Thursday, 23 December 2010

Dah Tak BoLeH JaDi KeRaNa

Salam readers..ape khabar semua??lama benar aku dah tak update blog kesayangan aku ni...maaflah la ye pembaca2 semua(tu pun klu ade yang membaca la =P)aku ni kesibukan memanjang dan masalah line yang sangat teruk...yang aku peliknya kan si fb tu boleh plak aku online lama2 ...ish3x saje je line nak kena gak dengan aku ek...huhu...btw selamat tinggal broadband ku ...aku akan serahkan kamoo kepada akak kesayanganku plak utk tanggung kamoo tiap2 bulan akan datang merangkap tahun baru ... hehe...aku akan bertukar arah ke line lain kui3x...dah kamoo tu asyik lambat sgt...(jahat tak aku,kutuk si broadband aku yang dah lame berkhidmat hampir 1 tahun dgn tuannya comey nie~~haha sje nk perasan sebentar ye) dah2 merepek sudah....tajuk entry aku kali nie DAH TAK BOLEH JADI KERANA... apa ye?? haa ni la senarainya...banyak jugak sebab2nya ~~layan.....
(bila nak start baca semua ayat sila guna tajuk entry sye dan sambung....

  • lama sangat aku tak update dah tinggalkan harta kesayangan aku nie... rindu bangat sama ''KEBAHAGIAAN PENUH KEHARUMAN'' so sekarang aku mula m'update kamoo kembali (^___^)
  • line broadband aku sangat teruk so aku berazam untuk tukar line yang line...hehe... selamat tinggal ye ~~maxis broadbandku...kan ku kenang jasamu sudah hampir 1 tahun
  • aku baca seorang blogger pnye post tgk2 tibe2 duk layan baca kuar lagu sama macam di blog aku pe lagi...cepat2 aku tukar lagu ngegege.... tak nak lama sama lagu...tak best2 ...so thnkx kpd kwn aku yang di oversea~ SITI AKMAL IZZATI ABU HASSAN yang kenal kan lagu nie aku d Malaysia pn baru thu sdgkan lagu nie dah lame...hehe disebabkan lagu ni gak la ramai yg suke singgah blog aku (wink3x perasan sebentar (*_*)~semata2 nak dengar lagu..so lagu yang ak letak skg ni pun best gak..layan..terbaik
  • esok aku kan mula tanggjawab sebagai P.M -budak2 UITM mesti tahu pe tu...kemasukan student2 baru nie..so kena urus coz bawah MPP...so aku kena bersemangat dengan tanggungjwab dan amanah nie...
  • beberapa hari je dah melangkah tahun baru la...huhu aku tak bersiap sedia lagi dari semua aspek macam mane nie... jadi??berikan aku kekuatan huhu~~

p/s: ok la tu je ar..aku kebluran sebentar ble dah dapat update blog nie tak mencurah2 plak ke ladang gandum idea2 aku huhu...cepat!!! idea2 datang kepada blog kesayangan aku nie~


Blogger Templates
Blogger Templates

Wednesday, 8 December 2010

WaLaUPuN



Salam Maal Hijrah 1432~ tajuk aku kali ni adalah walaupun...sebenarnya tak de pela sgt..cuma nak bagi tahu walaupun hari nie dah masuk 2 Muharam 1432 H aku sempat gak nk ucapkan kepada sesiapa yg membaca blog 'KEBAHAGIAAN PENUH KEHARUMAN' ni...hehe... Salam Maal Hijrah semua (^__^).... walaupun juga ianya agak terlewat 1 hari tak bermakna aku ni tak mengingati akan tanggal 1 Muharam 1432 H ni yang merupakan tahun baru dan lembaran baru bagi setiap diri umat Islam... Alhamdulillah..aku masih mengingati tanggal 1 Muharam dlm hidup aku...thnkx buat kwn2 yg mnyampaikan ucapan Salam Maal Hijrah buat diri ini...

aku terdetik dgn msg nie..thnkx kepada yg memberi..

