Saturday, 24 March 2012

Lelaki Cantik VS Wanita Gagah

Assalamualaikum semua :) apa khabar? moga semua dalam keadaan sihat hendak-Nya..lama jugak dah tak mengupdate entry ni heee... konon sea_lavender ni sibuk dengan final exam la.. tapi sebenar sempat je blogwalking blog orang lain...hehe =D Alhamdulillah sea_lavender dah selesai 3 papers final tinggal 1 je lagi... 28Mac2012 ni.. ok la, boleh menjawab kesemuanya tak de la tinggal kosong, berlaku kesilapan pun adalah..namun apa2 pun sekarang tawakal pada Allah sahaja atas usaha yang telah terlaksana..doakan sea_lavender moga dipermudahkan paper terakhir nanti dalam menamatkan Pengajian Diploma.. Insya-Allah.. pagi ni sea_lavender nak kongsi kan entry pasal kriteria2 lelaki dan wanita yang patut kita perlu contoh sikapnya dalam meneruskan kehidupan yang kita sendiri tidak tahu bila akan berakhirnya noktah kehidupan kita... dah lama nak mengupdate topik ini tapi kesempatan masa untuk menaip tu je heee...


Lelaki Cantik VS Wanita Gagah

Kecantikan seorang lelaki buka kepada rupa, fizikal yang gagah namun lelaki cantik adalah :

  • Lelaki yang mampu mengalirkan air mata untuk ingatan
  • Lelaki yang sedia menerima segala teguran
  • Lelaki yang memberi madu setelah menerima racun
  • Lelaki yang tenang dan lapang dada
  • Lelaki yang baik sangka
  • Lelaki yang tidak pernah putus asa


Kecantikan seorang wanita bukanlah segalanya dalam kehidupan, namun kecantikan itu terpancar jika seorang wanita itu menjadi wanita yang gagah seperti :


  • Wanita yang tahan menerima sebuah kehilangan
  • Wanita yang tidak takut pada kemiskinan
  • Wanita yang tabah menanggung kerinduan setelah ditinggalkan
  • Wanita yang tidak meminta-minta agar dipenuhi segala kemahuannya
  • Kegagahan wanita itu berdiri di atas teguh sebuah iman


p/s :

  • sea_lavender terus niat nak mengupdate entry atas permintaan teman blogger baru adik Lisa Aleen .. hehe mekaseh menanti entry sea_lavender ^_^
  • kamu : rasa pernah d post wall fb dan dpersoal kenapa dituju kepada kamu, hanya sekadar perkongsian seorang teman, namun akhirnya sea_lavender memadamnya ~~ Alhamdulillah semakin hari kamu semakin bahagia :) itu yang sea_lavender mahukan... apa2 pun jua jadilah lelaki cantik seperti buku pada kamu ''Lelaki dalam Al-Quran'' Insya-Allah..hidup kamu akan dirahmati Allah dunia dan akhirat.
  • sea_lavender harap entry kali ini memberikan 1 perkongsian yang memberi kesan agar diri ini dan teman2 juga yang membacanya agar kuat, tabah dan dalam usaha untuk menjadi Lelaki Cantik dan Wanita Gagah seperti ini.. dalam usaha mencari redha Allah dunia dan akhirat... (n_n) sea_lavender juga ke arah itu~~
  • ok la sea_lavender nak study untuk last paper.. lepas ni tak tahu bila lagi nak mengupdate entry..ni pun ada kat umah lec hehe =D sempat2 lagi pinjam lappy untuk buat entry pada teman2 ^_^
  • semoga ianya bermanfaat pada 'Lelaki Cantik' dan 'Wanita Gagah' yang membaca entry kali ini ;) Insya-Allah..Amin..

19 comments:

.........cP~ said...

Salam.. Al the best..rajinnya study kat rumah lecturer..

sea_lavender said...

cP~ : Wasalam... tq2~~ hehe =D idaknya rajin mna..lec pn tk de nie~

ShahzCudin said...

semoga berjaya dlm exam..

Cik_Shiqah said...

InsyaAllah setiap yg berusaha psti akan berjaya. suka tajuk post ni dan kandungannya. ^^

LadyBird said...

smg dpt menjawab soalan exam dgn sebaik2nye yer :D

merahitujambu said...

good luck dear

Operasi Hitam said...

entry yg bagus.. slamat mnjwb final exam.. :D

ღKekunangpelangiღ said...

Dah terfikirkan calon anugerah lelaki terbaik? :)

p/s : Terima kasih masih setia. :)

FiZ said...

haihhh..sempat lg ye...gmbate,berusahalah ye..iinsyaAllah,dah usha sehabis baik, doa dan tawakal. sebab kita dah bt sehabis baik :)

wanita gagah...sush jugak nk mnjdinya..jom usaha sma2 ;)

L said...

saya lelaki comel.. hahah

jom tambah ilmu
sambungan.=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/03/babi-puncanya.html

Bulan Syurga Firdausi said...

ade perbezaannye kan :) rajinnye die....heee

wafa zinnirah92 said...

Salam ziarah..

Bittaufiq wannajah ya ukht..

salam ukhwah.. Jika kelapangan jemput ke blog saya nnt.. ^^

~permata yang dicari~

Liyana Zahim said...

Lelaki yg gagah adelah lelaki yg berani jmpe mak ayh pompuan tu sblm die kawan siyes2 ngan pmpuan tu.. :)

nazirah said...

suka post ni..
muhasabah diri insyaAllah

lisa said...

eh ada nama kita lah :)
terima kasih dah update!! :)
bertuah sape dapat lelaki yg tak pernah putus asa dlm apa pun yg dia buat. lisa rasa tu point paling menarik :)
perempuan semua point best dan sangat betul :-)

sea_lavender said...

shazcudin: tq2 ye~~

sea_lavender said...

cik shiqah: nice kan =) sye ske coz tu kongsikan bersama ~~

sea_lavender said...

ladybird: thnkx.. Alhamdulillah.. da selesai sume~~

sea_lavender said...

merah itu jambu: thnkx ye ~~~

oprerasi hitam : thnk..Alhamdulillah dah dapat hasilnya~~

kekunang pelangi : welcome~~ entry yg puitis sye suka =)

fiz : jom jadi wanita gagah =)

L : amboi2x awak jdi lelaki comel ye ~~~ heeee ~~

bulan syurga firdausi : btul2 byk bezanya~~

wafa zinnirah92~ Insya-Allah akan rajin berkunjung jika berkesempatan =) salam ukhuwah filillah ~~

liyana zahim : stuju dgn kamooo sgt2x~~

nazirah : thnkx.. Alhamdulillah.. moga brmanfaat pada diri =)

lisa : haaa... thu pn khas utk awak la =)