Tuesday, 14 February 2012

Malu dan Takut Pada Allah

Assalamualaikum semua.. Apa khabar teman2 semua? moga semua berada dalam keadaan sihat hendak-Nya.. Insya-Allah...sea_lavender malam ini walaupun keadaan masa yang amat suntuk dengan macam2 keje dan komitmen.. nak jugak update entry coz nak kongsi dengan semua~ lagi2 saat diri ini diperkatakan seolah-olah tidak mempunyai iman :'( tafsiran Al-Quran yang menjadi penenang jiwa dan kekuatan sea_lavender ; terus naik kan status ini d fb~ huhu



''Wahai orang-orang yg beriman! Mengapa kamu mengatakan sesuatu yang tidak
kamu kerjakan?''

(Itu ) sangatlah dibenci di sisi Allah jika kamu mengatakan apa-apa yang tidak

kamu kerjakan.

Sesungguhnya Allah mencintai orang-orang yang berperang di jalan -Nya dalam

barisan

yang teratur, mereka seakan-akan seperti suatu bangunan yang tersusun kukuh


[ Surah As-Saff : 2-4 ]


tika membaca tafsiran ni selepas maghrib aku benar2 terkedu,rasa malu dan

takut

di sisi Allah..Subhaanallah Allah Maha Kuasa , Maha Agung dan Maha Suci.. :'(


p/s

  • mood terkilan kamu mengeluarkan pernyataan ; ''seolah-olah diri ini tiada iman'' Astaghfirullahalazim.. Hanya Allah Maha Mengetahui saat itu, bagi sea_lavender kamu tidak layak mengungkapkannya sedemikian~~
  • terkejut kamu juga naik kan status menyatakan potongan ayat Al-Quran ini..
  • moga perkongsian memberikan keinsafan kepada kita..agar setiap perkataan yang kita ungkap pada sesiapa pun dan berusaha untuk melaksanakannya.. Insya-Allah..biarlah segalanya kerana Allah..
  • sea_lavender sangat bz namun tetap akan berkongsi jika ada kesempatan.. selamat malam.. terus menyambung menyiapkan kerja2 yang banyak..
  • doakan agar sea_lavender agar kuat untuk hari2 mendatang~~ Amin...

21 comments:

nurpiska said...

semoga cik lavender kuat mengharungi hari hari mendatang.

Faizal Ismail said...

moga Allah bantu akak ^^

sea_lavender said...

nurpiska: Insya-Allah mekaseh ye..=)

faizal ismail : moga dprmudakn segalanya..Amin.. Insya-Allah.. tq =)

Bulan Syurga Firdausi said...

May Allah bless u...sbgai hambaNya da smestinye kite patuh & takut pd Nya kn....bagus entry ni :)

H.J said...

moga kuat sea lavender..hehe

celikmatahati said...

ala...abaikan jer yg ckp merepek tu..yg mana perlu kite ambil utk baiki diri..ambil...yg mana x perlu..simpan utk jdkan sempadan..bila nk berusaha utk cari cinta ALLAH, kita bkn shj diuji oleh NYA dgn apa yg telah berlaku..namun oleh mereka yg sekeliling kita jugak..**pesanan utk diri..bukan mudah bila kita ni telah dilabel2 oleh dia...okay:)

~~be strong..kita tahu ALLAH sentiasa ada dgn kita..

sekamar rindu said...

salam..

semoga awak selalu berada di dalam rahmat Allah SWT selalu...amin..

sea_lavender said...

bulan syurga firdausi: tq2.. Insya-Allah,sme2 kte tingkatkn ibadah pd-Nya..=) Alhamdulillah..moga bermanfaat...

H.J : tq2 ^_^

celikmatahati : thnkx cik fara syg hehe =D kuat3x yakin Allah bersama kte ~~

sekamar rindu : wsalam.. Insya-Allah.. Amin..syukran jazakaallah khairan ats doa itu =) moga dprmudahkn dlm segalanya utk kamoo juga..

H.J said...

ok je perkongsian yang macam ni kak..hehe

sea_lavender said...

H.J : amboi3x tak payah akak sgt la ye ;p

qamarguyz said...

salam ziarah..
dalam dakwah, nasihat itu kesannya satu..teladan itu kesannya dua..
moga kita menjadi hamba2 yg dapat memberi teladan kpd yg lain..
hamba yg pemalu, hamba yg penakut!

sea_lavender said...

wsalam.. syukran ats kunjungan~~
erm sye akui kadangkala nasihat membrikn nasihat pendekatan yg terbaik~~ dn berusaha menjadi tauladan buat org sekeliling.. Insya-Allah...

Iffah Afeefah said...

pjg betul ps die

sea_lavender said...

iffah afeefah : hehe =D perlula p/s sye buat sume yg membaca~~ ngeee

Titisan Hujan said...

kata-kata itu adalah doa kan..

tapi dosa pahala kita hanya Allah yg Maha Mengetahui

sea_lavender said...

titisan hujan : benar =) moga apa yg dikatakan seorang teman pd sye tdk harus dlemparkan pd org lain~~ moga kte berkata2 yg baik2 sahaja~~

❤~Emma Abduh~❤ said...

=')

Nelly The Strange said...

entry muhasabah diri ^^

sea_lavender said...

emma abduh : npe bersedih ye...

nelly the strange : moga ianya bermanfaat pd kte .. Insya-Allah..

Terbang Bersamaku said...

semoga sea_lavender akan diberikan kesabaran ketabahan dan kekuatan dlm menghadapi segala dugaan ini dan cabaran-cabaran di akan dtg...

sea_lavender said...

terbang bersamaku : syukran jazakallah khairan.. Insya-Allah... moga Allah berikan kekuatan buat diri ini :')