Wednesday, 29 June 2011

SaLAM IsRAk MIKraJ


Assalamualaikum semua... sihat? Alhamdulillah pagi ni aku diberi peluang meneruskan kehidupan seperti sediakala oleh Allah Yang Maha Berkuasa..Begitu hebat kuasa Allah SWT untuk menghidup dan mematikan kita~~='(.... Subhanaallah... Alhamdulillah hari ni juga aku diberi berpeluang melakukan ibadah sunat iaitu berpuasa ~~ suke3x =D ~~ aku ni nak ikutkan dah online blog ni dari lepas subuh tadi lagi sampai sekarang.. Astagfirullahalazim...apa ni~~ dah hampir 3 jam menghadap laptop... huhu...tapi, Alhamdulillah.. bukan la aku melakukan perkara lagha aku hanya ziarah2 entry bloggers yang aku follow, yang dapat mendatangkan manfaat pada diri aku ini... ok la dah nak out~ hari ni entry hanya sekadar ingin mengucapkan salam israk mikraj buat semua muslimin dan muslimat... marilah kita sama2 menghayati peristiwa israk mikraj dan mengambilnya sebagai pengajaran melalui oleh Rasullullah SAW.. untuk mengetahui lebih lanjut peristiwa klik Peristiwa Israk Mikraj ~aku telah membacanya semalam..Ya Allah ianya benar2 membuka mata..semalam juga aku menghadirkan diri ke Ceramah Israk Mikraj yang telah diadakan di kampus aku~~ sangat ramai siswa dan siswi yang hadir..aku bersyukur kerana tergolong dalam kalangan itu.. menghadiri majlis ilmu yang bermakan... perkongsian tentang israk mikraj juga..dalam masa sama menekankan peri penting ibadat solat dalam kehidupan kita.. Ya Allah akan berusaha memperbaiki kelemahan diri kerana inginkan keredhaan-Mu di dunia dan akhirat.. Insya-Allah...

terima kasih kepada seorang junior yang baru sahaja aku dia kenal pada awal semester ni kerana dia meminjam buku daripada aku..dia mengirimkan sms berbunyi

''Salam Israk Mikraj ..banyak2 la melakukan ibadah dan berdoa pada malam ini.. Semoga Allah merahmati kita semua.. Amin...''

tika aku menerima aku benar2 tersentuh junior yang baru kenal boleh mengirimkan sms seperti itu tanda ingatan dan nasihat..Alhamdulillah bertuah sekali... terima kasih Adik =) moge ukhuwah terbina berkekalan.. Insya-Allah..


pagi ni sms dari teman baik aku jannah ~ yang kini masing2 sibuk jarang bersms

akhiri sms dengan ''.sayang wani kerana Allah, study dengan semangat tau'' thnkx a lot jannah ~

semua ini menggembirakan diri aku saat ini.. mungkin semalam aku amat la sedih... namun Allah sentiasa bersamaku memberikan kekuatan..Alhamdulillah... ayuh kita kerjakan solat dhuha sekarang moga2 pagi ni dah hari ini kita sentiasa dirahmati-Nya... Insya-Allah...~~ entry out ~~







Tuesday, 28 June 2011

SMART SOLAT

Assalamualaikum semua...haaa..pe kabar?rasa lama plak tak mengupdate entry hehe~ pada hal last post hari sabtu lepas..ni hari baru selasa kan?? 28/6/2011 2 hari je pun tak de entry...ada ke orang merindui aku??? huhu~~~ok je nak kongsikan pengalaman menguruskan program yang lebih menjerus ke arah Allah S.W.T..bukan la sebelum ni aku uruskan program lagha2 cuma tak de la spesifik cam event ni ''SMART SOLAT'' sebut je mesti orang dapat tahukan apa purposes program nie kan?? dah pasti2 la perkara2 solat seperti amalan sunat Rasulullah dalam solat serta pratikalnya sekali..penceramah pun meletup k =) ok program ni dianjurkan oleh Persatuan Pembangunan Insaniah (PPI) kampus UiTM Negeri Sembilan~~ Aku hanya ahli biasa yang baru sahaja bergerak aktif walaupun dah join persatuan ni dari semester lepas... sebelum ni aku hanya observer je~~ yela nak tahu jugak cara pengerakan persatuan ni bagaimana..lagipun persatuan ni kebanyakan terdiri daripada mereka yang benar hebat2 dalam ilmu agama~aku agak malu namun aku hanya ingin mendekatkan pada-Nya dan mencari ilmuagama sebanyak mungkin..Insya-Allah...dalam program ni aku ditugaskan menjadi urusetia~Biro makanan~~ agak pelik di situ... hehe =D dah la tak de pengalaman langsung dalam tugas ni namun aku cuba lakukan terbaik~~sebelum ni dengan MPP mahupan MDS sekadar biro simple2 je~~apa yang aku tahu dalam setiap program biro makanan selalu dikomen~~ huhu terima je la nasib badan~~ok jom layan gambar2 yang sempat diambil sepanjang program..



bukti aku adalah urusetia program hehe =D
Bukan nak bangga sekadar berkongsi pengalaman ~~



nak kenal lagi penceramah berpengalaman klik Ustaz Zamihan



ok ni si ayu dan comey~~perasan sebentar...
yang pakai tudung labuh tu my junior~humairah..
umo 19 tahun...orangnya sangat baik dan banyak beri nasihat
diri ini,apabila aku lemah dan jatuh ... aku sendiri malu =_=




ok2 ni 2 orang kawan kos aku : business stdy~
sapa kata student2 business tak minat nak join persatuan2 macam nie...
tolong ckit ye ;p ~~ erm aku jgak la yang ajak mereka ni join hehe =)
yang penting mereka ikhlas kerana Allah SWT



ok bila dah jadi biro msti la ada ajk2 nya...
dan ni ajk2 makanan bagi program ''SMART SOLAT''
terdiri daripada student semester 1...
bagus budak2 ni baru sem 1 dah cari pengalaman tapi kesian plak
dapat ketua yang garang macam aku hehe ~
erm pe2 pn terima kasih banyak2 ye adik2...
farah,aini dan amira =)
pertolongan anda semua hanya Allah mampu balas....


haa..ni tambah sorang lagi pembantu daripada salah seorang kawan dieorang nie..
Alhamdulillah ringan sedikit keje2.. dan dapat berjalan dgn lancar


ok ni adalah buku yang dijual ketika program ni
aku sempat belikan untuk kawan aku..
aku tak sempat coz abis stok..so rasanya lepas ni pinjam meminjam le hehe =)



thatz is me =D ni la aku setelah selesai keje sedang tunggu
student datang ambik makanan je ~~


~~ pengalaman dalam menguruskan program ni banyak juga cabarannya...namun aku cuba untuk belajar serta berkongsi pengalaman2 yang pernah aku lalui.. Alhamdulillah dapat berjalan dengan baik namun masih kekurangan yang tetap berlaku melalui kelemahan diri ini... Insya-Allah dalam proses memperbaiki~~






