Friday, 7 October 2011

NamPak LuCu NaMun MeMBuKa MaTa HaTi

Assalamualaikum semua teman2..Alhamdulillah hari ni aku selamat sampai di rumah kakandaku..sebelum tu dah pastilah sibuk berkemas2 barang aku di bilik tu~ Ya Allah, punya la banyak dah macam barang untuk 3 tahun belajar je ~~ turun naik aku sorang2 angkat barang hampir sejam...pe2 pun Alhamdulillah aku dipermudahkan walaupun kudrat seorang diri.. settle..tumpang barang dekat rumah anak buah aku~sem ni tak plak aku ambik pic2 barang yang banyak tu hehe =D sampai terlupa terlalu penat... ok2 sebenar malam ni aku sekadar berkongsi artikel yang aku baca dalam group aku join di fb group ''Muslimah'' mari kita sama2 renungkan...

Tolonglah ambil masa 3 minit untuk baca note ini . 3 minit je, tak lama pun .. Mungkin ada yg pernah baca kisah ni tapi tak salah kalau kita ingatkan sekali lagi .. Dengan Nama ALLAH yg Maha Pemurah lagi Maha Pengasih … Bayangkan benda ini berlaku pada anda .. Suatu hari pada masa Sembahyang jumaat yg di hadiri oleh lebih kurang 1,000 jemaah .. Tiba² masuk dua orang lelaki yg menutupi seluruh tubuhnya dengan pakaian hitam .. Tak nampak apa cuma dua biji mata and membawa mesin gun .. Lalu salah seorang lelaki tu bertempik “ Sesiapa yang sanggup MATI kerana ALLAH sila berdiri di tempat kamu ” .. Selepas mendengar amaran lelaki itu maka segeralah bertempiaran lari para jemaah itu utk menyelamatkan diri .. Daripada jumlah yg 1,000 tadi tu hanya tinggal lebih kurang 20 orang sahaja yang masih berdiri di tempat masing² termasuk Pak Iman tu .. Lelaki yang bertempik tadi segera membuka tutup mukanya lalu melihat ke arah Pak Imam sambil berkata “ Ok Pak Iman , saya dah halau SEMUA yang hipokrit , sekarang bolee lah Pak Iman mulakan sembahyang Jumaat ” .. Lalu kedua lelaki tersebut berpaling dan meninggalkan jemaah .. Macam mana .. Adakah anda rasa lawak dgn cerita di atas .. Selain terhibur anda fikirkanlah … “ Lawak kan , dari 1,000 orang yg mengaku dia Islam , hanya 20 yg betul-betul BERIMAN … “ “ Lawakkan berapa banyak manusia yg mudah lupakan ALLAH bila menghadapi bahaya .. Kedua lelaki hanya membawa mesin-gun .. Dia tak kata pun nak bunuh .. Tapi generasi sekarang .. Amat lemah .. Baru kena ugut terus lari lintang pukang .. Lupa yg dia tak sembahyang jumaat lagi .. ” “ Lawak , ada juga yang agamanya cuma seminggu sahaja .. Tu pun bila time sembahyang jumaat .. Tunjuk muka kat orang kampung .. Ada tu lagi dashyat setahun 2 kali jaa .. Bila time sembahyang raya .. ” " Lawakkan , ramai orang percaya kepada gosip dan apa yang di tulis oleh surat khabar daripada apa yang tercatit dalam al-Quran ” “ Lawakkan , berapa ramai yg percaya dunia hanya sementara , akhirat adalah tempat yang kekal , tapi berlumba² mengejar dunia .. ” “ Lawak , kita boleh bersembang dengan boyfriend atau girlfriend berejam-rejam tapi nak berdoa kepada ALLAH alahai .. Tak cukup masa .. " Dan lebih lawak lagi , bila kita boleh post banyak thread atau note yang berunsur lawak jenaka dan lucah kesemua tempat tapi merasa berat nak berkongsi dan nak hantar artikel² yang berunsur agama Lawak kan ?? Kenapa ? Gelak tu kan realiti .. Tapi yg paling lawak sekali .. Berapa orang yg lepas baca benda ni akan sampaikan kat orang lain .. Berapa orang yang akan buka ruang ni untuk luangkan masa membaca ? Berapa banyak ?? Wallahualam .. Sebarkanlah .. Tak perlu minta izin .. Moga bermanfaat .. Boleh share untuk manfaat bersama~


# ok lepas baca artikel tergerak hati nak berkongsi dengan teman2 kerana aku merasakan ianya sebenarnya membuka mata hati aku sendiri tentang mas'ul terhadap setiap insan..kadangkala kita merasa sudah cukup dengan segala apa yang kita lakukan namun mungkinmasih tidak...Allah Maha Mengetahui..sebenarnya bekalan ni la untuk akhirat kelak yang kita tidak tahu bila akan berlakunya hari kebangkitan pada semua... Insya-Allah sama2 la kita sebarkan

# seminggu ni mungkin aku berpeluang untuk m'update entry kerana rumah kakandaku2 punya broadband..nanti bila sampai di rumah mungkin tidak berpeluang..moga aku dapat berkongsi serta memanfaatkan orang sekelilling aku kerana kita sama2 ingin keredhaan-Nya dunia dan akhirat...

#aku berusaha menjadi manusia eksport dalam kehidupan ini walaupun aku tidak sehebat insan di luar yang punyai ilmu agama yang tinggi namun atas minat aku memahami agama yang ku sayang ''Islam in my heart''

# Ya Allah, aku memohon kekuatan dari-Mu, Kau Maha Agung, Maha Tinggi , Maha Mulia berikan la yang terbaik untuk aku melupakan segalanya..aku sakit apabila mengenangkannya..aku yakin ianya suratan,takdir dan kebetulan dari-Mu antara aku dan dia..


6 comments:

ShahzCudin said...

salam..
rmi mengaku beriman tp solat diringan2kan...solat jumaat 3mggu sekali tu yg paling sakit hati tgk..moga diri ni dijauhkan dr sifat tu..

EyqaLuvender said...

yeah...bgs entry ni...
mnsia yg b'kata diri mereka alim ta semestinye alim n sdh ckup sempurna agamanye...

oli-go said...

mintak2 akak x termasuk dlm golongan tu..nnt bagi name penuh dengan address kat akak eyh..ade benda nak bagi sebab kamu jadi follower akak yang ke 100...

sea_lavender said...

shahzcudin : wsalam...itu la fitrah manusia utk mgaku salu melakukan perkara baik dpn org lain, namun apabila buat perkara tidak baik diam2 plak~~ moge2 kte dijauhkan bersikap begitu..Insya-Allah...biarlah keikhlasan diri dalam mndktkan diri pd Allah...

eyqaluvender :Alhamdulillah..sme2 la kte renungkan dalam kehidupan... pe2 pn kte ingt ape2 pn org menilai pd kte tdk bermakna spnuhnya mgkin hanya boleh diambil skdar perubahan diri yg lebuh baik, namun ingt kte hidup utk berusaha mencari redha-Nya dunia akhirat..Insya-Allah...

oli-go:Insya-Allah memohon selalu begitu kte dijauhkan sebegitu..ok2 nti sye komen d entry akk ye =D

Izz said...

betul2. stuju2. nk tnye lagu dlm blog ni tajuknya ape??

sea_lavender said...

izz: Alhamdulillah...sme2 la kte ikhtibarkan buat diri =_=
lagu ni tajuk istikhrah cinta- stigma =D