Saturday, 1 December 2012

Pengalaman Menarik dan Manfaat =)


Assalamualaikum semua. Hari ini dah 1 Disember 2012.. Subhanaallah.. cepat benar masa berlalu untuk tahun nie..Sekadar nak kongsikan pengalaman hujung minggu yang lalu dengan gambar-gambar yang ada =) Bermula 23 Nov-25 Nov 2012 yang penuh manfaat dan menambah pengalaman hidup ini.. tengok2 gambar-gambar~~

23 November 2012- sea_lavender telah join program yang dianjurkan senior kos iaitu Night Run Puncak Alam 2012. Menarik pada waktu malam. Program ni ada 2 bahagian ; Pertandingan larian 10 km dan Larian 5 km. Dah pasti sea_lavender pilih yang sikit tu hee ;D


Tengok tengah lari pun sempat ambik gambar lagi.. sea_lavender tak join yang 10 km ni coz dah lama tinggal zaman lari2 nie~~


nampak tak orang dalam bulatan putih tu siap buat peace lagi ;p (da macam pesalah je hee) gembira sangat la tu..coz lepas sampai persimpangan yang cukup 2.5 km kot tak silap waktu tu hee ;D Alhamdulillah.. berjaya menamatkan larian 5 km malam tu dengan jayanya.. walaupun da lama tinggal zaman larian jauh2 ni.. dulu sekolah menengah merentas desa wajib join menang top 3 hee ;D coz ske ;)
program ni memupuk budaya hidup sihat dan santai di waktu malam hehe ;D


 24 November 2012- Ada kelapangan minggu ni terus isikan masa dengan join Program Penyembelihan Secara Halal. Menarik dan banyak input sesi teori disampaikan. Hari tu ada teori dan pratikal sea_lavender join je walaupun tak sempat bagi nama.. Selama ni tengok je orang sembelih2 ni kan, hari tu belajar sembelih bagi yang nak buat, sea_lavender pun ambik peluang walaupun sebenar takut ngeee ;D takut ayam nak disembelih patuk hehe..


haaa nampak sea_lavender tengah sembelih ayam tu ~
dengan lafaz "Bismilahiiramanirahim, Allahukhakbar '' 
putus urat marikh dan halkum  ayam tu  =)
mula2 takut juga tapi 2 ustaz tolong hee .. 
info: hukum wanita yg menyembelih makhruh, seelok2nya kawan Adam =)



Alhamdulillah.. ni ayam sea_lavender sembelih =)


ok ambik peluang untuk membuang bulu2 ayam.. heee


nampak tak di situ heee punya la susah~~

kaki ayam nak dibuang~


sempat jadi model tepung dengan kawan yang join- Sofia Nazriza~~ hee nak guna tepung basuh ayam bagi buang bau2 tu, sorang daripada ustazah kat situ la ajar.. haa katanya kat sini lah nak cari calon menantu kui2x gelak abis sea_lavender dengar coz jarang buat semua ni~


25 November 2012 - Pagi berikutnya plak join "Himpunan Wanita Muda Negara 2012" dekat PWTC. Menarik juga dan dapat dengar perkongsian ilmu dalam berbagai-bagai aspek daripada insan-insan yang berjaya seperti Che Wan, Ustaz Fakhrul dan Datuk Sheikh Muszaphar. sempat ambik peluang bergambar dengan artis yang ada, ni hanya sebahagian heee  =D


haaa sebenar tak kenal pun artis ni, tapi apabila ada orang sebut terus buat kenal hehe ;D
Alif dalam AF tu.. btw, sea_lavender dengan housemate -Hajar ni ada beli baju yang dipakai Alif ni sebagai sumbangan pada saudara Islam kita di Gaza. Dengar Gaza terus nak beli lagi-lagi apabila dikatakan duit akan disumbangkan ke sana =') kita di sini dengan aman dan harmoni. mereka di sana ='(  Moga Allah berikan kekuatan buat mereka. Doa kita tak pernah henti pada mereka. Doa senjata mukmin.. 




sempat juga bergambar dengan Imam Muda Naim. Beliau pembaca doa dalam majlis =)
orang yang rendah diri ~ boleh buat calon2 suami ni buat yang berkenan.. muda lagi 22 tahun..

p/s :

  • Alhamdulillah.. bersyukur diberi peluang untuk mengikuti program yang bermanfaat walaupun dalam kesibukan =)
  • Entry kali ni sekadar berkongsi pengalaman menarik dan bermanfaat. Moga teman-teman blogger juga dapat mengikuti program yang membawa manfaat dalam kehidupan dan memberi semangat dalam meneruskan kehidupan~ kumpulah ilmu dan pengalaman sebanyak mana, mungkin sebahagiaanya menjadi bekalan buat kita di sana kelak..
  • kamu ~ Tahniah atas konvo. Moga Allah permudahkan segalanya =) teruskan perjuangan ~
  • 3 Disember 2012 ni sea_lavender ni  akan konvo Diploma di DTAC UiTM Shah Alam .. Moga segalanya dipermudahkan..hari ni masih di kolej nak selesaikan tugasan2 yang perlu. balik je daripada konvo dah penuh Quizes, Tests dan kena submit assignments ~~

9 comments:

endlene..( " , ) said...

Salam perkenalan...kikiki

celikmatahati said...

okay fine..jeless...hahhahah..sebok jer nk tgkp dgn imam muda naim tu;p

L said...

cabut bulu ayam mmg renyah.. haha

jom singgah bace sekejap..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/12/malu-pada-diri-sendiri.html

sea_lavender said...

endlene : salam perkenalan ;)

celikmata hati : hee jgn jeles, byk lg pic2 dgn top2 hehe ;D

L: haa tahu xpe.. mmg renyah pn~ jenuh eden ni haaa... ;D

Hafizin Jamil said...

banyak aktiviti sea lavender ni.. boleh bakar lemak lemak ni..haha

sea_lavender said...

hafizin jamil ~ tak yah bakar lemak sgt la kan~~ org nk tambah lemak nie huhu

Haris Khairuddin said...

sesi bergambar time Night Run tu, fotografer pon ikut berjoging jugak ke??

waktu sembelih ayam tu ada x ayam yang sampai putus kepala dia??


P/S : word verification kat bawah ni buleh ditiadakan x??

FiZ said...

senyum...xtau nk kata apa :)

sea_lavender said...

Haris Khairuddin: hee tak perlu sesi bergambar sgt la kan~~ ngeee fotografer pn lari jugak ;) hello sye sembelih tak smpai ptus kepala k.. hee :D tapi ada sorang peserta wat smpai putus kepala.. tq komen tntg setting.. hee cuba ikhtiarkn..

Fiz: :) Alhamdulillah.. terus la senyum kecapi bahagia..