Saturday, 25 June 2011

RinDu + SeDih = GemBiRa

Assalamualaikum semua~~ haa..semua tengok tajuk entry ni mesti pelik kan?? huhu~~ ok2 ni la mood aku untuk hari ni... pagi tadi lepas post 2 entry aku terus mandi2 dan kemas bilik semua.. pastu tunaikan solat dhuha.. Alhamdulillah aku bersyukur kepada-Nya kerana memberi peluang untuk aku meneruskan kehidupan seperti sediakala...setelah menunaikan ibadat sunat tu, aku tiba2 berasa sebak sekali kerana berasa malu dan takut kepada-Nya... ='( aku pun tak tahu mengapa perasaan begitu menyinggah ruang diri ini~~Ya Allah kuatkan aku~~ dan tiba2 plak aku terus menangis teresak2 kerana merindui ahli keluarga aku mak,ayah, kak long dan kak ngah di rumah .... dah macam orang tak betul aku dibuatnya ~~meraung3 gak la~~huhu nasib roomates aku tak ade di bilik kerana keluar ada latihan badminton... aku menatap gambar family sambil mengenang tanggungjawab aku sebagai anak..dan terus menangis ='(~~lalu terus membuat panggilan di rumah... mak mengangkatnya

aku: Assalamualaikum~ mak wat pe tu?
mak:Waalaikumussalam...baca surat khabar...sihat?
aku : Alhamdulillah..semua ayah, kak long dan kak ngah wat pe?
mak: ni ada je tak wat ape..kami kat padang serai...
aku : owh ye...untung la semua ada~~ huhu
mak:tak de kelas? dah makan?
aku: mak ni hari ni kan hari Sabtu mana ada kelas...dah makan roti je breakfast kan lunch nanti cari lain~~
mak: duit ada? kamoo tu makan la..jaga diri dan belajar rajin2
aku: Ade je...tak selera.. ok2 mak jangan risau la...( dalam masa sama bertambah sebak) k mak nanti kol lagi kirim salam semua~~


dalam keadaan bertelekung aku masih menangis teresak2..serta memohon kekuatan dari-Nya.. agar aku lebih kuat dalam meneruskan kehidupan di sini... padahal aku dah masuk semester 5 kot...aku pun sendiri tak faham mengapa perasaan ni menyelebungi diri...dan saat itu aku
cuba menghubungi teman yang aku hargai selama ni namun tiada respond agak sedih ketika kerana tiada tempat luahan rasa... huhu =( ~~ then telefon lagi seorang teman~~ masih ketiduran rupanya...namun aku tak jadi bercita beralih ke topik lain bagi menukar perasaan aku saat itu...dan mengakhirinya dengan kata2 ''maaf ggu ko tidur plak''...
namun aku kuat semangat dan gagah diri dan terus berdoa pada-Nya agar dapat menempuh dengan sabar perasaan ini...apabila dan menangis teruk ni, apa lagi pening kepala aku menghinggap diri huhu~~sakit3x!! aku terus bangun dan melenakan diri di atas katil bagi merehatkan diri dalam keadaan bertelekung..akhirnya terlena sambil off kan kedua2 hp~~ hampir sejam menangis dan terlena dalam 30 minit..sedar aku terus menghantar ssms kpd housemates aku tanya sudah lunch ke belum ? katanya dah...so, bertambah malas aku untuk lunch apabila tiada teman~~huhu.. then tgu azan zohor dan menunaikan solat..aku meneruskan amalan dengan membaca Al-Quran selepas solat bagi menambahkan ketenangan diri selepas merehatkan diri tadi~~Alhamdulillah aku temui ketenangan itu.. mood belajar aku masih kurang... jadi aku mengambil keputusan mendapatkan movie2 yang menarik daripada kawan kelas aku yang telah dijanjikan..setelah dapat aku layan semua : Maharaja lawak, gelak sorang3 nora elena dan banyak lagi tapi tak terkhatam lagi hehe =D~~ segalanya menghiburkan hati ini yang pada mulanya rindu dan sedih sekarang bertukar gembira sekali tanpa memikirkan apa2...
Thankz tasya bagi aku smua nie.. hehe =D ~~ I'M HAPPY RITE NOW!!! Ok nak solat dan nanti nak sambung semua yang tak abis lagi nie~~~ Alhamdulillah akhirnya mood gembira hadir~




SaBaR


Assalamualaikum dan hye~~aku nak kongsi lagi la pembacaan aku~~ hehe =D ~~ erm kalau kita sebut perkataan sabar mesti kata, orang tu kuat kan?? ok jadi di sini aku nak kongsikan pembahagian sabar dalam kehidupan kita~



SABAR dapat dibahagikan kepada 3 kategori iaitu :

  1. sabar dalam melakukan ketaatan kepada-Nya

~ misalnya, sikap istiqamah kita dalam melakukan sesuatu perkara kepada Allah... senang kita ambil contoh solat lima waktu la...walaupun ibadat ni adalah wajib, tetapi masih ada mereka yang meninggalkannya?? betul tak? hal ini adalah kerana mereka tidak sabar untuk terus mentaatkan diri kepada Allah...Alhamdulillah bag
i kita yang masih punyai nilai sabar ni terus kentalkanlah diri untuk sabar dalam meneruskan ketaatan kepada Allah S.W.T demi memperoleh keredhaan-Nya dunia dan akhirat..sabar ini juga dalam konsep zahir dan batin kita kepada Allah..

2. sabar dalam meninggalkan larangan-Nya

~sabar ni kita berusaha untuk menerapkan dalam diri dengan '' amar makruf nahi mungkar''
Insya-Allah apabila slogan ni kita sematkan dalam diri, kita mampu untuk sabar dalam meninggalkan larangan-Nya kepada Allah..hidup di dunia tanpa istilah ini tiada ke mana haluan hidup kita..kerana semua yang ada pada kita kini adalah kurnia daripada-Nya, Allah Yang Maha Memberi Kekayaan (Al-Mughni) lihat bertapa agungnya Allah... adakah kita mahu hidup dengan terus melakukan kemungkaran?? sudah pasti tidak.. kita sama2 berubah sedikit demi sedikit daripada tidak berubah~~


3. sabar dalam menerima ujian dan musibah daripada-Nya


~ nilai sabar ni selalu diingatkan kepada kita dalam diri..kerana apa? kerana ni adalah bukti kita meredai dengan segala apa yang dikurniakan-Nya buat kita..ingat sabar dalam diri mampu memantapkan iman kita kerana itu orang selalu kata '' sabar itu separuh daripada iman'' walaupun ianya sebahagian namun bukan semua orang mampu untuk punyai sabar nie~~jadi, marilah kita sama2 terapkan nilai s
abar dalam menempuhi onak duri dan liku2 kehidupan ..


p/s : entry ni hanya aku ingin berkongsi melalui pembacaan tentang pembahagiaan sabar...huraian dikarang m
elalui luahan hati aku sendiri..aku juga bukan mampu menguasai ketiga2 sabar ni ...namun aku akan cuba untuk kuasainya..Insya-Allah ..mari kita sama2 ~~ bukannya 1 kerugian buat kita namun 1 kebaikan besar di dunia dan akhirat untuk menjalani kehidupan =) mari kita baca doa untuk menjadi orang yang sabar (=__=)



Amin.....


tidur selepas subuh


Gambar kena mengena dengan tajuk entry aku k~~
Assalamualaikum semua... munink2 =) ... ok, pagi aku ni aku sekadar ingin berkongsi kepada semua blogger pembacaan aku pada sebuah majalah iaitu ''solusi''~~ sye ske membacanya...tapi jarang membelinya..huhu selalu je dah kehabisan stok...jarang langgan2 majalah nie~~hehe =D
Ok, jom kte basuh minda kte pagi nie perkongsian tentang isu ''tidur lepas subuh'' ~~ yela macam2 versi kte dgr kan...ini hanya ringkasan dan kefahaman daripada pembacaan insan bernama Syazwani Mohamad..sekiranya ada kekurangan ataupun sila tegur2 dan rujuk kepada insan2 lebih mendalami ilmu agama~~

sebenarnya tak ada dalil pun yang melarang untuk tidur selepas subuh nie.. cuma ianya adalah perkara mubah iaitu harus dan tidak berdosa jika tidur selepas solat subuh ~~ so, faham2 la ye makna tak de masalah pun kita tidur lepas subuh.... erm ...tapi aku sendiri tak suka tengok dan tahu ade orang tidur lepas subuh ni (namun kadangkala diri ni jugak terlantar tidur selepas subuh huhu) ~~jadi aku cuba memuhasabahkan diri untuk elak tidur selepas subuh.... Alhamdulillah.. di kampus aku hampir berjaya namun apabila terlalu letih kerana statyup di malam terbokang tidur jugak la~~kat rumah jadi lain entah nape la semangat tidur selepas subuh membuak2...walaupun ayah aku akan bising 1 rumah bila anak2 dara dia tidur selepas subuh ni hehe =D Jom kita selami keburukan2 tidur selepas subuh ni


