih 22 tahun selama ini :')
  • terima kasih teman2 yang berikan ucapan hari lahir dan doa yang tak putus2.. Allah sahaja mampu membalasnya. Moga kalian juga dirahmati-Nya
  • Azam 2013- menjadi anak yang solehah, berusaha mendekatkan diri kepada Allah , Rasulullah SAW menjadi ikutan, Al-Quran dan Hadis menjadi rujukan atas segalanya. Amin Ya Rabb...
  • ok jom sambung study. facebook dah nak tutup petang nie~ heee lepas ni keje dengan blog je la ;p

Tuesday, 1 January 2013

Selamat Tahun Baru 2013

Assalamualaikum semua. Alhamdulillah Allah beri peluang kita bernafas sehingga hari ini =') Sentiasa panjatkan kesyukuran kepada Allah SWT =) bukti kehambaan kita kepada-Nya. Ok entry ini kali ni tak nak coret banyak-banyak heee =D  Gambar2 ni akan sampaikan apa sea_lavender  nak kongsikan 
tanggal 1 Januari 2013.



ni petang2 kebosanan tekan kat lappy menu-ambik paint~
 main conteng2 ~
cantik jugak kan~~ ngee =P
maaflah tulisan kecik baru berjinak dengan paint ~ Zzzzzz



Moga kehidupan kita di tahun 2013 seperti dalam gambar ini.. =)
In Shaa Allah...


p/s 

  • Alhamdulillah dapat juga buat entry nak ucapkan SELAMAT TAHUN BARU 2013 dengan teman-teman bloggers =)
  • pagi tadi kol mak, mak terus ucap selamat hari jadi ke-22 =)  sea_lavender terkejut ~"aik mak ni lupa ke apa"~ rupanya kata mak saja la nak dahulukan ucap tu ~ heee so sweet mekaseh mak =) pesan mak exams wat elok2 jangan nervous sgt.. solat sume jaga ~ 
  • petang ni plak dapat panggilan daripada keluarga angkat plak, waktu sea_lavender join program opkim zaman diploma. mereka ucapkan selamat hari lahir juga untuk esok dan doakan sea_lavender dapat jawab exams dan  mendapat keputusan cemerlang exams ni ~~Amin Ya Rabb.. terima kasih ayah ramli, ibu dan kak lela di Senaling, N9 ~
  • ok dah maghrib, solat dulu ~~ jom solat sekali...