Wednesday, 2 January 2013

Alhamdulillah.. I'm 22 :')

Assalamualaikum semua. Alhamdulillah sea_lavender masih bernafas sehingga ke hari ini. Genap 22 tahun menjalani kehidupan seorang insan kerdil dan lemah di sisi-Nya. Kesyukuran kepada-Nya masih beri peluang terus meneruskan kehidupan bagi tahun 2013. Terima kasih mak dan ayah menjaga dari kecil hingga sekarang.. Sayang mak, ayah , kak long dan kak ngah  =) Serius rindu ='(


Alhamdulillah. Allah berikan peluang untuk bernafas hingga kini. Moga Allah merahmati segalanya..
terima kasih kalian yang mendoakan buat sea_lavender. Hanya Allah mampu membalasnya..=')
tengok tema pun purple edit sendiri ~~ lavender3x i like =)

Sekadar berkongsi daripada sebuah blog : "Wardatul Asfar"

Kita sering mendengar ungkapan "Semoga dipanjangkan usia"
Apakah makna disebaliknya?? sedarlah teman sebenarnya diri kita semakin hampir pada tarikh kematian.. cuba kita persoalan-persoalan ini ;

Seandainya umur tersebut tidak lain, hanya menambahkan dosa dan mengurangkan pahala seorang hamba? 
Seandainya umur tersebut hanya membuatkan kita lalai dan alpa dengan keduniaan?
Seandainya kita gagal memanfaatkannya dengan menambahkan amal ibadat untuk mencapai redha dan berkat pada usia tersebut?

Kalaulah umur yang panjang itu hanya membuatkan kita semakin jauh dari Allah SWT, hanya membuatkan kita menambah saham dosa berbanding pahala, lantas pendek umur itulah yang terbaik!

Tatkala membaca persoalan itu membuat sea_lavender terfikir sejenak, Ya Allah apakah sudah cukup amalku selama 22 tahun ini terhadap-Mu? :'( Hanya Allah Maha Mengetahui. Moga umur yang dipanjangkan Allah bukan sekadar dipanjangkan namun dalam berkat-Nya sertai disulami ketaatan diri ini pada-Nya. In Shaa Allah. Moga rasa syukur tak pernah putus dan nilai kehambaan pada Allah ditingkatkan :') Antara tips amalan dipanjangkan dalam entry tu~
  1. Amal Jariah- segalanya perkongsian yang dapat memanfaatkan orang lain 
  2. Lailatul Qadar- solat tahajud untuk bertemu malam tersebut
  3. Silaturrahim- bina ukhuwah antara satu sama lain, tidak mengenal kulit, agama dan bangsa
  4. Jiran tetangga- menghormati orang sekeliling kit, dengan usaha  menjaga hubungan kemasyarakatan antara kita
  5. Berbuat kebaikan- usaha untuk terus dan sentiasa niat untuk memanfaatkan orang lain dalam konsep perkongsian
  6. Doa- sentiasa berdoa pada Allah memohon kesejahteraan hidup dunia dan akhirat. Hidup yang kualiti dengan usia dipanjangkan Allah.

p/s :

  • Alhamdulillah dapat berkongsi hari lahir bersama teman2 blogger =) ringkasan drpd blog di baca~ Hadiah harapan yang nak sangat tahun ni; seutas tasbih kayu kokka tu ~~ heee sape nak bagi sila pos hehe pada sea_lavender  :D
  • esok 3 Januari 2013 bermula final exams untuk semester baru Degree ~ Doakan sea_lavender dipermudahkan dan dapat jawab sebaiknya.. In Shaa Allah :)
  • mak, ayah dan ahli keluarga kak long dan kak ngah terima kasih 22 tahun selama ini :')
  • terima kasih teman2 yang berikan ucapan hari lahir dan doa yang tak putus2.. Allah sahaja mampu membalasnya. Moga kalian juga dirahmati-Nya
  • Azam 2013- menjadi anak yang solehah, berusaha mendekatkan diri kepada Allah , Rasulullah SAW menjadi ikutan, Al-Quran dan Hadis menjadi rujukan atas segalanya. Amin Ya Rabb...
  • ok jom sambung study. facebook dah nak tutup petang nie~ heee lepas ni keje dengan blog je la ;p

12 comments:

dwaty said...

nice info... muda lagi awak... baru 22 tahun... masih jauh perjalanan

Hafizin Jamil said...

satu perkongsian yang baik di tahun baru.. :)

sea_lavender said...

dwaty : heee muda ke? da mcm tua je hehe :D In Shaa Allah, jika dpnjgkn usia oleh Allah untuk melalui kehidupan yg akan datang


hafizin jamil : Alhamdulillah.. moga ianya bermanfaat :)

ieda said...

selamat ulang tahun dik...
nice info..tq so much !

sea_lavender said...

ieda : mekaseh ye :) welcome ;)

Syamimi Hazirah said...

Alhamdulillah masih dipanjangkan umur olehNya :)

sea_lavender said...

Syamimi Hazirah : Alhamdulillah ;)

Hayati A.G said...

alhamdulilah..selamat hari lahir..
suka note sampingan untuk peringatan..

semogabertambah usia, bertambah kematangan, bertamabh amalan..ameen!

take care:-)

Mel said...

Alhamdulillah dah hidup 22tahun. Semoga menjadi insan yang solehah dan dirahmati Allah. ^^

Mas Zull said...

assalamualaikum ...info yg menarik ni...:)

jom join

http://maszull.blogspot.com/2013/01/segmen-simple-mama-minta-tarikh-lahir.html

sea_lavender said...

Hayati A.G : Alhamdulillah, moga bermanfaat. terima kasih atas doa, Ameen :)

Mel: Alhamdulillah.. Ameen :)

Mas zull : moga bermanfaat :) In Shaa Allah try join ~~

Bulan Syurga Firdausi said...

sanah helwah.. da lambat da ye.. hee