  • orang yang tidur selepas subuh dipayahkan rezeki untuknya (Ibn Abbas r.a)
  • peluang yang menghalang rezeki tidur pada waktu pagi (Ibn Qayyum)
  • menyebabkan pelbagai penyakit ( melemahkan syahwat)
  • banyak tidur juga akan merosakkan hati : tidur pada waktu yang merosakkan seperti subuh dan asar
  • tidur yang dicela dalam budaya Arab yang dipanggil 'Khurq'
ingatlah kepada kita semua bahawa waktu pagi ni adalah waktu menuai pahala yang melimpah ruah kepada Allah S.W.T

p/s : sekadar berkongsi daripada sudut pembacaan aku~~ sebarang komen dialu2kan...
~ayuh kita sama2 untuk elak tidur selepas waktu2 yang boleh merosakkan hati ini..
Insya-Allah hidup dirahmati-Nya... dan dimurahkan rezeki.. (^_^)

Thursday, 23 June 2011

Contest Saya Suka Berimaginasi

Assalamualaikum semua~ online2 terus buka blog...selongkar blog2 orang lain...then baru nak mengupdate kan blog sendiri hehe =D~ Alhamdulillah...hari ni aku sihat... terima kasih kawan2 yang ambik berat serta beri nasihat dan mungkin ada yang mendoakan cik Syazwani Mohamad agar berada dalam keadaan sediakala...syukur sekali (^_^)...semalam je kesakitan melanda diri ~~huhu...hari ini i'm ok =D ok2 entry ni just nak join contest blogger yang baru sahaja aku kenal~ btw thankx coz invite me to join yur contest~~ but sorry coz i'm just make it simple =)




  • nak join korang kena la letak entry tajuk macam aku buat nie kan iaitu ''Contest Saya Suka Berimaginasi'' then letak banner kat atas ni dalam entry..dan jangan lupa linkkan pada cik punya blog ni k~~ cik fiqra
  • ok lepas tu kena wat la sikit note ringkas or berjelar korang tentang :
" Jika anda ditugaskan untuk menyelamatkan dunia, anda ingin kuasa seperti apa dan jelaskan kenapa?"

ok kalau aku ni nak berimaginasi lambat sikit la coz nak kena loading lagi.. bukan gaya aku nak berimaginasi2 nie ~~ngege...cuma aku ni dapat rungkaikan melalui pernyataan di atas k..

jika aku : Syazwani Mohamad ditugaskan untuk menyelamatkan dunia, aku ingin menguasai kuasa minda!! bagi setiap manusia...hehe =D Jahat dan kejam tak~ kira dah abis tamakkan?? apabila nak menguasai... tahu tak kerana apa aku ingin kuasa minda nie~kerana aku nak semua minda manusia dalam dunia ni dapat dikawal..dan dalam masa sama aku dapat membawa mereka semua sama2 ke jalan kebenaran... iaitu jalan Allah.. Agama Islam kita yang syumul dan indah nie... semua tak kira orang kafir ke ape~~huhu... kuasa minda ni juga dapat mengawal perilaku mereka jadi tiada kejahatan dalam dunia ni lagi..semua orang hidup dengan penuh keamanan..wujud kasih sayang, keharmonian...erm..msti bestkan...so doakan la kuasa dapat pada aku hehe =D ~~ lawak je...aku tahu semua perkara ini mustahil kerana hanya Allah S.W.T Maha Berkuasa terhadap setiap sesuatu.. mari lah kte sme2 tingkatkan amal ibadah kepada-Nya..yakin la pada Dia.. Insya-Allah kehidupan akan penuh bahagia.. =) maaf la ni la coretan aku tentang kuasa yang aku ingin miliki dan mustahil untuk ianya berlaku.. dan jika pelik cik fiqra faham2 la ye hehe

  • ok dah buat entry ni tag la kawan2 korang plak~~ so aku tag kawan2 blog aku nie :

  • haa jangan lupa bagi emel korang pada tuan punya blog tu k~~
  • selamat mencuba~kalau rajin klik la nuffnang tuan blog itu juga~~


Wednesday, 22 June 2011

HaRi Ini...


gambar ni dah macam aku tadi lepas dah kuar daripada tandas
yang masih menahan sakit yang tak tahu puncanya... ='(

Assalamualaikum semua... apa khabar semua??sihat?? erm hari ni aku just nak kongsi apa yang berlaku pada aku hari ini~~ huhu... aku ade kelas jam 10 pagi..so aku ni selalu je la excited kalau ke kelas ni ~so, aku lepak2 dulu d library kononnya dapat la prepare ckit2 apa nak diajar lec untuk hari ni tapi tengok2 aku suka la plak mencapai buku2 yang menarik aku untuk membaca tak pun sudut surat khabar kt library tu aku yang kuasai...hehe =D ... Ok tepat jam 10 pagi aku pun berangkat ke kelas untuk mengikuti subjek hari ini iaitu ECO 261 - Malaysian Economy... dalam tengah belajar tiba2 aku sakit perut sangat2 huhu...bukan nak ke tandas ke pe tapi ntah la sakit sangat...memang aku tak fokus la..dengan rasa nak pitam dengan loya nak muntah...( maaf kalau baca entry ni cam tak suka..) just luahkan apa aku rasainya...aku siap pegang kawan aku takut jadi pe2 ke... dalam hati aku ingatkan aku ni cam bese la sakit perempuan setiap bulan...tapi aku yakin memang tak pun..huhu then aku gagahkan diri juga untuk berada dalam kelas sampai habis chapter hari nie..lagi2 hari ni dalam bilik seminar,bergabung kelas plak dan aku plak duduk paling hadapan sekali..memang tak la nak keluar,kan?? cam mengganggu kelas je...walaupun aku ambik keputusan untuk duduk dalam kelas namun kefokusan aku cam (telur ayam = 0 ) lepas abis je kelas aku ajak kawan aku pergi tandas mana la tahu...memang aku ni ke~~.. huhu tapi memang tak pun... masalahnya sakit tu memang teruk la..aku siap jumpe lec minta maaf coz tak dapat fokus dalam kelas beliau...nak jadikan cerita plak hari ni ade kelas ganti bagi subjek yang sama sambung jam 12-2 petang.. so aku terus inform lec aku awal2 yang aku tak boleh fokus dalam kelas beliau tapi hanya dapat menghadirkan diri ke kelas.. (yela kehadiran tu penting k untuk carry marks 10% )nasib la lec aku sporting... Alhamdulillah...ok2 berbalik dengan sakit yang aku alami tadi aku terus terlintas dengan penyakit yang aku risau akan ku lalui jika tak menjaga kesihatan diri... erm sebab apa dua2 nie selalu akan kena pada mereka yang suka sangat makan masakan pedas dan makan tidak mengikut waktu... kalau tengok2 ciri ni pun kita dah tahu sakit apa kn?? appendik dan gastrik.. ~ huhu abis kelas awal nasib la jugak...balik aku makan sikit then solat dan makan panadol terus rehat~~ sekarang dah bangun terus cari kat mr.google tentang simptom2 penyakit nie.. ade gak la kena dengan apa yang aku rasai tadi...harap2 aku tak la kena...lepas ni aku berjanji pada diri untuk lebih menjaga kesihatan diri...thankx bagi yang bagi nasihat...sye sayang anda semua =) jom kita baca sama2 fakta 2 penyakit nie...


