Monday, 25 March 2013

Perempuan dan Lelaki Kena TAHU

Assalamualaikum semua. Alhamdulillah dapat juga mencoretkan entry kedua dalam bulan Mac ni =)  Sekadar ingin berkongsi dengan teman-teman sea_lavender. Semua sihat?wah tanya da macam ramai sangat, kan yang membacanya ;p Alaa janji yang penting semua yang membaca bahagia. kan?? heee ~~Sea_lavender tak kacau orang pun hehe :D ok, entry umum yang simple ni untuk Kaum Adam dan Kaum Hawa. Cuba kita renung apa yang sea_lavender dapat daripada sekeping gambar yang menggambarkan apa yang perlu kita tahu antara seorang LELAKI & PEREMPUAN KENA  TAHU ~~apabila sea_lavender bicara dan fokus soal cinta hee :D



benar kah pernyataan ini??
ok, sea_lavender kasi jawab bagi pihak kaum Hawa melalui pandangan sendiri ~~ Benar apabila kita mencintai seseorang kita akan rasa selalu nak marah pada si jejaka apabila ada je tak kena daripadanya. Ini kerana apa? kerana sayang dan ingin yang terbaik daripada dia. Kita akan sentiasa menerima dengan seadanya serta hati terbuka tentang apa-apa jua tindakan baik mahupun tidak daripada si jejaka dek bukti nilai cinta dan kasih sayang. Bukti juga perempuan ini banyak bersabar =) bagi pernyataan daripada kaum Adam tu sea_lavender tak pasti hee. Kitalah perlu menilai sendiri ~~


Teman apa-apa jua lelaki dan perempuan saling melengkapi.Jadi kita harus saling tahu menahu ~ Telah Allah turunkan dalam Al-Quran Surah Ar-Rum ayat 21 :

"Dan di antara tanda-tanda (kebesaran-Nya) ialah Dia menciptakan pasangan-pasangan untukmu dari jenismu sendiri, agar kamu cenderung dan merasa  tenteram kepadanya, dan Dia menjadikan di antara kamu rasa kasih dan sayang.Sungguh, pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda (kebesaran Allah) bagi  kaum yang berfikir"

Indah ciptaan Allah SWT dalam kehidupan kita. Segalanya saling melengkapi dengan berpasangan. Bersyukurlah dan hargailah atas kurniaan-Nya. 



p/s:
  • Alhamdulillah sea_lavender dah baik demam cuma batuk2 je tak baik sepenuhnya =) moga Allah berikan kesihatan bertambah baik hari ke hari... In Shaa Allah..Alhamdulillah, dapat juga berkongsi entry walaupun kepadatan masa dengan program2 setiap minggu. sempat pagi2 ni menaip entry hee ;D Nak baca buku sempat berentry lagi.

  • Minggu ni sahaja macam2 program sea_lavender join, Alhamdulillah segalanya dipermudahkan Allah ; AWESOME =)
-Jumaat-Juniors Day untuk kos sea_lavender, terlibat dengan induksi untuk junior baru sebelah pagi dan pada malam ada makan2 steamboat- "EVENTGERS PAW WOW" tema tv show.. heee takdanya bershow bagai pun :p
-Sabtu join program fakulti mewakili smf fbm - Ekspo Selangkah ke UiTM. Promote abis fakulti sendiri di DATC, UiTM Shah Alam.
-Ahad - jadi volunteer untuk Program Ceria Bersama PM @ Putrajaya ~ hee pengalaman menjaga bahagian F&B.. melayan kerenah rakyat Malaysia hehe :D

  • Ok,moga perkongsian kali ini membuka mata hati  kita dan dijadikan renungan bersama kembali dalam melihat dan menghargai kebesaran Allah atas kurniaan-Nya, lelaki dan perempuan yang harus saling melengkapi dan ketahui sesama sendiri. 




5 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

nice sis..

the malay male said...

betul la tu

FiZ said...

Setuju..hehe.

get well soon dear ;)

sea_lavender said...

nui yui a.k.a miss yui- Alhamdulillah moga ianya bermanfaat =)

the malay male : haaa betul kn so mmg kena ambk thu :p

Fiz: Thanks dear ;)

Permysuri said...

Tapi dy tak fhm semua tu miss lavendar. Dy tinggalkn sy sbb tu. ��