Monday, 24 June 2013

Rezeki Susah Masuk??

Assalamualaikum semua, teman2 blogger. Apa khabar? moga2 semua dalam keadaan sihat hendak-Nya. sea_lavender faham sekarang masalah jerebu teruk melanda negara kita. Tempat sea_lavender UiTM Puncak Alam ni pun sama.. Jangan kata la nak buka tingkap pun fikir banyak kali, tebal jerebu tu buat sesak nafas. Apa2 pun kita memohonlah pada Allah agar musibah melanda negara kita ni akan beransur baik seperti sediakala.Ini juga sebahagiaan peringatan buat kita untuk kita kembali dan terus tingkatkan ibadah pada Allah sebagai bekalan kita di sana nanti. Alhamdulillah hari ni 15 Sya'aban 1434 Hijrah, buku amalan baru buat kita semua. Ayuh kita penuhkan buku amalan dengan perkara-perkara yang baik dan menjadi sebahagian saham akhirat kita.In Shaa Allah.Ok sea_lavender tak nak berbicara panjang, macam hari tu janjikan pasti nak kongsikan sesuatu yang bermanfaat buat semua sebagai peringatan bersama. Terbaca gambar ni jadi nak kongsi.


haaa ni sea_lavender kasi besarkan font yang ada dalam gambar tu dan hurai2kan sikit. Jadi, kita renung2 kan lah,kena pada diri  kita ke? atau kita terdetik atas perkara-perkara tu? Nauzubillahminzalik. Moga Allah lindungi kita untuk tidak sedemikian dan moga Allah jaga hati kita untuk lakukan sesuatu semuanya ikhlas kerana Allah SWT. Amin Ya Rabb..Ingat lah rezeki Allah ada di mana-mana, namun mengapa kita sukar peroleh? mungkin ini adalah sebahagian puncanya~

  • Berkira untuk membantu memudahkan hal yang baik
Dalam soal ni kita seharusnya ikhlas membantu lebih-lebih lagi dalam soal kebaikan, ingatlah janji Allah apabila kita  memudahkan urusan orang lain, pasti Allah mudahkan urusan kita juga =) In Shaa Allah.
  • Asyik mencanang perihal duit yang tidak cukup untuk urusan itu ini
Elaklah daripada selalu menceritakan pada orang yang kita tidak pernah cukup dengan duit yang ada. Sepatutnya kita kena bersyukur bahawa segala apa yang kita miliki hari ini adalah segala nikmat Allah yang tidak terhingga walaupun ianya bukan dalam bentuk wang ringgit. Rezeki Allah luas buat kita,ada di mana-mana jika kita usaha dengan ikhlas, In Shaa Allah kita peroleh ganjaran besar.Percaya Allah Maha Penyayang pada hamba-hamba-Nya =)

  • Berkira untuk sedekah walaupun seringgit
Jangan rasa berkira untuk sedekah walaupun seringgit. Semua Allah berikan pada kita atas dunia untuk berkongsi bersama. Mengapa harus ada rasa kedekut dan bakhil?? Nikmat itu buat semua. Berkongsilah walaupun sedikit. Pasti kelak kita akan mendapat pulangan kembali berlipat ganda atas perkongsian bersama itu. Allah Maha Pemurah. Tidak perlu kita ragu-ragu..
  • Banyak berbuat maksiat
Hentikanlah melakukan maksiat dalam kehidupan! Allah Maha Melihat segalanya. Tidak takut kita apa yang kita kerjakan di dunia ini akan ditayang semula?? Nauzubillahminzalik..Ingatan buat diri ini sendiri juga. Moga Allah melindungi kita daripada melakukan perkara-perkara mungkar. Peganglah, "Amar Makruf Nahi Mungkar"

  • Tidak bersyukur
Janganlah terdetik  tidak rasa bersyukur dengan apa kurniaan Allah buat kita.Ingatlah teman-teman apa yang kita ada hari ini, semua Allah yang berikan. Jika kita rasa usaha yang kita laksanakan adalah punca nikmat berlipat ganda itu, renungkanlah kembali bahawa nikmat yang hebat itu juga kurniaan Allah. Jika Allah tidak memberikan apa yang kita usaha, bermakna ianya masih belum rezeki kita. Allah Maha Berhak untuk kurniaakan buat sesiapa. Namun, terus titipkan rasa bersyukur dengan segalanya Allah kurniakan. Moga Allah terus kurniakan nikmat buat kita.

