Thursday, 15 December 2011

Dunia Sibuk Kembali

Assalamualaikum semua.. Alhamdulillah.. aku terus bernafas atas kurniaan-Nya memberi peluang buat diri ini untuk terus hidup.. hari ini hanya sekadar perkongsian diri ini.. hmm dalam sekelip mata 1 bulan 4 hari aku dah melalui semester 6 aku~ sekejap sahaja masa berlalu pergi.. Alhamdulillah kekuatan dari-Nya memberi semangat untuk aku melaluinya dengan penuh kuat walaupun kadangkala aku menjadi lemah.. kesibukan kini melanda aku kembali...semester lepas kurang beraksi setelah menjadi mantan MPP pada semester 3 dan 4.. kerana merasakan diri ini harus berundur dan berikan peluang kepada mereka yang lain.. namun masih mengaktifkan diri dalam persatuan di kampus yang aku join Persatuan Pembangunan Insaniah (PPI) pada semester lepas..join persatuan ini sangat memanfaatkan dalam memantapkan diri serba sedikit mengenai agama.. Alhamdulillah..di semester akhir ini ingatkan akan sibuk dengan final project saja tapi macam2 komitmen yang dipertangggungjawabkan...aku masih diperlukan.. Alhamdulillah.. pengalaman hidup dicari untuk menjadi bekalan dalam mengharungi kehidupan yang akan datang.. Insya-Allah... perancangan semester ini dengan beberapa orang teman sekampus ingin membuka kiosk di kampus aku.. jadi bergiat dalam dunia perniagaan.. menambahkan pengalaman dan kemahiran yang ada.. Insya-Allah...




Haa.. ni contoh ye perniagaan aku dan teman2 cuba jalankan seminggu di kampus buat masa ini sempena program CUiT ( Carnival of Unity UiTM Negeri Sembilan) anjuran Jawatankuasa Perwakilan Kolej UiTM Negeri Sembilan.. Alhamdulillah.. hasil buat 2 hari ini sangat memberangsangkan.. Rezeki dari Allah =) dalam masa kteorang nak melihat pasaran student..
jika ramai permintaan kami akan harapkan business plan yang akan menyusul akan diterima pihak kampus.. Insya-Allah... sangat sibuk selepas kelas sahaja masing2 akan on duty termasuklah diri ini~~
nasib la tak digelar '' akak Jagung '' malu la hehe +_='
macam kat atas ni juga la booth kami cuma tambah maskot jagung besar di sebelah hehe... mmg comey lah student dtg booth siap nak bergambar lagi~~

hmm kesibukan ini berterusan sehingga hari Jumaat ( esok ) dan sebahagian komitmen aku pula sebelum cuti pertengahan semester bermula 24.12.2011 - 2.1.2012 nanti~~

  • 17.12.2011 ~ jadi urusetia program Karnival Rakan Muda peringkat kampus UiTM Negeri Sembilan
  • 20.12-23.12~ jadi urusetia Minggu Mesra Pelanggan PTAR UiTM Negeri Sembilan

dalam pelajaran pula kesibukan dengan final project bagi setiap subjek~~

  • Entrepneurship~ business plan( industry textiles)
  • Research Methods for Business~ research 1 topic ( erm senang kerja akan ambik topik berkaitan dengan business plan)
  • International Business ~ comparison local company and international company~ haa group sepakat ambik company KFC vs RFC ~~
  • Principle s and Pratice of Selling~ pilih produk dan present how to attract customer~ Alhamdulillah ada pengalaman jual2 barang nie =)

dalam masa sama juga ada joint ventures dengan my lec jual stok kain yang dia dapat daripada Indonesia~ erm pening juga nak cari target market coz mahal jugak kain2nya..namun aku kena usaha jugak..ni la usaha dan pengalaman aku belajar dan cuba mengaplikasi apa yang diajar.. Insya-Allah..my lec ni suka mencabar aku~~ hehe =D


p/s :

  • Ya Allah aku memohon kekuatan-Mu dalam meneruskan hari2 aku yang masih tinggal.. ampunkan dosaku jika aku menjadi lemah kerana perkara-perkara tidak sepatutnya..
  • aku menjadi ceria apabila aku dalam kesibukan..Alhamdulillah..
  • thnkx buat teman2 yang menggembirakan aku ...
  • buatmu : agama memang menjadi pilihan aku namun aku tidak menyanjungmu dek kerana kelebihan ilmu agamamu semata2,kekuranganmu bukan menjadi 1 kekecewaan namun akan sama mencipta kesempurnaan sementara..agar ianya menjadi bahagia dan tenang kerana Dia... Allah Maha Mengetahui segalanya ... kerana agama, aku semakin dekat dan yakin serta redha segalanya..
  • keyakinan,kematangan dan ketenangan pada-Nya yang aku pelajari daripadamu
  • chaiyok3x wani kena kuat !!! da 2 hari tak makan nasi~ tak selera + kesibukan yang melanda diri ini dan jagung jual sendiri pun tak rasa lagi hehe =D pe2 pun Alhamdulillah.. dah ada regular customer pun ~~ akak buat sedap !! ( suka2x) kadang2 nak flat pun ada~~ bukan mengeluh ye..
  • Alhamdulillah terlaksana janji pada temanku semalam.. aku gembira =D

12 comments:

CintaZulaikha said...

banyaknya aktiviti, asal selagi ia boleh mebuatkan cik lavender hepi, pasti sumernya akan berjalan ngn lancar kan..hehe

sea_lavender said...

Insya-Allah thnkx =) Doakn dpermudahkn~

Lelaki Ini said...

wah..
chaiyok2!
rajinkan diri anada!

khaifaiz said...

tahniah kerana anda sedang mempertingkatkan soft skill anda... semoga anda berjaya

ShahzCudin said...

hui! mcm2..
semoga berjaya buat semua bnde2 tu..

konde said...

semangat bersibuk kembali

Info Event For Blogger: Percuma Samsung Galaxy Ace & RM1000, it's very easy to get, let's come and get it --> http://www.streetdirectory.com.my/streetdirectorymalaysia/

EpoLღKekunangpelangi said...

Wahh, banyaknya aktiviti. Sibuk-sibuk jugak, kesihatan kena jaga sama oke. :)

budak penjara said...

wahh..jagung panas tu..syuke2..hehe

gud luck

sea_lavender said...

lelaki ini: thnkx2.. Insya-Allah =)

khaifaiz: thnkx.Alhamdulillah.. Insya-Allah..moga sntiasa d permudahkan-Nya..

shahzcudin: thnkx ye~ Amin, moga dpermudahkn..

konde: ha'ah smgt btul mgu ini~

epol kekunang pelangi: tk thu xpe..pack sgt huhu..Insya-Allah.. kena jaga keshitan utk hasilkn yg terbaik dalam tanggungjwb..

budak penjara:haaa..sedap kn~ hehe =D Thnkx ~~

Bulan Syurga Firdausi said...

byk nye aktvti die...smga dpermudahkn :D

Noor Adibah Binti A.Latif said...

cik lavender : gudluck jugak buat awak tau... wish you luck.. :)
awak buat busness proposal berdasarkan textile yek??

hihi.. mula2 kiteorang pun plan nak buat textile tapi pikir2 tak jadi plak sebab kilang yg kiteorang nak pegi tu tak nak terima lawatan.. err.. kesian kan kiteorang

sea_lavender said...

bulan syurga firdaus: hehe thu xpe~ Alhamdulillah..dah selesai sume nya~

noor adibah: thnkx =D ha'ah.. mmg kena g kilang ke? btw kteorg more on research~~ ngeee