Ya Allah, di tahun baru yang berbahagia ini..Engkau muliakan dan sayangi penerima ucapan ini, berkati keluarganya,sihatkan tubuh badannya,limpahkan rezekinya,jauhkan drpd fitnah, penganiayaan & penghinaan..suburkan benih keimanan dgn penuh rasa kasih sayang serta taqwa dan tanpa alasan..makbulkan cita2nya yang murni...Amin...

p/s:

~ walaupun msg nie org akan kate ni hanya sekadar msg forward...aku benar2 menghargainya.. kerana doa seorang kwn kpd temannya..terima kasih...
~aku juga ade forward kan msg ni kpd teman2 aku yang lain jugak...
~bagi doa seorang teman juga perlu dan bermakna buat diri kte sebenarnya...
~ok la tak perlu aku berbicara lama walaupun aku dalam keadaan rajin utk m'garang...hehe
~esok aku akn berangkat ke KL..doakan perjalanan aku agr selamat sampai... Insya-Allah..


Blogger Templates

PaRt 2 KuRsuS PenGuRuSaN OrGaNiSaSi

Salam readers...ok tak nak berbicara panjang...aku nak teruskan post part 2 perjalanan kursus dan kesudahannya.... layan~~


ni salah seorang mpp yang dapat award anugerah mpp poyo dan ape ntah lagi 1
pe2 pn sume tu hanya a.k.a perasan...mcm aku la dpt gak huhu...
terima je la org menilaikan...
hadiahnya sebiji buah epal hijau ~~hehe aku pn tak makan lagi.




bergaya dgn aksi msg2 malam anugerah bintang mpp popular
hehe (^_^)~~sye relax je huhu...

HARI KETIGA ( LAST DAY)



Ok2 ni last day~~aku sempat bergambar dgn ratu hot mpp nie
merangkap jugak partner bilik aku d hotel nie...
nama die fatin syazwanie (mmg terbaik la che ten nie.. i like her )


lpas tu aku breakfast ngn kwn2 len~
ummi dan farisya..




sebelum berangkat pulang kami sempat
mengambil gambar sbagai kenangan
d kursus nie...(hehe ayat nak skema)
sje la pic nie penuh bermakna ....
membuktikan keunggulan kami bersatu dan bersma
lagi2 pic aku kan hehe (nak perasan sebentar)



group ASK ME AGAIN sempat juga nk bergambar...
walaupun sume org dh sibuk2 nk kuar angkat barang sume...hehe
pe2 pn thnkx a lot sume ats kerjasama~azam(YDP),ummi,man~~



dah sampai luar hotel pn..
sibuk2 angkat brg2 nk berangkat pulang...
nasib pak cik van dtg bw brg2 yg mne nk menumpang utk ke bus...
include me...ye la byk plak brg2 pergi ckit je..
aku pn tak faham..




sebelum pulang smpat gak la wat lawatan ckit2...
destinasi pertama pantai batu burok,terengganu...
dkt je ngn umah tok aku hehe..




sempat gak mereka bergambar dgn hasil ukiran d pasir hehe...
MPP UITM N9~~ terbaik la...
haa kt pntai jgn kate pe la byk je pic2 diambil tak yah la letak...
nti entry ni gak penuh ngn pic2 aku plak hehe
then lepas tu kteorg g Pasar Payang beli pe2 yg ptut...
aku lps dah follow lec aku tu g Tasik Kenyir...
yang len smpat singgah Masjid Kristal sebelum pulang ke UITM N9..
Alhamdulillah..sume aku dah pernah pergi coz my mother village is Terengganu..



haa...korg mesti tertye 2 kan npe tibe2 pic cm org baru nk check in la plak...
coz tadi dh check out sume...nak jadi cite lec merangkap penasihat mpp kteorg de urusan lg d terengganu...then die tye sape2 yg blh teman...ramai tak boleh coz de komitmen...
aku plak tak de so ikut n teman je la die..
akhrnya kteorg bermlm d LAKE KENYIR RESORT & SPA 1 malam...
esoknya paginya berangkat pulang ke uitm~~


ni la penasihat MPP ~~miss Aishah...
so sweet n lemah lembut orgnya...
sape nk tackle cntct2 sye ye hehe...
maaf la pic nie agk gelap kamera masalah ckit~~



aku bukan la photogrpher yg popular sume tu k...
jadi aku ambik je pic2 view yg aku rasekan cantik dan indah ~~layan la...