  • Riak bila bersedekah
Usah riak dengan apa yang kita hulurkan pada sesiapa. Sekelip mata sahaja Allah boleh tarik rezeki yang dikurniakan. Bersikap rendah diri dalam menghulurkan bantuan buat sesiapa. Sesungguhnya Allah Maha Melihat. Ganjaran pasti ada di akhirat sana.
  • Kurang beristighfar
Sentiasalah tingkatkan amalan beristighfar untuk memohon keampunan Allah yang kadangkala tidak sedar atas perilaku kita.Perbanyakkan zikir dan ibadah sunat.Moga ketaqwaan kepada Maha Pencipta terus meningkat.In Shaa Allah.

  • Gemar mengungkit pemberian
Elakkan mengungkit atas pemberian kita pada sesiapa.Sentiasa bersyukur kerana Allah jentikkan hati kita untuk memberi dan berkongsi bersama orang lain. Apa kita ada kongsikan, jika kita tiada sentiasa terus bersyukur kepada Allah dan mohon diperluaskan rezeki kita.In Shaa Allah.



p/s :
  • Alhamdulillah selesai perjuangan seminggu lepas yang penuh padat dengan jayanya. Allah mudahkan segalanya =)
  • Minggu ni dah mula study week bagi warga UiTM - 22/6-25/13 tapi sea_lavender baru nak mula semua hehe :D kerana paper  mula 30/6 ni..Doakan kejayaan sea_lavender bagi semester ni =)
  • Esok last presentation untuk semester ini Presentation Proposal bersama GroupTitanium Event. Moga Allah mudahkan segalanya.. In Shaa Allah..
  • Moga apa yang dikongsikan bermanfaat dapat memuhasabahkan diri kita ~~  Nauzubillahminzalik daripada perkara-perkara di atas ada pada diri kita.Moga Allah sentiasa memberikan hidayah kepada-Nya.
  • sea_lavender akan mulakan perjuagan final exams semester ini dari 26/6-14/7/13 . mohon teman-teman doakan yag terbaik. Best of lucks bagi teman-teman yang menduduki exams juga. bagi yang dah habis exams enjoy yur holidays =)
  • ok,jom kita tunaikan solat Dhuha teman-teman  =)

11 comments:

diana said...

terasa..akak selalu cakap..
"ala..tak de duit la.."
"ala..duit tak cukup lagi.."
"ala..saya tak banyak duit.."

heheheh

sea_lavender said...

Diana : tak pela akk bese la tu.. lepas ni ubahkan kata2 kte ~~ ;)

Khairiz said...

betul la tu....

sea_lavender said...

khairiz ~ moga jd pengajaran. usah btul sje hehe :D

Mysara Ab Rahman said...

byase la kte ni kadang2 termerungut pasal dri sndri...pape pn yg pntg kte kne sntyase bersyukur ngn apa yg kte ada barula rezeki snang masuk..hurmmm

sea_lavender said...

Mysara Ab Rahman ~ Kan? kte manusia lemah sntiasa alpa jd sling mngingati agar kte sentiasa syukur pd rezeki Allah :)

||aLeaSaRa|| said...

salam ramadan dan salam kenal ye.suka entri ni.selagi bergelar manusia selagi itulah kita akan sentiasa merungut itu ini tak kena he3..kena muhasabah diri ni.

selamat bersahur ye:)

Haryati Juning said...

lepas ni sentiasa kena bsyukur dgn apa yg kita ada...salam ziarah :)

sea_lavender said...

aleasara - Salam Ramadhan :) btul tu kte kena sntiasa muhasabah diri selalu :)

haryati Juning- Bnar ;) kena sntiasa bersyukur.. In Shaa Allah..moga Allah rahmati :)

Sya_Merpati Putih 88 said...

terima kasih kerana berkongsi ilmu yg bermanfaat, terima kasih kerana mengingatkan...
semoga bermanfaat.. :)

sea_lavender said...

Sya_Merpati Putih 88 - sama2.. In Shaa Allah sama2 manfaatkan ~