Tuesday, 8 March 2011

7 TipS tANGani 'secret admire'



ok2 pagi2 ni saja nak karangkan perkongsian yang menarik berdasarkan tajuk di atas hehe...eh2 bukan sye yang ade secret admire ok~ sye hanya sekadar membaca.. dan rase cm menarik je... hmmm sebenar nak kongsikan 7 tips untuk tangani 'secret admire' ni... ok2 jom kita layan..


1.Jangan terpedaya


ok dalam soal ni kamu jangan la mudah terpedaya dengan sikap ramahnya di dalam telefon.. hmm..mereka ni kadangkala 'over dan di luar batas pemikiran. kita boleh menjadi pendengar yang setia tetapi bukan untuk mempercayainya bulat2 apa yang diungkapkan...(bagi aku sendiri biarlah jujur je apabila nak bercerita tu janji ikhlas kedua2nya..


2. Siasat dalam diam


jika kamu mengesyaki ada yang menjejak diri kamu, kamu pun siasatlah terlebih dahulu. tetatpi jangan terlalu menunjukkan yang kamu sedang menyiasat. bertindaklah secara bijak dan teratur. Contohnya, kamu mungkin boleh mengenal pasti seseorang itu darripada tulisannya ataupun ikuti perkembangan secret admire kamu itu. jangan plak sampai tersalah orang akibatnya malu sendiri la..hehe

3. Jangan terlalu ghairah

ini adalah kali pertama kali kamu mempunyai 'secret admire'. walaupun kamu begitu gembira kerana ada insan yang meminati kamu, namun kamu jangan terlalu ghairah. kawal perasaan dan emosi kerana mungkin secret admire kamu tidak sehebat yang disangkakan. kalau tidak, masakan dia menyembunyikan dirinya.


4. Elak daripada menghebahkannya


biarpun kamu terlalu mahu tahu siapa 'secret admire' itu, janganlah terlalu menghebahkan ke seleruh dunia. Paling penting, elak daripada membangga2kan diri sendiri sehingga ramai yang meluat melihat tingkah laku kamu. berhati2 lah, ini mungkin juga akan memalukan kamu andainya ia hanyalah satu permainan untuk mengenakan kamu

5. Jangan terlalu fikirkan

anggap situasi ini sering berlaku pada semua orang. Jangan kamu terlalu memikirkannya sehingga tugas2 harian macam orang gila bayang. Selagi dia tidak muncul, anggap sahaja tidak akan ada apa2 pun yang berlaku.



6. Kata-kata melalui surat


isi surat yang berjela-jela biasanya lebih kepada rekaan. so, hati2 ye.. ayat yang tersusun dalam SMS pula mungkin juga sudah dirancang. jangan mudah terpedaya dengan mereka yang hipokrit

7. Dapatkan pandangan daripada teman


kamu mungkin boleh berkongsi dengan teman rapat kamu akan tentang perkara ini. tanyakan lah pendapat daripadanya. mungkin dia boleh memberikan idea, apa yang harus kamu lakukan. mungkin juga dia boleh mengagak siapa 'secret admire' kamu tu hehe...



wah...dah macam surat cinta nie, kalau aku dapat malunya (dalam hati dah de taman bunga sbenarnya tu)
hehehe =D



p/s post kali ni saja2..aku rasakan ianya menarik..lagipun mungkin boleh jadi tips buat yg sedang admire2 ni kan...btw bukan sye k sdg 'admire2' ni ~




10 comments:

Zuwairi Aiman said...

secret admire tu pemalu kot

sea_lavender said...

Hehe sape je la secret admire tu ~~
hmmmm tu la jd perkongsian nk tangani secret admire ni..
tpi kn mmg la nk jd secret admire ni kena malu2..nti kantoi plak~

syusye said...

dlu syusye ade sowg admire..mmg la rse bunga2 tp knkadang tkut sbb stiap pgerakan kte dia taw..n then dia dpt tau syusye ade bf dia mula wat cete...tkut la..tp best..=p

misz FaTiN said...

nice tips.

bestnye klu ada SA yg slalu bg coklat.. :)

ARAJ said...

perhatikn bju tu betul3..hihi..=)

sea_lavender said...

syusye: owh ye ke ..hehe untung la..
ala bese mereka ni klu dah thu kte dh berpnya segan2 la die..pastu pndai elak wat2 cite plak~

misz fatin:ha'ah best la ari2 dapat mkn kot hehe

araj: rse sye thu..tpi takut pe yg awk suh perhatikan tu sme mksud ke tak~

ARAJ said...

ntah la...sbb ade salib tu je..yg terang2an...=)

sea_lavender said...

Araj:hmm...thnkx itu la sbnrnya sye perasan ble suh tgk btul2...btw thnkx ats tguran itu... Insya-Allah sye akan eddit post nie..mekaseh byk2

ARAJ said...

same3..takpe..yg silap kita sama tegur..supaya lagi baik penulisannye..=)

sea_lavender said...

Alhamdulillah...btul sye stuju skali tu..btw perkongsian utk mnfaatkn bersme~ =)