Friday, 4 May 2012

Air MaTa YanG Tidak DiTuntuT

Assalamualaikum semua.. apa khabar? lama benar sea_lavender tak mengupdate entry.. hampir 1 bulan 8 hari...huhu lama tu.. rindu sangat2 dengan teman2 blogger~~ maaf la banyak komitmen kena laksanakan walaupun telah tamatkan pengajian diploma..27 April 2012 yang lalu sea_lavender telah dapat keputusan semester akhir dan keseleruhan sepanjang diploma.. Alhamdulillah keputusan semester ini hampir seperti semester lepas yang benar buat diri ini bersyukur di atas usaha dan iringan doa kedua ibu bapa, kakak2, teman2 dan juga teman2 blogger.. syukran jazakaallah khairan buat semua =) cuma keputusan keseluruhan yang biasa2, heee namun Alhamdulillah Dia tetap memberikan yang terbaik ^__^

sea_lavender berpegang pada ini setelah memiliki hasilnya ~~
Benarlah, man jadda wa jada. Siapa berusaha pasti berjaya. Kejayaan ini hanyalah pinjaman dari Dia Yang Esa dan semua ini milik-Nya mutlak. Aku hanya insan lemah yang hanya tunduk pada-Nya..

baiklah sea_lavender tak nak berbicara panjang lagi..hanya entry kali ini sekadar berkongsi bacaan daripada sebuah buku ''TERAPI PATAH HATI'' ~~skop kecilnya air mata yang tidak dituntut... menarikkan?? yelah kita ni selalu je menangis tapi tak sedar ianya bermakna mahupun tidak kan? jom kita renungkan bersama :

  • Janganlah menangis jika cita-citamu tidak tercapai. Bukankan Allah yang telah menentukannya?
  • Janganlah menangis ketika menonton filem Hindustan. Bukankah itu cuma lakonan?
  • Janganlah menangis kerana cinta tidak berbalas. Mungkin dia bukanlah jodoh yang telah Allah tetapkan.
  • Janganlah menangis jika gagal dalam peperiksaan. Mungkin kita kurang membuat persediaan.
  • Janganlah menangis kalau wang kita hilang dalam perjalanan. Mungkin kita kurang bersedekah.
  • Janganlah menangis kalau tidak dinaikkan pangkat. Yakinlah, rezeki itu merupakan pemberian Allah. 


p/s 

~ maaf dah lama tak mengupdate..thankx bagi yang rajin menyinggah di sini~ line internet tak dapat la...  sampai blog ni tukar setting pun tak tahu bila~~ ngeee loading bila nak mengupdate hehe =D

~ buat kamu : Alhamdulillah, tahniah kamu miliki keputusan yang terbaik.. Moga Allah meredhai-Nya dengan perjalanan kehidupan yang mendatang.. iringan doa sentiasa buatmu =)

~ sea_lavender sekarang join program Mini Tunas Mekar bawah UiTM dalam tempoh sebulan bermula 16/4-16/5 ni~ sea_lavender pilih pengusaha IKS dan berkhidmat heeee =D hujung bulan dapat elaun =) student2 uitm yg berminat join la kalau ada peluang~~ menarik2x dah jadi tauke bahulu ni.. hari2 buat bahulu dan hantaran... nanti ada kesempatan sea_lavender update pasal program yang dijoin ni...

~ baru ni dah pergi book fair kat PWTC beli banyak sangat2 buku hampir RM200 lebih + hadiah befday mak sea_lavender hujung bulan ni...nti sea_lavender nak kongsikan buku2 yang dibeli..

~ 27/4-29/4 : sea_lavender join Program OPKIM (Operasi Khidmat Masyrakat) = Bakti Siswa bagi u lain la.. erm dapat ibu dan ayah angkat heee dekat Kg. Senaling N9... sangat2 baik =) hari2 kol lepas dah balik rumah.. siap cakap sea_lavender minat memasak =_= loading heeee... ibu ni hebat buat kuih2 tradisional    siap mengajar lagi tu.. orang kuat kampung dalam memasak ~~ Alhamdulillah.. pengalaman menarik =)

~ ok lah ada kesempatan sea_lavender update lagi ye teman2 selamat menjamu perkongsian ini... selepas ini sea_lavender pun tak nak lah menangis sebab di atas ~~ huhuhu... kena kuat dan yakin dengan segala pemberian Allah dan yakin Dia berikan segalanya adalah yang terbaik buat hamba-hamba-Nya...

