Thursday, 27 December 2012

Tips Hijrah Diri

Assalamualaikum semua.. Subhanaallah petang yang damai. Alhamdulillah setelah usai menunaikan solat asar sea_lavender terdetik hati nak berkongsi dengan teman2 tips hijrah diri apabila terbaca di facebook~ lagi2 hari ni dapat plak panggilan seorang teman semasa diploma yang sama-sama bertugas dalam sekretariat mahasiswa fakulti pengurusan perniagaan =) serius memang tak sangka. sekarang dia menyambung pengajian degree di UiTM Dungun dalam jurusan Finance ~

erm, boleh plak dia kuar statement dan tanya ;
  • " wani dah berubah la haha",
  • blh  tanya?apa yang buat berubah?
  •  blh kongsi~ eleh2 inbox kena la berkongsi pengalaman
  • "lorw nampak sangat dah berubah.
  • mesti dah pakai tdung labuh kan~~ 
dalam lama berbual -bual itu sea_lavender kongsikan lah pengalaman apa yang dilalui dalam mendekatkan diri kepada Allah.. Alhamdulillah segalanya pemberiaan-Nya yang tidak ternilai =')  ni sekadar berkongsi tips hijrah diri yang juga sea_lavender amalkan sebahagiaannya sebelum terbaca gambar ni atas kekuatan dari-Nya =') inilah tipsnya ~~


  • niat kerana Allah bukan atas sebab kerana manusia
  • letak target kita dalam apa-apa jua tindakan
  • mencari suasana dan rakan yang baik
  • bersabar dengan cemuhan orang sekeliling kita
  • berdoa kepada Allah sebagai kekuatan untuk penghijrahan ini




moga bermanfaat buat teman-teman =)




semat dalam hati  kita. Allah sentiasa bersama kita tatkala susah dan senang =')


p/s :

  • Alhamdulillah puas dapat kongsikan dengan teman-teman yang sudi membaca :)
  • kamu~ seringkali berbicara tentang kamu pada teman-teman sebagai ikutan yang baik dalam berdakwah =)
  • ok sea_lavender dah kongsikan tips hijrah kat sini jadi nak kongsikan link  TIPS ISTIQAMAH  dalam amalan-amalan kita daripada cik fara sayang sea_lavender  (n_n) heee mekaseh cik fara ;)
  • usah menilai diri sudah cukup baik, diri ni juga dalam proses penghijrahan dalam terus mendekatkan diri pada yang Maha Kuasa demi menggapai redha-Nya dunia akhirat...
  • ok2 semangat sambung study nie.. hee dah dapat kongsikan~  

11 comments:

Lelaki Ini said...

thanks for sharing!

sea_lavender said...

Lelaki ini~ moga bermanfaat :) welcome ^_^

ieda said...

insyaallah dik ..
semoga apa yg kita impikan di tahun baru ini menjadi kenyataan .. aminnnn

sea_lavender said...

ieda: Amin.. In Shaa Allah akak :) Moga apa yg kita ingn capai dkecapi~

citarasa rinduan said...

assalamualaikum..

pengisian y sempurna.

thanks bkongsi. salam persahabatan

sea_lavender said...

citarasa rinduan: Waalaikumussalam.. Alhamdulillah.. moga ianya bermanfaat :) welcome..Salam perkenalan ;)

the malay male said...

Kalau nak berubah, hati kena kental... usah peduli pandangan negatif org lain. Manusia takkan berhenti bercakap.

ahsfantasy Ryu said...

perkongsian yang menarik,
Ya, suasana juga mainkan peranan..
moga istiqamah, sayang :)

sea_lavender said...

the malay male : setuju3x usah dgr ckp2 negatif org lain~ mulut manusia boleh tutup hee :D

ahsfantasy Ryu: Alhamdulillah.. moga bermanfaat ~ Amin.. moga Allah mudahkn sgalanya...

afina rahmat said...

like this entry :D

sea_lavender said...

afina rahmat: moga ianya bermanfaat ;)