Saturday, 11 February 2012

Kata-kata Kunci Ketenangan

Assalamualaikum semua.. ok entry kali ni sea_lavender nak kongsikan dengan teman2, melalui pembacaan di I LUV ISLAM ...menarik sekali bagi sea_lavender tentang ''KATA-KATA KUNCI KETENANGAN'' Alhamdulillah terbaca artikel ini membuat diri terus kuat dalam mencari redha Allah di dunia dan akhirat.. Insya-Allah.. ok jom kita dalami apa ~~kata-kata ketenangan tu :

  • ''Aku tahu bahawa rezekiku tidak akan jatuh ke tangan orang lain, maka hatiku menjadi tenang''
kita harus yakin bahawa Allah Maha Pemberi segalanya.. setiap kali apabila kita terlepas apa-apa peluang mahupun sesuatu yang kita ia rasakan milik kita, redha dan pasrah la serta yakin Allah akan berikan yang lain dan bukan milik kita lagi namun mungkin di tempat lain dan pada lain masa.. Insya-Allah...
  • ''Aku tahu bahawa tugasku sebagai hamba tidak akan dikerjakan orang lain,maka aku sibukkan diriku dengannya''
berusaha dan tingkatkanlah ibadah kita dalam mengabdikan diri pada Allah.. kerana ganjaran akhirat yang kita nantikan.. namun mas'ul di dunia laksanakan sebaik mungkin kerana ini adalah amanah Allah dan juga bekalan kita di akhirat kelak...rukun Islam kita tunaikan dan rukun Iman kita yakin dan percaya..
  • ''Aku yakin Allah memerhatikanku lalu aku malu untuk menjatuhkan diriku ke dalam dosa''
Allahu Subhanahu Wa Ta'ala berfirman:

وَلَقَدۡ خَلَقۡنَا ٱلۡإِنسَـٰنَ وَنَعۡلَمُ مَا تُوَسۡوِسُ بِهِۦ نَفۡسُهُ ۥ‌ۖ وَنَحۡنُ أَقۡرَبُ إِلَيۡهِ مِنۡ حَبۡلِ ٱلۡوَرِيد
Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan menusia dan mengetahui apa yang dibisikkan oleh hatinya, dan Kami lebih dekat kepadanya daripada urat lehernya.
(Surah Al-Qaf 50:Ayat 16)



setiap perilaku yang kita laksanakan sedar dan percaya bahawa Allah Maha Melihat.. ingat 'Amar Makhruf Nahi Mungkar' sudah pasti kita rasa takut dan malu untuk melakukan sesuatu yang melanggar syariat.. banyakkan beristighfar dan berselawat moga kita sentiasa mengingati Allah SWT dan Rasulullah SAW dalam setiap tindakan dan ibadah yang kita kerjakan.. dalam mengikhlaskan diri setulus murni.. Insya-Allah..Allah bersama kita itu ketenangan yang akan membuat kita bahagia ...
  • ''Aku tahu ajal itu pasti datang, maka aku selalu bersiap-siap menantinya''

Imam al-Suyuti dalam kitabnya Sharh al-Sudur bi Sharh hal al-Mawta wa al-Qubur menukilkan kata sahabat Nabi Abu Darda' R.A tentang ajal kematian:

Peringatan yang memberi kesan dan suatu yang diabaikan yang segera datang, memadailah kematian sebagai pemberi peringatan dan memadailah masa (umur) sebagai pemutus. Hari ini di dalam bilik, esok di dalam kubur.


ajal maut itu sudah pasti buat kita sebagai hamba-Nya.. jadi sentiasa la ingat pada MATI tanda kita memanfaatkan hidup dan terus berusaha menambahkan bekalan untuk ke akhirat kelak.. Insya-Allah...

p/s

  • akhirnya dapat berkongsi juga dengan teman2 =) rupanya ada juga menanti entry sea_lavender ye heeee ;p
  • semakin hari semakin sibuk uruskan busness yg tak bersungguh ~~hehe =D
  • ops!! rupa2nya my beloved sis pun rajin baca entry sea_lavender ye, tak sangka btul =p
  • buat kamu : teruskan menyampai dakwah dengan pendekatan hiburan yg bermanfaat pada orang sekeliling ^_^ tahniah2x
  • minggu depan sea_lavender serabut coz banyak test huhu doakan ye sea_lavender boleh jawab(padahal stdy malas huhu).. namun Alhamdulillah.. dapat kata-kata ketenangan terus tenang dan bersemangat belajar.. chaiyok2x sea_lavender !!!
  • manfaatkan kata-kata ketenangan nie ye teman ^_^

11 comments:

Noor Adibah Binti A.Latif said...

syazwani aka sea_lavender : ehehe.. perkongsian yang berguna :D terima kasih..

# Minggu depan serabot eh?? same lah kita.. minggu depan la test minggu depan jugak la ade role play kat depan. ish2.. sadiss tau.. btw, gud luck ye..

H.J said...

bab rezeki tidak akan jatuh di tangan orang lain memang terbaik

sea_lavender said...

noor adibah : hehe =) Alhamdulillah.. sekadar berkongsi bersama ^_^ sme2..
thu xpe.. bersedia la nk serabutkn diri..

H.J : stuju ^_^ Allah memberi pd smua hamba2-Nya...

Faizal Ismail said...

insyaAllah rezeki dengan si dia tak lama lagi ^^

amy syahirah said...

terima kasih kakak kerana sharee :)

sea_lavender said...

faizal ismail: rezeki si dia? maksud awak.. ('',) Insya-Allah...

amy syahirah: sme2 dik =)

The Story From Myself said...

Terbaiklah..terima kasih atas perkongsiaan

Hami Asraff said...

Berkatalah yang baik. InsyaAllah itulah yang terbaik itu semua manusia :)

H.J said...

sis dia pom baca entry dia..sweetnye..ahaha

Hans said...

yups
rezeki tu memang dah ditentukan
kena sabar :-)


P/S : Tolong Bantu Hans Menang iPad 2 ->

http://hanspunyablog.blogspot.com/2012/02/pusingan-akhir-contest-gadget-impian.html

sea_lavender said...

the story from myself: Alhamdulillah.. sme2 ^_^ moga brmanfaat...

hami asraff: benar sekali =)

H.J :cbuk die kan ;p

hans: ye kte kena banyak bersabar =) ok.. Insya-Allah sye singgah ~~