''Maka simpanlah semua air mata tangisan itu buat bekalan untuk menginsafi atas segala kesedihan yang telah melanda diri, segala dosa-dosa yang berupa titik-titik hitam yang telah menggelapkan hati hingga sukar untuk menerima hidayah daripada Allah SWT.''

21 comments:

Iman Lurv Islam said...

wah tahniah berjaya tamatkan program Diploma...baguslah bersyukur dgn apa yg diperoleh...semoga ALLAH permudahkan urusan di hari muka...

Ok, InsyaALLAH, air mata yg mengalir lepas ni biarlah kerana taubat dari byknya dosa & rindunya kpd syurga...

hurm, byknya program join...mesti terkejar2 nak bagi komitmen kan...apapun, enjoy la, jgn stress plop nnt....

sea_lavender said...

iman Lurv Islam : Thankx.. Alhamdulillah...=) Amin.. Insya-Allah moga Allah permudahkn urusan sye dan awak juga =_= Insya-Allah moga juga tidak stress dalam mcm2 urusan ni.. heee =D

Bulan Syurga Firdausi said...

alhamdulillah...tahniah ye :) teruskan usaha!

sea_lavender said...

bulan syurga firdausi : Alhamdulillah, Syukran2 =) Insya-Allah.. lakukan terbaik krn Allah..

nuyui a.k.a miss YUI said...

alhmdulillah..tahniah diucapkan..lakukan yg lbh baik pasni.. InsyaALLAH.

sea_lavender said...

nuyui a.k.a miss YUI : thnkz =).. Alhamdulillah.. Insya-Allah moga Allah permudahkn ...

lisa said...

jarang dah update sekarang kan sis :( xpe, dahulukan mana yang penting dulu :) suka semua ayat2 motivasi kat atas tu.Allah tahu semuanya kan :)

celikmatahati said...

waahh..untungglaa..byk belanja kt PWTc..hehehhehe...xpe..nxt time kite berjimat ek..hehehe

btw, tahniah utk last sem punya result..so..utk degree..start dr awl okeh^_^

~thanks ea:)

sea_lavender said...

lisa : ha'ah.. kesmpatan je la smpt mengupdate =) Insya-Allah berusaha mendahulu yg lebih penting,moga motivasi sbg kekuatan kita bersama ^_^

sea_lavender said...

celik mata hati : heee cik fara syg ni.. boros2 kte.. tpi tak rugi ape2 beli buku kot.. =)
thnkz.. Insya-Allah dgree plak...

tak bernama said...

;)

Ryu on ahsfantasy24.com said...

tu la..
lama tak nampak,
huhu mujur ada lagi..

free2 bloggging yep :)

sea_lavender said...

tak bernama ~ :)

Ryu on ahsfantasy24~ hee ade je :)
Insya-Allah de ksempatan cuba mengupdate ~

Ema said...

macam kenal..tp dimana yaa??hahaha
wanieeeeeeeeeeee...rindu awak lah..time sekola dulu, dlm dorm asyik duk dengar suara awak ja dlm dorm tu..haha..anyway, tahniah dah abis diploma.. =)

ღKekunangpelangiღ said...

Bila kita berada di landasan yang betul, keredhaan itu yang dicari selain keikhlasan dalam diri.

Moga-moga hikmah dan petunjuk sentiasa diberi oleh-Nya :)

hamzah ian said...

terima kasih berkongsi.. hehe

sea_lavender said...

ema : k.ima harus la kenal ;p
hehe tu zaman sekolah2 bercakap.. hehehe skg mls da~~

kekunang pelangi : benar stuju2 ^_^
Amin.. Insya-Allah..

hamzah ian: sma2 =)

Qyla Aqilah said...

Memberikan kelainan pada hari anda. Saree material yang boleh dibuat baju kurung, kebaya, blouse dan sebagainya.
Mai ler berkunjung ke blogshop saya..:) Harga yang dijamin lebih murah!!
http://dedazzlerzzshoppe.blogspot.com/

sea_lavender said...

thnkz singgah.. ok2 nti sye jenguk ye link tu :)

Bulan Syurga Firdausi said...

bz erk...??? :)

sea_lavender said...

takde la...susah nk on9 skg.. tak de line internet huhu