Saturday, 24 September 2011

PeLaJaR CeMeRLaNG VS PeLaJaR GaGaL

Assalamualaikum semua... Alhamdulillah, diberi nafas untuk meneruskan kehidupan di pagi sabtu 24/9/2011 bersamaan 26 Syawal 1432 Hijrah..mungkin hari ni entry last sampai paper final terakhir aku abis nanti...erm tak de mood plak m'garang dan kena fokuskan papers final nie~~ walaupan nampak je jurang masa banyak namun aku ni lebih membuang masa je~~ kantoi sudah huhu ;p ~~ mungkin lepas ni hanya singgah entry2 korang... hehe =D.. Dah2 tak nak berbicara panjang lagi...pagi ni sea_lavender nak kongsikan lagi risalah yang dicuri dalam surau kampus ngeee~~ ( ops dicuri tukar kepada word diperoleh la sedap sikit, dapat pun kat Rumah Allah) Alhamdulillah tempat yang penuh memberi ketenangan sekali... jadi nak kongsikan la pada semua adik2,akak2,abang2,pelajar sek ren,sek men,mahasiswa or mahasisiwi ke pasal ciri2 yang mampu membawa kita ke arah kejayaan dan kegagalan dalam kehidupan.. pilih la yang terbaik untuk masa depan anda, keluarga,agama,masyarakat dan negara
( haaa...besar tu mas'ul kte)~~ renungan buat diri ini juga ~~ jom kita teliti sama2 kita berada dalam kalangan ciri yang mana??? : sebelum tentu renung kalimat ni ~~

''Barangsiapa yang menempuh jalan untuk menuntut ilmu, maka Allah memudahkan baginya jalan ke syurga''


Ciri2 PeLaJaR CeMeRLaNG

  • taat kepada Allah
  • mendirikan solat 5 waktu
  • menghormati ibu bapa dan sentiasa mendoakan mereka
  • hormati dan sayangi guru
  • bersungguh-sungguh dalam melakukan kerja untuk mencapai kecemerlangan
  • suka pada setiap mata pelajaran yang dipelajarinya
  • membantu rakan yang memerlukan
  • berdoa dan bersyukur kepada Allah
  • sentiasa bertawakal mahir dalam setiap mata pelajaran

Ciri2 PeLaJaR GaGaL

  • mempunyai sifat ''malas'' yang menjadi musuh utama kejayaan
  • tidak bermotivasi
  • mempunyai tanggapan bahawa pelajaran belum tentu memberi jaminan masa depan
  • tiada perancangan untuk belajar dengan berkesan
  • terpengaruh dengan rakan-rakan sebaya menjerus ke arah perkara-perkara yang tidak baik
  • sentiasa menangguhkan masa untuk belajar hingga ke saat-saat akhir peperiksaan
  • tidak menghormati ibu bapa,guru,orang tua dan rakan-rakan sekelas
  • mementingkan diri sendiri dalam apa sahaja yang dilakukan termasuklah pembelajaran
  • gagal menunaikan tanggungjawab kepada Allah

berdasarkan tajuk entry ''PeLaJaR CeMeRLaNG VS PeLaJaR GaGaL'' jadi kitalah yang menentukan pilihan masa depan kita sama ada berjaya atau gagal kelak.

# ok entry sekadar berkongsi kerana sea_lavender rasa terus bersemangat selepas membacanya semalam di surau ... jadi nak berusaha dapatkan keputusan yang terbaik bagi semester ini...Insya-Allah...

# jadi mesti kita ingin menguasai ciri2 pelajar yang cemerlang kan?? kerana ingin kejayaan di dunia dan akhirat.. Insya-Allah aku pun begitu~~ elakkan dan hapuskan ciri2 pelajar gagal..

# macam tadi cakap entry berikut mungkin selepas abis final exam, maaf la tak dapat kongsi2 yang menarik,suka-suki aku untuk beberapa hari nanti~~

# ni jadual selepas dan abis 1 paper~ Sapa yang baca entry lepas ''FINAL EXAM'' mesti allert dengan jadual aku~~ hehe =D perlu kew?? tak pun~~

28/9/2011~~ MGT 321 (OB)- 2.15-5.15 pm
2/10/2011~~MGT340 (HR)- 9.00-12.00pm
4/10/2011~~FIN 329 (INVESTMENT)- 9.00-12.00 pm

jadi doakan kejayaan aku untuk paper berikutnya...moga tenang dan jawab dengan jayanya ^_^
lepas last paper boleh la berentry2 lagi hehe~~alamak tapi lepas tu muet plak~~huhu xpe2 jika ade yg request perkongsian akan aku update jugak kui2x =D (macam la ada kan tpi mmg tk de pnye)~~ hak aku kot..ngeee~~

#buat dia semalam maaf di atas kesilapan yang tak sepatutnya berlaku...aku sendiri tak menyedarinya..bukan disengajakan, dan bukan aku untuk memalukan diri sendiri dengan apa yang berlaku dan mungkin itu akan menjadi yang terakhir antara kau dan aku.. aku sentiasa ingat padamu kerana teman dunia akhirat..Allah Maha Mengetahui segalanya...Dia mendengar rintihanku setiap hari...