ni la buktinya keindahan cipta-Nya buat kte sume..
so bersyukur dan hargai la...
(nak jadi cite ari ni masuk paper Metro~~Tasik Kenyir dicemari bakteria e-coli)
jadi renungan la kan pe telah yg kte lakukan~~

p/s : ok2 setakat ni je entry KuRsuS PenGuRuSaN OrGaNiSaSi buat mereka yg ikuti part 1 la...hehe

Blogger Templates

Monday, 6 December 2010

KuRsUS PenGuRuSaN OrGaNiSaSi

Salam readers~~hehe aku pelik la semakin hari semakin ramai plak yang mengintai sudut hati aku nie ye...hehe seronok3x (^_^) ade gak yg membaca blog aku yang tak seberapa nie~~pejam celik2x dah sampai 1200 bpe ntah tu...erm ye la aku ni bukan la seorang blogger yang tegar... dan tak terkenal cam Cik epal or Cik Irine tu... pe2 pun trimas la pada mereka yang sudi membaca ye...ok2..post kali ni berbalik pada tajuk post yang telah tercatat di atas..ye la ramai gak tye npe lama tak update blog so aku pun pe lagi bg alasan bz (hehe seyes sye jujur ~~padahal ade perasaan malas gak d situ huhu..maaf la ye mungkin mood aku tak mengizinkan untuk diri ni mengarang, meluahkan rasa haha ayat mengada d situ~~) tapi betul la kan kurang mood mmg tak semangat nak mengarang ~bagi diri aku la...terserah pada individu la yang masih hidup mahupun yang telah tiada...eh2 ape dah merepek ni wani oi...huhu... erm sebenar entry kali ni terpapar je Kursus Pengurusan Organisasi patut lebih bersemangat la kan lepas balik kursus tapi mungkin tidak bagi diri ni kerana rasanya entry kali ni adalah entry yang paling sikit aku mengarang tapi.....gambar2 dan bingkisan aku bagi setiap gambar sudah cukup nak menyampaikan cerita sepanjang perjalanan kursus ni, sebelum dan berakhirnya... selamat mengamati gambar2 sambil makan biskut chipsmore yew..aku belanja korang hehe ~~


Ok2 ni adalah tag yang aku dapat kerana
menghadiri kursus ni
ye aku sebagai seorang ~PESERTA~ dalam kursus nie k
tak kan la jadi pegawai pengiring plak huhu
tag ni dipakai sepanjang perjalanan kursus (tu pn nk bg thu kn tpi mmg sje pun =P)

HARI PERTAMA~~


awl2 pagi dh excited aku nak nek bus dgn kwn2 ...
cm bdk sek tak??hehe dgn bawa beg sek lagi tu..
(so bukti aku masih muda walaupun umur akan menjangkau 2o tahun hehe)



ni gambar sempat aku tangkap dalam bas..hehe
(dah plak duk sorg2 ambik peluang la over2 kui3x)
perjalanan yang memakan masa hampir 7 jam gak la...
so tak kan buang masa ambik2 pic yg patut huhu..
UiTM Negeri Sembilan ~~Marang,Terengganu




dah penat dalam bas akhirnya sampai juga la di destinasi
yang kteorang tuju~~~ Hotel Seri Malaysia,Marang,Terengganu


dah check in semua kteorang tgu d lobi sebelum masuk dewan seminar
tengok tu muka penuh semangat walaupun dalam kepenatan
petang tu juga kteorg dibahagikan kpd beberapa kumpulan
haaa...nak tahu sape ahli kumpulan aku?? jeng3x~~




ni la ahli2 kump. aku yg terdiri daripada YDP MPP lagi tu~~(yg mne teka la sendiri)
agak keterujaan la nak berkerjasama ngan org jawatan besar nie..
huhu pic ni waktu malam 1st kursus..
org dgr ceramah sempat lagi aku post peace hehe...
namanya tak khusyuk la tu ..
ahli kump aku : ummi ,azam dan man
malam tu de gak la aktiviti men pe ntah aku tak ingt plak nama game tu...
kejar2 matikan lilin kump lain (candle nite kot hehe hentam je coz dh tak ingat la)
mmg habis jujur la men ni terjerit2 aku tgh malam (mmg hobi kui2x)