GASTRIK

Gastrik antara masalah sangat lazim dan secara umumnya ia boleh dibahagikan kepada 2 jenis iaitu gastritis (keradangan lapisan mukosa yang melapik dinding perut) dan ulser perut atau peptik pada lapisan sel yang lebih dalam (lebih teruk berbanding gastritis).Biasanya apabila orang berkata mereka ada masalah gastrik, ia merujuk kepada keadaan pertama (gastritis).
Secara semula jadi, sel perut kita menghasilkan asid hidroklorik (dengan pH 1 hingga pH 2) yang berfungsi mencerna makanan. Asid ini kuat dan jika terkena tangan, kulit akan terkakis. Sel perut menghasilkan lapisan mukosa (lapisan pertahanan) sebagai pelindung daripada kesan asid hidroklorik.
Pengeluaran atau rembesan asid hidroklorik berlaku apabila ada makanan untuk memulakan proses pencernaan dan gastrik berlaku apabila tiada keseimbangan antara kuantiti rembesan asid hidroklorik (terlalu banyak) dengan kekuatan lapisan pertahanan (menjadi lemah). Jika lapisan pertahanan ini menjadi lemah,ulser berlaku kerana asid hidroklorik boleh sampai ke sel dan menyebabkan keradangan.Jika orang mengadu sakit perut ketika lapar, ia menandakan asid hidroklorik terlalu banyak dalam perut dan sebaliknya jika sakit perut selepas makan, ia mungkin menandakan masalah ulser perut kerana lapisan mukosa yang sudah lemah.

Tanda Gastrik

Tanda gastrik mudah dikesan kerana ia menyebabkan ketidakselesaan pada perut. Antara tandanya ialah :

* Sakit perut (pada bahagian atas perut atau abdomen)
* Rasa senak, berangin atau pedih
* Rasa tidak selesa
* Kembung, sendawa berulang kali dan kerap kentut selepas makan (tidak berlaku pada aku tadi k)
* Rasa mual (loya) dan muntah
* Hilang selera makan (paksa diri untuk makan jugak tadi)
* Berat badan turun (pada peringkat teruk)~~ (tak de la smpai cam tu)

Jika sampai peringkat teruk, ulser perut menyebabkan pendarahan dan ia boleh dilihat dalam 2 bentuk iaitu :

* Najis menjadi hitam seperti tar
* Muntah mengandungi darah atau berwarna gelap seperti kopi

Siapa Yang Berisiko?

Gastrik adalah masalah sangat lazim dan boleh berlaku pada sesiapa saja. Secara umumnya lebih ramai lelaki mengalami masalah gastrik dengan nisbah 1.5 hingga 2 kali ganda berbanding wanita. Ia biasanya disebabkan gaya hidup dan faktor risiko seperti :

# Individu yang kerap mengambil ubat tahan sakit dalam tempoh lama seperti ubat anti keradangan bukan steroid (NSAID). Ini termasuk aspirin (yang diambil pesakit jantung untuk mencairkan darah)

Tempoh pengambilan ubat yang membolehkan seseorang mengalami gastrikberbeza antara individu kerana bagi orang yang sensitif, pengambilan selama beberapa minggu boleh menyebabkan masalah ini

# Merokok dan banyak minum minuman keras. Asap rokok dan alkohol boleh memberi kesan negatif dan mencederakan lapisan pertahanan (lapisan mukosa)


APPENDIK

Radang Appendik adalah satu keadaan di mana appedik menjadi bengkak dan bernanah. Appendik biasanya bersaiz jari dan merupakan bahagian yang menonjol pada usus besar yang terletak di sebelah kanan abdomen.Kesakitan akan mula dirasai pada bahagian pusat dan kemudian beralih ke bahagian bawah kanan abdomen.Biasanya sakit yang dialami berterusan selama 6-12 jam dan menjadi lebih teruk.
Setiap individu berisiko terkena radang appendik tetapi ia lebih kerap terjadi pada mereka yang berusia 10-30 tahun .


FAKTOR PENYEBAB
Antara sebab terjadinya radang appendik masih tidak jelas. Namun ianya mungkin disebabkan oleh :

  • sisa-sisa makanan atau najis yang tersumbat di rongga dinding usus dan appendik
  • jangkitan virus pada sistem pencernaan ataupun radang-radang yang lain .
Pada kedua-dua kes ,ia akan mengakibatkan appendik menjadi radang dan bernanah.Jika tiada rawatan diambil, kemungkinan untuk appendik pecah boleh berlaku.disebabkan tu selalu orang yang selalu kena appendik yang suka pada makanan yang pedas2 dan aku akui itulah diri aku~~huhu tanda makanan pedas aku kurang selera makan...smlam pun makan ade la aku saje beli ikan msak merah... sedap2 tapi Ya Allah pedasnya sampai aku menangis caya tak~~huhu dalam mse sama ske makan pun tk dpat tahan...ngege~~

SIMPTOM - SIMPTOM

Radang appendik menyebabkan beberapa simptom dan berubah mengikut masa.Tetapi bahagian yang sakit adalah berbeza-beza bergantung pada umur dan kedududkan appendik seseorang seperti :
  • Peringkat awal (simptom yang kerap berlaku) : kesakitan mula dirasai pada bahagian pusat dan kemudiannya akan terasa hingga ke bahagian bawah kanan abdomen.
  • Jika radang merebak ke tisu sekitar, kesakitan lebih menusuk dan semakin teruk.
  • Loya dan muntah-muntah
  • hilang selera makan
  • sembelit
  • sukar membuang angin
  • cirit-birit
  • bengkak pada abdomen
  • demam
Kesakitan yang teruk mungkin dirasai biarpun apabila abdomen disentuh secara lembut.Ia akan menyebabkan kesakitan yang berulang-ulang.Keadaan ini juga dapat dirasai jika kita batuk,berjalan ataupun keadaan yang bergegar.Kesakitan dapat dikurangkan jika kita mengiring atau duduk di mana lutut menghadap dada.

PEMBEDAHAN adalah rawatan terbaik untuk pesakit radang appendik. Pesakit memerlukan pembedahan bagi membuang appendik (Appendectomy) yang hanya melibatkan torehan yang kecil pada abdomen. Rawatan tersebut memberikan pemulihan yang segera dan bekas pembedahan yang sedikit.

Jika appendik pesakit telah pecah, jangkitan yang sudah merebak ataupun bengkak bernanah, pesakit akan dibedah dengan torehan yang besar supaya pakar bedah dapat membersihkan bahagian abdomen.Pesakit akan diberi antibiotik melalui salur darah dan ditahan diwad sehingga sihat.

Jika simptom yang dialami sudah melewati 5 hari atau lebih, selalunya doktor akan memberi antibiotik untuk mengurangkan radang yang dialami dan jangkitan pada bahagian sekitar appendik. Ia selalunya akan menjadi bengkak dan bernanah. Melalui cara ini (antibiotik), bengkak akan di kuranglan terlebih dahulu dan nanah akan dikeluarkan melalui kulit.Jika cara tersebut berjaya, pembedahan membuang appendik biasannya dilakukan dua bulan selepas itu


P/S :

disebabkan sye merasai siptom2 ni pada pagi tadi jd sye bertindak untuk berkongsi maklumat yang sye cari untuk perkongsian bersama...i'm scared rite now~~
ok entry fakta2 ni pun aku just copy paste je la ye~~ lagipun aku bukan student sains yang nak jadi doktor kena wat research semua bagai..sekadar perkongsian buat semua termasuk diri ni yang dalam ketakutan kalau2 terkena penyakit2 ni huhu~~ doakan insan bernama Syazwani Mohamad tidak mengalami penyakit2 nie.. Ya Allah jauhkan la aku daripada kedua2 penyakit nie...Amin... baik la lepas ni sye berjanji menjaga kesihatan diri dan jaga makan minum~~... jadi orang sekeliling yang sayang sye tolong forces2 sye k~~ hehe...sye memang cam nie..mak sye pun dah kenal anak dara die sorang nie..mak sye dah abis kuat membebel sye ikut tapi kadang2 kalau dah bz sume sye akan lupa huhu...Insya-Allah moge2 semua tiada apa2... ~~


Tuesday, 21 June 2011

tanggungjawab~


Assalamualaikum semua~ munink... erm entry pagi ni serba ringkas je...kerana apa? coz aku lepas nak siap prepare untuk presentation OB aku jam 2 petang ni..then ade kelas jam 12 plak...huhu~ wish me luck =D k~so tajuk entry pun tanggungjawab... jadi aku ambik kate2 ni sebagai semangat aku petang nie!!!