#buat teman2 dalam perjuangan sedang dan bakal menduduki peperiksaan, sama2 kita berjuang..sama2 ikhlas diri dalam menuntut ilmu-Nya bukan sekadar lulus cemerlang dalam exam tapi biar ianya menjadi bekalan dunia dan akhirat kita kelak...

sebelum aku undur jom kita baca doa sebelum belajar sama2 ye :

'' Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang
Ya Allah,sampaikan selawat kepada Rasulullah dan keluarganya,Ya Allah keluarkan aku dari gelapnya kebingungan dan muliakan aku dengan cahaya kefahaman-Mu. Ya Allah, bukakan kepada kami pintu-pintu rahmat-Mu, dan curahkan kepada kami khazanah ilmu-Mu dengan rahmat-Mu wahai Yang Maha Pengasih dari segala yang mengasihani...Amin....''


# wani bersemangat2x chaiyok3x!!! petang nak pergi belajar dengan lec inspirasi aku~~ hehe =D




23 comments:

QueeN TerataI said...

semoga berjaya.... :)

sea_lavender said...

Mekaseh...Amin...Insya-Allah.. =)

Iz.Eusof (Abg Stalker) said...

da baca doa tu..:) trm ksh ye.skrg ni mgkn dikategori pljr cemerlang. :P pdhal da lme tglkn sume tu.xpe..ada kerjaya yg bgs means cemerlang la tu kn.

Terbang Bersamaku said...

good luck ea final exam nanti..
baut yg terbaik ye..
slamat maju jaya..(^__^)

Pocket said...

sentiasa menangguhkan masa untuk belajar hingga ke saat-saat akhir peperiksaan

ini sampai ke keja nanti pun tak ilang woo

pocket amik semua ciri ciri pelajar gagal tu dan tukarkan kepada pekerja gagal, moga pocket maju :D

hey hey!! moga maju jaya dlm exam kamu nanti:D

sea_lavender said...

iz.eusof : Amin..Insya-Allah..moge berjaya dalam kerjaya la plak =)

terbang bersamaku : tq2 ^_^ Insya-Allah..moge2 bgitu hndaknya...

pocket: besela tu kte manusia yg slalu alpa..jdi hapuskan ciri2 pelajar gagal tu~~ slamat maju jaya juga =_= tq2..amin =)

yad'z said...

samalah... sedang menghadapi exam.. yang penting sebelum menghadapi paper, biasa kan diri untuk berselawat dan baca doa penerang hati, agar mudah ilmu yang dah masuk untuk kita praktik kan time exam.. insya Allah, dipermudahkn... btw.. all the best. ^^

iKhRam said...

selamat berjaya k?

selamat berkenalan di dunia maya. teruskan mmbaca cerita dari blog saya k?

ikhlas
ikhram

sekamar rindu said...

salam..

petua untuk berjaya SATU

SA- Sedia Awal
T- harus memberi tumpuan di dalam kelas..

U- Ulangkaji..

Isnyallah..pasti berjaya..

IZNIE MEI said...

good luck ya.
wish u da best in exam n life :D

sea_lavender said...

yad'z : mekaseh atas info dan mnjdi ingtn pd sye..Alhamdulillah salu jga amalkn... tenang diri =) gud luck ye exam =_=

ikhram : mekaseh..Insya-Allah..amin..
selamat berkenalan juga~~ de kesmpatan singgah sokmo ~

sekamar rindu : mekaseh perkongsian itu =) SATU akan disematkan pd diri nk jd pelajar cemerlang hehe =D Insya-Allah mge kejayaan m'hmpiri diri ini...amin...

iznie mei " tq2 ^^, best of luck in yur life too~~

MerLe said...

gud luck~ insyaAllah boleh wat ngn baik =)

Run Away said...

good luck..../salam kenal...;d

Srikandi Cinta said...

rasenye belum terlambat untuk ucpkan selamat maju jaya :) moga cemerlang hendaknya~

EpoLღKekunangpelangi said...

Bagus ilmu ini. Kalau boleh nak yang ciri2 pelajar cemerlang, alih2 tengok macam ciri2 pelajar gagal pun ada. eh? ;p

goodluck for your exam k. :)

sea_lavender said...

merle : tq2...Insya-Allah...amin...

run away : tq..salam kenal dunia maya juga =_=

srikandi cinta : mekaseh ye...tak terlewat pn hehe =D abs paper pn 4/10 ni... Amin =)

epol kekunang pelangi : bgus2 jd la pelajar cmerlang ye...if ciri2 gagal ade sme2 kte buang hehe =D erm pe2 pn tq wish me luck =)

H.J said...

insyaAllah nak jadi pelajar cemerlang

Finaz Jaafar said...

seriously saya pelajar yang malas dulu tapi sangat bercita-cita untuk berjaya..hasilnya?biasa-biasa je pun result..so kalau taknak jadi macam ni silalah tekun dan bersemangat belajar..boleh?hihi
gudluck ! =D

starzieti said...

belajar leklok taw. gudluck ! :D

doakan kite dapat masuk u k. :')

sea_lavender said...

H.J: jadila pelajar cmerlang ye gud luck =D no more malas2 hehe

finaz: thnkx~ bersmgt jom sme2 jadi pelajar cmerlang =)

starzieti : mekaseh ye.. =_= Insya-Allah..moge awk dpt masuk u sye doakn...

Budak_taWadhuk - najwa - said...

nice n3. [:

H.J said...

nak jadi cemerlang balik la kalo macam ni..

sea_lavender said...

H.J : aik kejap jadi cemerlang kejap jadi gagal cmne tu~~ kena istiqamah hehe =D