HARI KEDUA~~

pagi kteorang de aktiviti mcm2 semua ke arah kepimpinan...
Alhamdulillah byk mnfaat yg aku dapat....
so de gak la kena wat trademark group plak~~
aku yg seorang seyes pun jd pelawak...mmg malu huhu
haaa..lupe plak cite nama kump aku yg agk special la...
diilhamkan YDP kteorang : ASK ME AGAIN??
ketua plak adalah aku~~kui3x mmg abis la kump.
erm tu la trademark kena dgn gaya pic di ats ...
fikir2 kan la npe aksi sebegitu ye~




sebelah malam tu de amanat daripada ayahanda UITM N9...
Alhamdulillah byk peningkatan pencapaian akademik dan pengurusan hasil
kerjasama MPP ,HEP dan HEA




Bukti semangat dan kegembiraan dikongsi bersama
lihat gaya mereka semua penuh excited~~
(tapi ade je sdg lena sape lg bukan tettt....hehe aku la kot)
sape pndai teka cari la mane aku kui3x =D


hampir 2 jam lebih gak la dgr amanat drpd Pengarah Kampus...
malam tu juga diadakan anugerah2 sesama MPP..
dan persembahan2 daripada gabungan kump.
nak jadi cite aku jugak dapat award..thu pe ??
hmmmm award KEPOCHI a.k.a perasan~~
sebelum tu kteorg kena juga jd ala2 artis berikan award pd penerima anugerah
(tu pic di ats waktu aku kena bagi award )
malam tu mood aku mmg tak de coz bese la gurl klu dtg hormon tak stabil... mood pun tak de la...
so maaf la kpd sesiapa yg merasakan aku terus berubah waktu dpt award n bergambar..
kesakitan saat itu just pura2 ok...
persembahan pun ala kadar tapi sungguh2 la gak coz jd backup singer
dgn menari lagi...mmg over gak waktu tu...tapi ok la ckit waktu tu~~huhu...
persembahan:lagu kalau berpacaran so fhm2 la cm ne wat over2 .ye la nak wat yg terbaik...


p/s :huhu setakat ni la entry.. tgu sambg lagi part 2 hahaha~~ pnjg n byk pic la plak aku rasa..tadi aku kate pic gambarkan segalanya....tapi lain dah jd nie..so better aku sambg utk next entry aku...sape nak tahu tgu esok la entrynya~~

Blogger Templates

Saturday, 4 December 2010

BeruBaH aDaLah 1 TrAnsFoRmASi

Ok2 hari nie aku just nak kongsikan artikel yang telah aku baca daripada iluvislam.com semalam..aku rasa ianya 1 artikel yang menarik dan boleh dikongsikan bersama =)

Perubahan??ble kte bercakap tentang word nie org akan kata... ''ala nk berubah wat pe?baik je jadi diri kte sndiri...'' benar aku sokong tu tapi dalam mase sme kte ni sedar tak bahawa dalam perubahan tu sebenarnya mcm2 blh merubah kehidupan kte ~~mungkin ianya dalam tidak kesedaran~~hehe... jadi ianya menjadi kerugian la kalau kte tidak mahu berubah terutamanya pd diri sendiri...daripada pelbagai aspek mental,fizikal dan spiritual...ni adalah 1 fitrah bg kte untuk melakukan perubahan jadi bisalah melakukan transformasi dalam diri~~lagi2 kte mahukan kebaikan dalam diri kte agr nmpak menyerlah...sudah pasti kte pun mengharapkan hari ini lebih baik drpda semalam dan hari esok lebih baik daripada hari nie~~btul tak?? jadi kalau kita tak lakukan perubahan sampai ble kte masih d ctu je~~ terjatuh,tersungkur,terjelepok dan segala2nya ''ter'' lah kerana tidak inginkan perubahan~~ walau bagaimana pun perubahan perlu ada caranya kalau tak kena gaya alamat perubahan tu hanya sementara je la~~ so tak kesampaian la dgn nawaitu kte tu kn?? ok2 penat dah la aku kupas2 kan tajuk nie so skg mase utk copy dan paste je cara2nya : huraiannya di sudut pesanan aku ok~~ selamat membaca (^_^)