''tugas kita adalah sebagai khalifah,pegawai ataupun orang kepercayaannya. Tanggungjawab kita berkhidmat dan berbakti kerana Allah, iaitu menjaga,menggunakan dan membangunkan hartanya yang diamanahkan dengan baik dan betul''

''dengan kekuatan jiwa,ilmu dan iman, kefahaman dan kesedaran, kita menjalankan tugas yang kedua iaitu membangunkan dan memajukan bumi. Memaju dan membangunkan bumi dan kesejahteraan dan kebahagiaan hidup manusia sesuai dengan kehendak Allah...''


p/s : memang nampak macam tak kena mengena je entry ni dengan tanggungjawab aku yang nak kena present hari ni dalam kelas~~tapi aku saje2 nak merungkai tanggungjawab kita sebagai khalifah di bumi Allah ni~Insya-Allah marilah kita sme2 menjalankan tanggungjawab yang diamanahkan kepada kita ni sebaik mgkin.. so, sekarang aku berusaha laksanakan amanah iaitu tanggungjawab untuk present dalam kelas kepada kawan2... aku menjalankan tanggungjawab sebagai seorang mahasiswi yang masih menuntut ilmu Allah untuk berbakti pada agama, bangsa dan negara kelak~~ Amin... Go2x waniey u can do it!! all the best =D



Sunday, 19 June 2011

AyaH TeRsAYanG

insan yang ku kagum,idolaku, jantung hatiku~~
wani syg ayah (^_^)

Assalamualaikum semua... ok2 hari ni tanggal 19 jun bersempena hari bapa sedunia sebelum hari ini melabuhkan tirainya aku pun nak buat entry pasal my beloved dad ~~ Haji Mohamad B. Abd Rahman... beliau insan yang terbaik di mata aku~ walaupun beliau seorang yang sangat kuat membebel kalah my mum...hehe =D (ayah maafkan wani tapi ayah la memang best dan terbaik) ~~ erm dalam adik beradik pun aku yang la paling rapat dengan ayah kot.. sebab dari kecik sampai sekarang salu je nak berkepit ngan ayah ngege~~ malu d ctu (=_=) erm ntah la kalau bercita pasal ayah aku mesti nak nangis~~ ='( wani sayang ayah...maafkan wani kalau ada salah silap sepanjang 20 tahun wani bersama ayah...ayah banyak mengajar aku erti kehidupan, beliau mendidik kteorang 3 beradik untuk hidup susah dan jangan terlalu memanjakan diri. walaupun Alhamdulillah kehidupan kteorang sekeluarga sederhana..aku memang susah nak terima untuk belajar semua nie...lagi2 aku anak yang last..semua memakan masa...yela nak apa selalu semuanya dapat...tapi kadangkala aku terfikirkan sejenak memang wajar pun tindakan ayah..kerana apa??apabila kita belajar merasakan kesusahan setidak2nya usaha kita untuk dapatkan sesuatu akan penuh dengan kesungguhan,dan dalam masa yang sama kita belajar nilai untuk menghargai sesuatu dalam diri.. misalnya, ayah selalu pesan kalau kita naik kenderaan tak kira la basikal, motorsikal,kereta ke?? tengok orang sekeliling kita yang berjalan kaki, secara tak langsung kita sudah merasa bersyukur dengan apa yang kita ada dan nilai simpati menguasai diri pada mereka yang dalam kesusahan.....orang kena hujan panas semua atau keselamatan semasa berjalan tak terjamin..dan kita?? sudah cukup memadai terlindung daripada hujan panas dan mungkin terselamat daripada bahaya...Insya-Allah... Alhamdulillah aku bertuah mempunyai super hero seperti ayah~~~ yang cukup banyak mengajar nilai2 murni dalam diri anak2 nya..ayah juga seorang yang amat mementingkan agama pada anak2nya..tapi tak dela sampai memaksa anak2 pakai jubah semua..cuma lebih selesa dan berbangga kalau anak2nya pandai menjaga adab kesopanan dalam berpakaian... syukur kami masih mengikuti didikan beliau sejak kecil berpakaian yang tidak pelik dan mencolok mata..Alhamdulillah...ingat pesan ayah dan mencari keredhaan Allah dalam kehidupan... hmm kalau bicara soal agama ni ugak bab solat la paling dititik beratkan..daripada kecik sampai kami semua dah bergelar anak dara pun beliau masih menjaganya (kantoi sudah anak dara kena bising sokmo kalau lewat solat) hehe tapi Alhamdulillah.. skg dah tak de la semua dah gerak sendiri tanpa bunyi bising daripada ayah.. kalau dulu lewat solat atau buat2 malas gamaknya rotan la dibaginya..ala tapi tak sakit pun..kteorang men lari2 dalam rumah dan siap men sorok2 rotan kerana tak nak bagi ayah rotan hehe =D ..Yang paling lucu sekali bab solat ni apabila solat subuh..kalau anak2 beliau nie liat sangat nak bangun...ayah akan ambik air letak dalam bekas then beliau percik2 kat muka daripada atas waktu kteorang sedang enak lena tido dibuai mimpi , kteorang dah pelik abis la~~ pastu ayah akan cakap'' eh tak de pela, dinding rumah bocor tu..then kteorang pe lagi bangun terus cabut solat la...'' hehe ni la zaman kecik2 sekarang dah besar semua sendiri la...yela dah jauh di perantauan masing2 dalam mengejar ilmu dan belajar berdikari dalam kehidupan.. ayah aku seorang anggota polis..dari kecik kteorang anak2 diajar dengan disiplin...walaupun tak ade anak2 lelaki tetapi ayah tetap tegas dengan anak2..mandi pagi sume kenal awal kalau tak dengar la bebelan kalah mak aku tu~~ ...ayah aku ni kira garang la.. kerana kawan2 aku dan kakak2 pun agak takutla..hehe =D Pak cik Mohamad ni garang sangat la..sampai kalau tyme raya pun memang susah la umah aku nak dikunjungi kawan2 lelaki ...tettt garangnya...ayah aku ni memang menjaga anak2 nya...namun tak bermakna menghalang terus untuk bergaul dengan lelaki terus cuma mengawal...namun bagi aku sendiri, sapa2 kawan aku lelaki dan perempuan aku akan citekan...anak manja ayah semua nak cite~~ =) ok la..kalau nak bercerita tentang ayah aku ni, aku rasa sampai esok pagi pun tak abis kot~ so , sudah2 la nak tahu lebih lanjut jemput datang rumah jumpa ayah sendiri~~hehe ( tapi yang pasti kena kenal aku dulu la~~ngege..jom layan gambar2 ayah kesayangan aku~



setiap kali hari raya anak sorg ni tak terlepas bergambar
dengan ayah kesayangan hehe =D~


Ni waktu aku f3 tak silap baju nak sama je ngan ayah~~
i like it~


ayah setelah bergelar Hj. Mohamad b. Abd Rahman
haa serban tu sye yang buat k~~men gulung2 hehe =D
Sebelum ayah pergi menunaikan solat jumaat~


ayah bersama my mum ~~
wah3x merpati sejoli nie sama warna tu...
boria orang penang kate~~


ucapan buat ayah :

