Saturday, 12 March 2011

KeAyuAn WaNiTa TeRsErLaH



Ok2 post kali ni sekadar perkongsian bagi kaum WANITA~ tips2 yang mungkin dapat diambil bagi meningkatkan keayuan anda semua..Insya-Allah...
  • Menjaga kejelitaan semulajadi (natural beauty) dengan tidak memakai bahan-bahan luaran tetapi menjaga emosi, fizikal dan mental. Dalam Islam pun tidak benarkan kita berhias over2 k...
  • Gunakan masa untuk perkara yang berfaedah dan tentukan wawasan secara objektif, jangan banyak angan-angan. Tidur awal setiap malam dan bangun awal setiap pagi untuk solat subuh. Jangan tidur siang hari. (kalau tidur lewat stdy dan lakukan perkara bermanfaat tak pe la k..tapi belajar merancang dalam lakukan apa jua)
  • Menjaga suara. Latih diri bercakap dengan nada yang lembut, tidak sengau atau suaranya terlalu kuat. (kalau cam aku ni orang tak suka la cakap kuat ckit, so aku kenalah berubah2x)
  • Menjaga cara berkata-kata. Biasakan menggunakan perkataan yang melambangkan keluhuran budi seperti 'tolong' serta 'minta maaf'.(aku salu amalkan, jadi diri sentiasa rasa bahagia, kerana kata maaf mmg sukar sebenar orang nak kuarkan)
  • Jangan gunakan perkataan yang terlalu beremosi seperti bosan, sakit hati, menyampah, benci dan sebagainya kerana ia akan menyebabkan muka jadi berkerut dan masam.
  • Menjaga kulit. Keebrsihan sentiasa dijaga. Makanan yang berupa ulam-ulamyang wangi serta sayuran dan buah-buahan segar patut selalu dimakan. Gunakan sabun yang tidak merosakkan kulit.
  • Menjaga muka. Tangan perlu sentiasa bersih dan lembut.Jangan gunakan bedak yang bukan-bukan. Selalu menggunakan bedak sejuk untuk menjaga kulit muka.
  • Jangan banyak berangan.nanti angan2 sahaja namun tiada tindak-tanduknya..
  • Menjaga rambut. Ia mahkota kejelitaan gadis. Bersihkan rambut tapi jangan terlalu kerap. Bila bersikat, ulangi sikatan ke seluruh bahagian kepala 100 kali untuk menjadikan rambut subur dan berkilat. Ramai lelaki suka pada gadis berambut panjang tapi kemas. Namun bertudung lebih terserlah keayuaanya...rambut hanya buat insan yang akan bersama kita dunia dan akhirat..sudah tentu suami...
  • Menjaga cara berberjalan. Latih cara berjalan. Jauhi dari berjalan mengengkang atau tangan terlalu dihayun. Langkah jangan terlalu besar.Berjalan jangan terlalu laju. Badan jangan terlalu membongkok atau tegak.(jalan kena nampak berketerampilan k dan berkeyakinan ~)
  • Leher jangan terteleng (senget sebelah). Muka elok ditundukkan sedikit.
  • Menjaga gerak-geri. Bila duduk di atas lantai duduklah dengan cara bersimpuh. Kalau duduk di atas kerusi, eloklah silapanggung. Jangan mengangkang.
  • Tangan jangan terlalu digerakkan apabila bercakap. Cara bergerak biarlah lemah-lembut. tapi tak perlu lakukan kerana terpaksa, tidak terserlah keayuan tu nanti~
  • Menjaga senyum. Latihlah senyum jangan tersengeh.nanti orang kata kita ni tak betul plak kan~~
p/s : sekadar perkongsian aku tingkatkan keayuan buat kaum Wanita hehe.. =D termasuklah aku kui3x..ok la yang mana ambik la, yang tidak jadikan sempadan..


4 comments:

_NORFITRAH_ said...

waaahhh..ayu gitu..heee (:

sea_lavender said...

hehe~~perlu la syg kui2...
nak belajar nie..
sye kan wani yg agk ganas hehe

Siti Nor Salwa Che Lah said...

walaweh....superb la syg ku nih...

sea_lavender said...

thnkx cik world singgh blog ak ye~ =D