terdapat 3 cara dalam melakukan perubahan iaitu :

Evolusi

Memutar jam lebih awal 15 minit untuk bangun pagi agar tidak lewat sampai ke pejabat, makan sebelum jam 8.00 malam untuk menjaga kelangsingan tubuh atau menahan amarah ketika memegang stereng kereta umpamanya, adalah di antara perubahan-perubahan kecil yang merupakan evolusi diri.

Ia mudah dilaksanakan kerana kita boleh lakukannya hari ini, malah sekarang juga.Bagaimana pun, kesannya hanya sedikit dan tidak ketara.Malah, orang lain tidak akan nampak akan perubahan ini kerana ia juga tidak akan memberi kesan kepada orang di sekeliling. Ia seperti kaizen dalam istilah Jepun iaitu perubahan yang sedikit tetapi berterusan.

Reformasi

Perubahan dalam bentuk yang kedua pula lebih inovatif. Dan perubahan ini menemukan jawapan melalui pemikiran lateral.Kita bukan sahaja mempercepatkan jam 15 minit lebih awal supaya bangun lebih cepat, tetapi turut tidur lebih awal.Kita bukan sahaja makan sebelum jam 8.00 malam, tetapi mula bersenam.Kita bukan sahaja menahan amarah ketika memandu, tetapi memasang lagu-lagu nasyid di dalam kereta untuk memperoleh lebih ketenangan.Cara ini lebih reformatif kerana ia memerlukan pemikiran di luar kotak.Kedua-dua perubahan secara evolusi dan reformatif ini boleh diaplikasikan jika kita mahukan perubahan kecil dan sederhana. Bagaimana pun, perubahan dalam bentuk yang ketiga ini adalah perubahan yang revolusioner.Perubahan ini memerlukan satu pendekatan yang jauh berbeza.Jika perubahan evolusi dan reformatif ini bersumberkan perubahan yang berdasarkan fakta, keadaan dan tabiat yang ada, perubahan jenis revolusi ini membuang terus apa yang ada dan membina yang baru sama sekali!Dalam konsep pembelajaran, perubahan revolusioner ini menuntut seseorang itu untuk unlearn andrelearn atau membuang apa yang selama ini dipelajari dan belajar semula ilmu yang telah dipelajari.

Hijrah

Inilah yang dinamakan hijrah! Pengajaran daripada hijrah Rasulullah s.a.w dari Makkah ke Madinah ialah, ia merupakan perpindahan fizikal dari satu tempat ke satu tempat yang lain.Dari segi mental, ia meninggalkan satu kebiasaan untuk membina satu kebiasaan yang lain.Dan daripada segi spiritual, ia memerlukan kekuatan rohani untuk menjayakan sesuatu perubahan itu.Hijrah adalah perubahan total dengan meninggalkan suasana fizikal , pola pemikiran dan amalan spiritual yang menjadi anutan selama ini. Misalnya, daripada hidup bersama ibu bapa kepada berumahtangga sendiri, daripada makan gaji kepada bekerja sendiri dan daripada menjadi makmum kepada menjadi imam.Hijrah, atau perubahan revolusioner itu memerdekakan fizikal, mental dan spiritual seseorang. Ia menyerlahkan kehebatan seseorang individu itu.Malah, ia memberi erti kepada maksud kehidupan seseorang individu itu sendiri.Seperti alam semesta yang tiada henti pengembangannya, perubahan diri seseorang itu tidak seharusnya ada noktah dalam garis kehidupannya.