Selamat hari bapa buat ayah tersayang ~ i luv u so much...mmmuah3x~~ terima kasih banyak sepanjang 20 tahun kini mengajar aku banyak erti kehidupan .. jasa dan pengorbananmu tak termampu aku balas namun akan berusaha menjadi anak yang terbaik mu di dunia dan akhirat Insya-Allah... Amin... =)

sepanjang mengarang cerita tentang ayah nie..aku menangis teresak2 ='( teringat dan merindui ayah d rumah~~ aku berada d kampus skg..huhu..tapi hari2 kol hehe =D

Saturday, 18 June 2011

AmaLan PemBuKa Rezeki

Munink~~ sihat semua?? Alhamdulillah aku diberi nafas untuk meneruskan hidup...ok pagi ni sekadar perkongsian bacaan aku tentang amalan2 yang menjadi pembuka rezeki kita sebagai hamba2-Nya..ayuh kita segerakan amalan2 nie untuk tingkatkan lagi amalan2 ibadat kita kepada Dia Yang Maha Pemberi... dalam masa sama kita dapat mendambakan diri pada-Nya.. Insya-Allah...kita juga harus ingat bahawa konsep rezeki dalam Islam yang sering diperkatakan : Allah memberi laluan bagi setiap hamba-Nya untuk memperoleh rezeki dalam pelbagai bentuk yang boleh menjadi punca kebaikan dunia dan akhirat.. Antara amalan2 yang dapat kita amalkan~~~

  • senantiasa menyempatkan diri untuk beribadah pada Allah
Allah tidak sia2 kan pengabdian kita kepada-Nya seperti firman :

'' Wahai anak Adam sempatkanlah untuk menyembah-Ku maka Aku akan membuat hatimu menjadi kaya dan menutup kefakiranmua. Jika tidak melakukannya maka Aku akan penuhi tanganmu dengan kesibukan dan Aku tidak menutup kefakiranmu.''

jadi lakukan lah ibadah2 yang dapat tingkatkan keimanan kita pada Allah misalnya solat2 sunat seperti solat sunat Dhuha dan solat sunat hajat..Insya-Allah..kita doa2 kita diperkenankan dan dimurahkan rezeki...


  • tinggalkan perbuatan dosa
kita sama2 lah berusaha untuk tidak terus untuk melakukan dosa... banyak2 kan la beristighfar untuk tidak laku di sisi Allah jika kita masih terus melakukannya... Dosa bukan sahaja membuat kita resah malah menutup pintu rezeki kita..
Sabda Rasullullah S.A.W ''... dan seorang lelaki akan diharamkan baginya rezeki kerana dosa yang dibuatnya''...bukan bermakna kita sebagai kaum Hawa bebas melakukan dosa namun renung2 kan la sabda ni sebagai hamba-Nya yang kerdil harus sedar akan diri nie

  • sentiasa ingat Allah
kita haruslah sentiasa mengingat Allah dalam setiap perilaku kita..apabila kita sentiasa mengingati-Nya sudah pasti perbuatan kemungkaran pada-Nya terhalang daripada kita untuk melakukannya...Apabila kita senantiasa mengingat Dia hati akan menjadi tenang dan kehidupan terasa lapang sekali =)

  • memperbanyakkan istighfar
istighfar adalah rintihan dan pengakuan dosa kita kepada Allah...yang akan menjadi kan penghubung antara kita dengan-Nya..ini juga menjadikan Allah jatuh kasih dan kasihan kepada kita lalu Dia berkenan melapangkan jiwa dan kehidupan kita.

  • kekal berwudukItalic
seharusnya kita berada dalam keadaan berwuduk seelok2 nya kerana tika kita berkeadaan suci dan bersih ini kita mampu melakukan amalan2 yang baik seperti membaca Al-Quran, mengerjakan solat sunat dan jadi kita dapat mendambakan pada-Nya...
Baginda bersabda :
'' sentiasalah berada dalam keadaan bersih (dari hadis) nescaya Allah akan memurahkan rezeki''...

  • berbuat baik dan menolong orang yang lemah
kita perlu la sentiasa berbuat baik kepada orang yang lemah ini termasuklah untuk menggembirakan dan meraikan orang tua, orang sakit, anak yatim dan fakir miskin juga isteri dan anak2 yang masih kecil

sabda Nabi " Tidaklah kamu diberi pertolongan dan diberi rezeki melainkan kerana orang2 lemah dalam kalangan kamu''...

  • mengamalkan zikir dan bacaan ayat Al-Quran tertentu
ok amalan ni bukan la bermakna kita memilih ayat2 Al-Quran tertentu je tapi amalkan ayat2 ni dengan lebih kerap agar menjadi 1 doa buat diri... zikir daripada ayat2 Al-Quran atau Asma'Ul Husna selain menenangkan,menjernihkan dan melunakkan hati..ia mengandungi fadilat khusus untuk keluasan ilmu, terbukanya pintu hidayah, dimudahkan faham agama, diberi kemanisan iman, dan dilapangkan rezeki... Contohnya,dua ayat terakhir surah At-Taubat (128-129) jika dibaca secara konsisten 7 kali setiap kali lepas solat, dikatakan boleh menjadi sebab Allah lapangkan kehidupan dan murahkan rezeki...Insya-Allah...mari kita amalkan...di samping amalan bacaan Al-Mathurat setiap pagi dan petang juga baik..dan aku sendiri merasai ketenangan apabila berusaha mengistiqamahkan amalan nie.. Alhamdulillah...

p/s :

~hanya perkongsian melalui pembacaan aku..sabda dan firman hanya diambil daripada bahan bacaan...moga dapat dijadikan renungan bersama..
~ayuh kita tingkatkan amalan2 kita untuk memohon daripada-Nya agar senantiasa dimurahkan rezeki... Amin...
~ok2 nak siapkan assgmnt yang tertunggak...jika ade penambahan perkongsian ni inbox2 k? =)
sangat mengalu2kan~~
~moga ini dapat dimanfaatkan buat kita semua..Insya-Allah...



Tuesday, 14 June 2011

GeGaRan

Subhanaallah.. kuasa Dia Yang Maha Kuasa ... awal pagi tadi aku baca utusan online tengok2 berita gempa bumi...then baru 1 jam yang lalu aku tertengok status blogger terkenal tu si budak comey tu ~~ irine nadia marcello di facebook yang berstatus ''Gud mowning shume. Pagi td ada gegaran ke? nape aku tak rasa. huuuu.''~ tiba2 aku terus terasa bergegar..aku ingat roomates aku panggil sambil tarik2 kerusi aku rupanya...memang gegaran...Ya Allah tika t$u aku dah takut jugak yela walaupun ianya hanya seketika dalam beberapa saat sahaja.. teruskan terlintas bertapa kerdil kita pada-Nya,...kekuasaan-Nya tiada tolok bandingnya.. jadi mari lah kita sedar sama2 tingkatkan amalan ibadah kita kepada-Nya..Yakin segala ketentuan-Nya...Allah menunjukkan kekuasaan-Nya agar kita dapat memuhasabahkan diri ...buat renungan bersama...Insya-Allah...



bila kita bersama ~ ♥

Penambahan entry~~ apabila aku dah rajin dengan kelas yang batal hehe =D~ tak de pe sangat pun just nak berkongsi entry ''bila kita bersama'' buat ex-roomates aku semester lepas dan merangkap housemates aku bagi semester 1, 2,3, dan 5 kini~~iaitu miss Raifana Najlaa~~ korang nak kenal die lebih dekat klik je nama die tu..nama die pun unik dan menarik..~~ wah orgnya pun bagus jugak...hehe =D .jom terjah die~~..kita orang dapat keluar bersama juga minggu lepas~ janji aku telah dikotakan untuk keluar bersama dan akhirnya... Alhamdulillah...kita dapat bersama cik lala...bagi memulakan semester baru kita bersama~ ~



sesi makan d mcd~~ post pic die dlu la kan.. dan nk bercite tntg die... hehe =D


dan akhirnya tuan pnya blog~ (^_^)


bersemangat abis cik lala nk cari barang yang die nak sangat2 tu~~
tettt.... ;p


aku sempat jugak pose hehe~~ =D
harap maklum sye tidak memborong k, tu sume cik lala pnye barang sje la wat syarat k~


Dalam bus perjalanan pulang ke kampus..



selepas pulang sempay jugak nak bergambar lagi...
kenangan buat diri la katakan~~ credit bg cik lala ambik untuk saya~


cik lala termenungkan sapa tu??
tett buah hati ye...haha kantoi sudah ;p


nice2
(perasan sebentar, kalau tak puji diri sendiri sapa la nak pujikan so tekan lif tekan sendiri la aku)
mekaseh sekali lagi cik lala..

ok2 sekadar luahan cite dengan pilihan gambar2 daripada aku buatmu teman...
nice ti be frends wif u.. i hargai la =_=
mekaseh jugak temankan sye bertemu seorang teman yang lain...
Insya-Allah ukhuwah terbina antara kita berkekalan dan dirahmati Allah...
gud luck 4 this sem..kasi skor sme2 ..
all out gurl!!
sayang kamoo ~~




Make Me Strong

sekadar berkongsi lirik lagu daripada Sami Yusuf~ bermakna lirik..jadi ini lah bagi tingkatkan kefokusan kembali dalam meneruskan kehidupan yang penuh dengan liku dan onak duri.. Insya-Allah... hayati lah ~~kalau korang nak dengar serta menghayati lagi lirik g ke link nie~~ nice song.. Sami Yusuf

I know I’m waiting
Waiting for something
Something to happen to me
But this waiting comes with
Trials and challenges
Nothing in life is free
I wish that somehow
You’d tell me out aloud
That on that day I’ll be ok
But we’ll never know cause
That’s not the way it works
Help me find my way

My Lord show me right from wrong
Give me light make me strong
I know the road is long
Make me strong
Sometimes it just gets too much
I feel that I’ve lost touch
I know the road is long
Make me strong

I know I’m waiting
Yearning for something
Something known only to me
This waiting comes with
Trials and challenges
Life is one mystery
I wish that somehow

You’d tell me out aloud
That on that day you’ll forgive me
But we’ll never know cause
That’s not the way it works
I beg for your mercy

My Lord show me right from wrong
Give me light make me strong
I know the road is long
Make me strong
Sometimes it just gets too much
I feel that I’ve lost touch
I know the road is long




MeMaLukaN KuLiaH Semester Ni~




Assalamualaikum semua...entry aku di pagi hari...saje gatal2 nak mengarang cite... hehe =D ok2, story mory aku nak cite ni kali ni sebenarnya saje2 jela...aku rasa persitiwa ni akan menjadi 1 kenangan menarik buat diri aku sendiri bagi semester 5 ni~~ al kisahnya bermula pada minggu pertama kelas aku bagi semester ni...iaitu pada 2 minggu lepas yang bermula
(30 Mei 2011- 3 Jun 2011)... hari pertama semester ni memang aku agak sibuk kerana kena terpaksa selesaikan tugas aku sebagai setiausaha Minggu Destini Siswa (MDS) yang perlu masih belum selesai...aku perlu memastikan bilik rehat untuk siswi di kampus aku yang dijadikan sebagai bilik gerakan dalam keadaan kemas, teratur kembali seperti sediakala..serabut2x juga macam2 kena urus..huhu...hari pertama ni juga tiba2 aku menjadi seorang insan yang tidak ada keyakinan pada diri dan malu untuk menghadirkan diri ke kuliah disebabkan keputusan semester aku yang lepas kurang memberangsangkan... =( ... aku sampai menangis2 juga kerana ni semua..stress...dan akhirnya muncul insan2 yang memberi kekuatan pada aku saat memerlukan...dengan memberi kekuatan,keyakinan dan ketenangan...terima kasih tak terhingga buat anda semua....aku sayang semua sangat2 =) Kelas pertama aku bermula jam 12.00 tengahari jadi aku pun menyelesaikan tugas setiausaha aku tu terlebih dahulu dan bersemangat untuk masuk kelas setelah minda akun nie telah d 'brainwash'...hehe yela pada mulanya sangat down~~hmm...aku pun pergi la kelas tepat pada masanya...namun kelas masih kosong ketiadaan orang...yela hari pertama kelas kan...aku sorang jela terlebih excited ~~huhu...semester ni aku mengambil keputusan untuk memilih bersendirian to go on with my life at campus...erm ntah la nak pembaharuan kenal kawan2 baru..(nak ikutkan bukan la baru mana pun cuma aku ni jarang kenal orang tapi orang je kenal~~kui3x perasan sebentar) bukan niat riak or ujub k~~...hinggakan aku tidak memberitahu sape2 pun group(kelas ) yang aku ambil bagi semester ni..Alhamdulillah setelah 3 minggu nie, aku bersyukur sekali telah bertemu coursemates yang sama jiwa dan Insya-Allah boleh bekerjasama...haaa hikmah aku tak memilih la sangat group aku ...hehe =D..~~kerana nak new life la kata kan~~...tapi ada je beberapa orang yang aku pernah kenal dan kelas bersama daripada semester 1 aku jumpa n say ''hye2'',''bye2'' je la ~~minggu pertama ni agak jenaka la ckit, yela jadual tak betul sangat dan sikap terleka aku plak menguasai diri...ye la..korang boleh bayang tak, aku boleh masuk kelas semester 1 yang sedangkan yang aku ni student semester 5 ... Ya Allah malu tu jangan kate ape la, aku siap boleh msg lec yang pernah ajar aku lagi bunyinya cam nie

aku : '' miss mengajar part 5 lagi kew? (dah muka seronok2 (*_*)best2 wah kelas sye lagi....apabila aku sampai depan kelas tengok2 semua student part 1 ~~malu la =_= sambung sms.. miss, maaf salah kelas huhu~~jadual depan pintu pun untuk student part 1..

nak ikutkan kelas aku pada hari tu jam 2-4 petang, tapi aku boleh datang dengan penuh semangat jam 4 kerana ingat kelas bermula 4-6 petang~~rupa2 nya aku tersalah salin jadual part 1 untuk hari tu sahaja.. budget abis senior la sangat kn???

Masuk minggu kedua plak ( 6 Jun-10 Jun 2011), minggu lepas tak sangka ianya berulang kembali~~ aku sendiri kepelikan...mana perginya kefokusan aku dalam mengerjakan sesuatu nie..huhuhu ... dah bersemangat abis sem nie nak tingkatkan keputusan untuk lebih terbaik...~~ Insya-Allah...haa..tapi jadi camni plak... kisah minggu ni~~aku setiap hari khamis ade 1 subjek tapi 2 kelas : pagi kuliah dan petangnya tutorial...agak stress yela subjek (fin 329)-investment then belajar men2 saham lagi~~huhu...coursmates dan aku punya risau kalau pagi belajar2 petang dah kena ambik kuiz or test ..HoHo... apa la keputusannya nanti~~ok2 berbalik cite nie, aku ni pagi2 dah bersemangat g kelas...then balik la jam 10 pagi apabila dah abis kuliah...then aku ni wat la kemas2 bilik sementara nak g kelas kul 2 plak ~~ haaa...lepas zohor aku ni terus bergegas ke kelas~~ konon takut terlewat masuk kelas...apabila sampai...tettt...perkara sama berulang silap kelas lagi!!! malu3x betul aku..rupanya aku salah lagi salin kedudukan masa subjek tu pada jadual di bilik n pada notes yang aku buat~~ aku tengok jadual di luar kelas tu, subjek bel 311 bagi student part 3..aku dh pelik terus kol coursemate~~ huhu akhirnya kawan aku cakap

tasha :'' aik, ko nie kelas kul 4 la~~ Aku tengah relax2 nie..la ko relaxla thu ar bersemangat nak belajar finance~~ (baik nya punya perli ~~)
aku :'' Ya Allah...wei, malunya aku nasib tak masuk kelas lagi ...la kira aku salah salin jadual lagi ke nie??? haa... blur..agak geram...akhirnya ambik keputusan g lepak di library je prepare subjek finance sampai la dekat kul 4 baru masuk kelas~~huhu


p/s: pengajaran al-kisah ni bagi siapa2 yang membacanya :