p/s :
  • ok2..berbalik dgn tajuk post aku kali so tak de masalah kan kalau kte nk belajar utk lakukan transformasi pd diri... misalnya daripada seorang pemalu tak yah dah malu2 kan ok tu? cam aku ni plak yg banyak cakap so terpaksa la kurang2 kan huhu (bukan org ske kalau aku berbicara ..katanya aku ni byk bebel je sdgkan aku nak yg terbaik je) erm.. pe lg? haa..kalau aku tulis diri sendiri byk la plak~~so baik reflek pd diri sndiri ...mungkin perubahan itu sbenar bgus pd diri dan org sekeliling kte jugak..
  • 3 cara semuanya~~ ingat ye : evolusi,reformasi dan hijrah ..semua ni berperingkat2 so blh je mula dgn sikit2..jom dan ayuh kte bersama lakukan penghijrahan ini~~ lagipn dalam bulan Islam pun dah nk masuk tahun baru so belajar2 la mendekat kan diri dengan perubahan...lg2 ke arah kebaikan...(jangan berubah jadi jahat plak ye)
  • ok lah..dah tak nk memanjangkan bicara kerana terlalu bnyk plak idea ni mencurah2 jadikan contoh tapi mood dalam malas menaip huhu...maaf ye..so sape2 nak tye ke (tu pun kalau ade yg mbce masuk je dalam peti komen..sye akan membalasnya hehe ~~ out...)


gambar ni pun bukti penghijrahan unta2 ke kawasan lain~~
kenapa kte manusia tak mampu lakukan penghijrahan tu~~
renungkan2 ...selamat beramal hehe =)

Blogger Templates

Friday, 3 December 2010

BILa Aku DaH SuKa

Haa..nak cite pasal tajuk post aku kali nie...bila dah suka aku jadi tak betul la~~huhuhu~~ sebenar sje je nak share pe aku tengah suka sgt saat nie...baru2 ni aku de g ekspo dkt2 umah aku~~hehe seronok2 jalan2 shopping selendang sampai abis duit tu~~hehe tu la yg tgh mnjadi kegilaan aku skg~huhu~~sblm prgi ekspo tu dah borong gak dgn my mum~~hehe sgt ske..dah jadi perkongsian my mum n me.. so layan je la pic2 yg aku letak nie ble aku dah tak terkata2~~


koleksi together me n my mum
sharing is caring..hehe blh jimat duit tu~~
ni adalah jenis tudung awning2 tu k~~


xpe2 azam tahun baru ni nak plus2 kan koleksi aku nie...
br berjinak2 makin ske la~~~lalala
sape fkir nak bg hadiah befday blh la...haha pengharapan d ctu~~
(lawak je nk perasan2 sape je la nk bg pun) huhu




haaa...ni salah 1 tudung awning yg aku gayakan
hehe ~~ i like it~

Blogger Templates

Sunday, 21 November 2010

BakAL JaDi RakYat KeDah

Ok2..setelah post pasal bidadari skg cite psl tuan empunya blog ni yang bakal menjadi rakyat Kedah~~ Owh no!! utara lagi huhu...(dah lama sgt duk utara nie nak rse suasana selatan or pantai timur plak huhu)nasib kecik dah rse gak d gombak,selangor~~erm nak jadikan cite my parentz de beli rumah dekat Pdg Serai,Kedah la plak...(ok2...so rakyat Kedah sila sediakan karpet emas utk sye hahaha =D terima la kehadiran ku tidak lama lagi )hahaha jenaka btul suh rakyat Kedah wat cam tu..sape la aku ni kan...cam la anak raja~~huhu~~ok2 parentz aku sje je katenya nak beli coz rse suasana kg ble dah pencen nanti~~(kedah tu kg ke??pelik aku tapi krg la hiruk pikuk cm suasana bandar kan3x??? pndai tak aku bersimpulan bahasa~~ =) (terima kasih cgu2 Bahasa Melayu sye dr tadika sampai abis SPM )huhu...so aku pun tak kisah la my parentz punya kemahuan & dah pasti2 money merekakan yg nak kuar sume nie kan...so sbg anak sye menurut perintah untuk tinggal bersama nanti di sane~~ erm, umah tu dah hulu jugak haha =D tapi taman perumahan ~~ rumah2 yg pernah mereka beli d bndar so rse ni kot tempat strategik bagi mereka kuikui =D setelah pencen...layan je la.. ni sebahagian pic2 yg sempat aku ambik

sebelum pic2 bahagian rumah~~
pic aku dlu sempat gak nk pose dalam rumah tu...
hehehe =D


bahagian dapur~


Ruang tamu~


halaman rumah~~
yg bersemak-samun...
ala nti dah duk kasi clear pnye sume nie~~


p/s :
*post kali ni sje nk bg thu kate sye bakal jd rakyat Kedah..so alu2kan la kedatangan sye ek~~
*rumah ni tak de penghuni so parentz sye beli je la..yg depan2 byk utk dijual juga~~so meh la beli d ctu gak...hehe nti kte leh jd jiran..sebelah umh ni ade je org~~
*tapi seyes cakap kwsan ni cam Pekan mati huhu..tapi xpe la yg penting my parentz ske...n bahagia..lagipun surau pn dkt je dgn umah itu yg penting~~
*kwn2 nti sye dh duk sini dtg la ye...tahun dpn kot...coz my mum pun dah nk pencen~~
hehe terbaik la sekejap je tu akn berlaku~~


Blogger Templates

BiDaDaRi



kalau sebut perkataan bidadari ...tentu kte akan kate'' WOW!!'' sebab apa? menurut kamus dewan edisi ke-3 halaman 155 mengatakan erti bidadari ialah dewi syurga atau di kayangan dan perempuan yang rupawan...( maaf ye skg dah edisi ke bape ntah aku kuno ckit hehe =D rase skg dah smpai edisi 6 kot~~) so kt sini aku nak share artikel aku baca d i luv Islam tentang bagaimana bidadari?? yang diinginkan kaum Adam~~ ayuh kte renungkan bersama ....

''Jangan engkau kahwini wanita yang 6 ni : (Imam Al-Ghazali)

  • Wanita Ananah-Wanita yang banyak mengeluh dan mengadu setiap masa memperalatkan sakit atau berpura-pura sakit
  • Wanita Mananah-Wanita yang suka mengungkit-ungkit terhadap suaminya.Wanita ini sering menyatakan pada seperti ; ''Aku membuat itu keranamu''
  • Wanita Hananah-Wanita yang menyatakan kasih sayangnya kepada suaminya yang lain,yang dikawini sebelumnya ini atau kepada anaknya daripada suami yang lain
  • Wanita Hadaqah-Wanita yang melemparkan pandangan dan matanya pada tiap sesuatu, lalu menyatakan keinginannya untuk memiliki barang itu dan memaksa suaminya untuk membelinya
  • Wanita Baraqah -Wanita yang sepanjang hari mengilatkan dan menghias mukanya,wanita yang marah ketika makan dan tidak mahu makan kecuali sendirian dan diasingkannnya
  • Wanita Syadaqah-Wanita yang banyak bercakap perkara yang lagha (sia-sia) dan lagi membisingkan.

~Ya Allah mohon aku tidak tergolong dalam mane2 wanita yang disenaraikan...jika kini atau aku akan bakal menerima sebahagian drpd sifat2 ni,Kau hanyutkan dan buangkan lah... Kau Maha Segalanya buat hamba-hamba-Mu...Hampiri diri ni dengan sifat2 mahmudah..Insya-Allah... Ya Allah...ampunkanlah dosa2 hamba-Mu ini yang benar2 lemah~~Kaulah Maha Pengampun,Pengasih dan Penyayang...Amin....

p/s
~artikel sekadar perkongsian bersama buat kaum2 Hawa..
~harapan agar kita tidak tergolong dalam 6 senarai wanita2 seperti ni...
~berubah melakukan transformasi pada diri..Insya-Allah...
Blogger Templates