~~sila pastikan kefokusan mental anda apabila bermula semester baru... jangan jadikan aku contoh...tapi ambik sebagai pengajaran diri..
~~ buat diri ni aku berjanji akan berusaha untuk memfokuskan diri dalam sesuatu perkara seperti sebelum2 nie!!! azam dan semangat bermula minggu ketika hingga akhir semester nie~~
(ntah la berangan apa la cik waniey sorang nie..ish3x!!!)
~~post ni saje2 kerana hari nie kelas aku,memang batal confirm!! bukan 1 khayalan aku k ~~ akan diganti esok..huhu
~~ok la nak mandi dan solat Dhuha..ayuh kita kerjakan sama2~malu dengan apa berlaku nie maybe boleh terima namun malu bertemu dengan Dia Yang Maha Esa...itu yang perlu ada






Beralih mencari Dia Yang Esa

Alhamdulillah... ok2 pagi ni post aku sekadar berkongsi lirik lagu baru di blog aku... lagu nie cukup memberi kesedaran pada aku dan merasakan sangat kerdil dan hina disisi-Nya.. Ya Allah ampunkan dosa2 ku .....~~ jom kita layan bersama bait2 liriknya...

Tuhan dengarkan aku
Ku memohon kepadaMu
Ku angkat tanganku
Ku lafazkan lidahku
Menyebut namaMu Tuhan

Verse
Tuhan lihatlah aku
Ku berserah kepadaMu
Ku letakkan keningku bersujud padaMu
Ampuni dosa-dosaku

Chorus
Tuhanku jangan ambil nyawaku
Sebelum ku dekat denganMu
Tuhanku siapkan duniaku
‘Tuk nanti tiba akhiratku

Ulang Verse

Ulang Chorus

Berapa nikmat yang t’lah Kau beri
Berapa yang t’lah aku ingkari
Masih pantaskah sujudku padaMu
Aku malu aku malu





Wednesday, 8 June 2011

(✿◠‿◠) ♥ ♥ ILMU & KEHIDUPAN

Assalamualaikum dan selamat pagi semua.. pagi ni aku ade terbaca sebuah artikel tentang ilmu dan kehidupan.. aku rasakan ianya 1 artikel yang menarik dan dapat dikongsikan bersama..dalam masa sama menyedarkan kita tentang kepentingan ilmu untuk kehidupan kita kelak~~ tetapi maaf la aku hanya sempat copy dan paste kerana kesuntukan masa untuk mengedit artikel nie... ok pe2 jom kita layan k~~

Keindahan ilmu pada penuntutnya umpama orang yang buta kemudian celik dan boleh melihat keindahan dunia...

ILMU....

Sebuah perkataan yang indah, akan tetapi tidak semua orang yang menyedarinya. Majoriti manusia belajar dan menuntut ilmu hanya untuk populariti dan mengejar kemewahan dunia, kononnya kalau belajar tinggi nanti kerja akan mendapat gaji yang tinggi. Akan tetapi hakikatnya adalah salah bagi orang yang mempunyai fikiran sedemikian. Hal ini kerana ilmu adalah suatu yang indah dan bukan untuk dijual beli. Orang yang mencari ilmu hanya untuk dunia maka ia hanya akan memperoleh dunia sahaja, akan tetapi orang yang menuntut ilmu dengan ikhlas dan mencari redha Allah, maka Allah akan mengangkat darjatnya dan menambah ilmunya dengan berlipat ganda serta memperoleh redha Allah, serta akan dihormati oleh manusia.

Setiap manusia diberi peluang untuk menuntut ilmu, akan tetapi tidak semua orang menyahut peluang yang tersedia itu. Kemiskinan dan perkahwinan bukan suatu masalah bagi orang yang ingin menuntut ilmu. Orang miskin yang berilmu lebih baik daripada orang kaya yang bodoh. Hal ini kerana orang miskin yang berilmu dan menggunakan ilmu yang dimilikinya maka ilmunya akan bertambah, akan tetapi orang kaya yang sentiasa menggunakan hartanya maka harta tersebut lambat laun akan habis dan kemungkinan dia akan jatuh miskin. Sebagaimana kata Abdullah bin Abbas:

"Ilmu akan menambah kemuliaan orang yang mulia, dan meninggikan darjat pemiliknya di tengah manusia, serta menundukkan para raja laksana tawanan"

Dalam kehidupan sekarang ini, wanita selalu mendapat masalah apabila hendak menuntut ilmu. Hal ini kerana ada yang mengatakan bahawa wanita tidak perlu belajar tinggi-tinggi kerana nanti dapur juga tempat kediamannya. Ini adalah satu fikiran yang salah, kerana seorang ibu adalah sekolah pertama bagi anak-anaknya. Ini kerana apabila seseorang itu bodoh maka ia akan mendidik anak dengan kebodohannya, manakala orang yang berilmu akan mendidik anak dengan ilmu yang dimilikinya.

Jika kita lihat pada zaman ini, ramai wanita yang telah mendirikan rumah tangga pada usia muda. Pada hakikatnya tidak salah bagi wanita yang telah berkeluarga untuk terus menuntut ilmu, sama ada menuntut ilmu di sekolah-sekolah formal atau sang suami yang menjadi guru bagi sang isteri, kerana perkara sebegini merupakan kewajiban seorang suami untuk mendidik isterinya dan menjadikan isterinya seorang yang berilmu. Jadilah seperti Aisyah binti Abu Bakar,seorang isteri nabi yang menjadi tempat untuk para sahabat bertanya pelbagai soalan. Walaupun dia hanya seorang wanita, akan tetapi dia adalah seorang wanita yang cerdas yang sentiasa memperoleh ilmu dari sang suami iaitu Rasulullah S.A.W. Oleh itu, sebagai seorang islam kita hendaklah sentiasa mengejar ilmu, kerana ilmu tidak akan datang dengan sendirinya dan orang yang mencari ilmu akan bertambah dahaga mencari ilmu, kerana ilmu itu sangat luas. Semakin dalam digali semakin banyak perkara yang tidak diketahui. Ilmu juga akan mengangkat darjat orang yang berilmu.


p/s:

~ artikel ni sekadar perkongsian bersama dan telah membuka mata aku sendiri tentang peri penting nya ilmu dalam kehidupan kita..bukan hanya dunia semata2 namun kepentingan akhirat jua...Ingat lah ilmu itu penting buat kita.. dengan ilmu juga salah satu amalan yang dibawa selepas mati~~

: "Ilmu yang berguna atau bermanfaat kepada orang lain," yang tersebut dalam hadith ini ialah ilmu yang berhubung dengan agama Islam secara khusus dan juga yang berhubung dengan kemajuan di dunia secara umum, sama ada melalui syarahannya kepada murid-muridnya dan orang ramai, atau melalui kitab-kitab dan buku-buku karangannya.

Selagi ilmu yang diajarkannya atau kitab-kitab dan buku-buku karangannya masih wujud dan dinikmati faedahnya oleh umum maka ia akan mendapat pahalanya berterusan semasa ia hidup dan sesudah ia mati.

~ok2 maybe ni post last... dalam 2 minggu lagi baru dapat ketemu kembali ya kerana aku nak menghantar laptop aku untuk direpair~~huhu... sedey ='(